Ζήστε τη μαγεία των Χριστουγέννων στο νέο Flagship Store της Toys-Shop στην Αριστοτέλους
«Οι φτωχές χώρες είναι πιο καινοτόμες» λέει ο οικονομολόγος Χ.Τ. Τσανγκ
Στο σύγχρονο πνεύμα των οικονομικών γκουρού που επιτέλους μιλούν με απλά λόγια για τα οικονομικά κινείται και ο οικονομολόγος και συγγραφέας Ha-Joon Chang με μια σωρεία βιβλίων που εξηγούν τα οικονομικά φαινόμενα όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται.
Στο σύγχρονο πνεύμα των οικονομικών γκουρού που επιτέλους μιλούν με απλά λόγια για τα οικονομικά κινείται και ο οικονομολόγος και συγγραφέας Ha-Joon Chang με μια σωρεία βιβλίων που εξηγούν τα οικονομικά φαινόμενα όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται. Και μάλλον γίνεται γιατί διαβάζοντας τις «23 Αλήθειες» νιώθει κανείς ότι μπορεί να «αποκωδικοποιήσει» καλύτερα τους γρίφους του οικονομικού συστήματος.
Την επόμενη Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, ο συγγραφέας θα βρίσκεται στην Αθήνα καλεσμένος από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα μιλήσει για πολλά και επίκαιρα που αφορούν όλους μας με αφορμή το βιβλίο του «23 αλήθειες που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό», που έγινε διεθνές μπεστ σέλερ και κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Ο καθηγητής Νόαμ Τσόμσκι σχολίασε την έκδοση: «Το βιβλίο του Χα-Τζουν Τσανγκ 23 αλήθειες που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό αποτελεί μια σημαντική συνεισφορά στην κατανόηση της λειτουργίας μια καπιταλιστικής οικονομίας, καταργώντας, παράλληλα, παλιούς μύθους οι οποίοι μας αποπροσανατολίζουν και δυσκολεύουν την κρίση μας».
Το βιβλίο αυτό θα κλονίζει συθέμελα ό,τι έχουμε ακούσει περί οικονομίας. Αποκαλύπτει την αλήθεια για όσα μας λένε και δείχνει πώς λειτουργεί πραγματικά το σύστημα. Μας λένε ότι ο καπιταλισμός της ελεύθερης αγοράς μπορεί να έχει τα ελαττώματά του, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άλλη βιώσιμη εναλλακτική λύση που να προσφέρει ευημερία σε όλους. Οι Δυτικές χώρες λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και είναι οικονομικά πιο δραστήριες σε σύγκριση με τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η τεχνολογική ανάπτυξη αποτελεί το μέλλον όλων μας. Σωστό; «Λάθος!», απαντάει ο Χα-Τζουν Τσανγκ.
Ορισμένες από τις ιδέες που αναπτύσσονται στο βιβλίο και που θα σχολιάσει στη διάλεξή του ο συγγραφέας είναι ότι:
- Δεν υφίσταται ελεύθερη αγορά.
- Η παγκοσμιοποίηση δεν κάνει τον κόσμο πλουσιότερο.
- Δεν ζούμε σε έναν ψηφιακό κόσμο – το πλυντήριο άλλαξε τη ζωή μας σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι το διαδίκτυο.
- Οι φτωχές χώρες είναι πιο καινοτόμες από τις πλούσιες.
- Τα υψηλόμισθα στελέχη δεν παράγουν καλύτερα αποτελέσματα.
Ο Τσανγκ θα μιλήσει επίσης για το χρήμα, την ισότητα, την ελευθερία και την απληστία και θα παραθέσει εναλλακτικές λύσεις, αποδεικνύοντας ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε μια καλύτερη πορεία. Ωστόσο, η
αρνητική κριτική του εστιάζει στον καπιταλισμό της ελεύθερης αγοράς και όχι σε κάθε είδους καπιταλισμό. «Παρά τα προβλήματα και τους περιορισμούς του, πιστεύω ότι ο καπιταλισμός παραμένει το καλύτερο οικονομικό σύστημα που έχει εφεύρει η ανθρωπότητα» ξεκαθαρίζει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr