ΕΛΙΒΙΠ: Ο νέος φορέας που έχει βάλει «στοίχημα» να ενισχύσει το βιβλίο και να τονώσει τη φιλαναγνωσία
Δραστικές αλλαγές, νέες δράσεις και αλλαγή στη δομή στον χώρο του βιβλίου ανακοινώθηκε σήμερα με την ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ) παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη
Μια νέα στρατηγική για το βιβλίοανακοινώθηκε σήμερα στην αίθουσα τελετών του Υπουργείου Πολιτισμού με την ίδρυση ενός νέου φορέα με τον τίτλο Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ) από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, Νίκο Μπακουνάκη, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.
Κύριοι στόχοι του ιδρύματος είναι η προαγωγή των ελληνικών Γραμμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η ανάδειξη του βιβλίου ως μορφωτικού και ψυχαγωγικού μέσου και η προβολή της ελληνικής γλώσσας διεθνώς, μια προτεραιότητα την οποία τόνισε ιδιαίτερα, από την πλευρά της η Υπουργός, Λίνα Μενδώνη, η οποία εξήρε την αμεσότητα που έδειξε ο νέος φορέας κατά τη δημιουργία εσωτερικού οργανογράμματος και την επίσπευση των διαδικασιών.
Μεταξύ άλλων, ο νέος αυτός θεσμός έχει βάλει στοίχημα όχι μόνο να ενισχύσει την πολιτική για το βιβλίο οργανώνοντας δράσεις αλλά και να τονώσει, όσο μπορεί, τη φιλαναγνωσία. Ταυτόχρονα, πρόθεσή του είναι να υποστηρίξει τις δεξιότητες των επαγγελματιών του ελληνικού κλάδου του βιβλίου χωρίς να παραγνωρίζει τον σημαντικό παράγοντα της τεχνητής Νοημοσύνης, διοργανώνοντας, μάλιστα, ειδική ημερίδα για να εξεταστούν τα επιμέρους θέματα σε συνεργασία με όλους τους φορείς του βιβλίου.
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στην ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ)
«Η μετάφραση είναι πολιτική πράξη»
Όπως τόνισε ο επικεφαλής του νέου φορέα Νίκος Μπακουνάκης, κατά την επίσημη παρουσίαση, οι δράσεις της ΕΛΙΒΙΠ εδράζονται σε τέσσερεις άξονες: καταγραφή - έρευνα - πληροφορία, χρηματοδοτικά εργαλεία, διάφορες δράσεις και θεσμική μνήμη - αρχεία.
Εννοείται ότι ένας θεσμός που αναφέρεται στο βιβλίο δεν θα μπορούσε να μη στηρίξει τη βιβλιοπαραγωγή και τη φιλαναγνωσία, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στις κλασικές κατηγορίες βιβλίων που αφορούν τους ενήλικες, αλλά και στη στήριξη του παιδικού και εφηβικού βιβλίων. Σε αυτό, άλλωστε, αναφέρθηκε η Υπουργός λέγοντας πως δεν είναι τυχαία η συγκυρία της επίσημης ανακοίνωσης, καθώς σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου. «Ο νέος οργανισμός έπρεπε να στηριχθεί από το εποπτεύον Υπουργείο και έτσι φροντίσαμε να ενισχύσουμε τη χρηματοδότηση, κάτι που θα συνεχίσουμε να κάνουμε με κάθε τρόπο. Ήταν δέσμευση δική μου πριν ιδρυθεί ο οργανισμός και με την ενδοϋπουργική κινητικότητα υπήρξε στελέχωση του νέου φορέα» δήλωσε χαρακτηριστικά η Υπουργός.
Επειδή, όμως, για τον χώρο του βιβλίου, των συγγραφέων, των δημιουργών και των ανθρώπων του βιβλίου, καίριο ρόλο διαδραματίζει η μετάφραση και η παρουσία των ελληνικών τίτλων σε άλλες γλώσσες, ο Πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο GreekLit, δηλαδή το πρόγραμμα που αφορά στην επιδότηση μεταφράσεων τίλων κάθε κατηγορίας της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής σε άλλες γλώσσες. Όπως γνωστοποίησε σχετικά, στα δυο χρόνια λειτουργίας του προγράμματος έχουν ήδη εκδοθεί 52 τίτλοι, μεταφρασμένοι σε 20 γλώσσες από 48 μεταφραστές. Η δράση αυτή θεωρήθηκε πρωτεύουσα και για το ΥΠΠΟ καθώς, όπως τόνισε η Υπουργός παραπέμποντας στη φράση της πρέσβειρας της ελληνικής λογοτεχνίας στις ΗΠΑ, Κάρεν Εμεριχ«η μετάφραση είναι πολιτική πράξη».
Κλείσιμο
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός εκδοτικών οίκων και άλλες δράσεις
Σημαντικό, επίσης, είναι το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού των εκδοτικών οίκων με τη συμμετοχή 77 εκδοτών. Επίσης, ανακοινώθηκε μια νέα δράση - θεσμός, εκτός από την καθιερωμένη Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που εμπλουτίζεται με εκδηλώσεις, με την καθιέρωση της «Πρωτεύουσας του βιβλίου» με συμμετοχή τοπικής κοινωνίας και φορέων του χώρου. Υποψήφιες είναι ήδη δυο πόλεις, μια από τον Βορρά και άλλη από τον Νότο.
Στις επιμέρους δράσεις επίσης συγκαταλέγεται ένα Φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού βιβλίου στα πρότυπα των υπόλοιπων εκθέσεων βιβλίου σε συνεργασία με τη Helexpo καθώς θα αξιοποιηθούν οι χώροι της, οι Νύχτες Ανάγνωσης σε χώρους μνήμης - αρχαιολογικοί χώροι, τοπόσημα κλπ. Σημαντική, τέλος, είναι η ψηφιακή εκστρατεία που γίνεται σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, αλλά και η δικτύωση με διάφορους φορείς.