Να γιατί ο Βαν Γκογκ ήταν ιδιοφυία

Να γιατί ο Βαν Γκογκ ήταν ιδιοφυία

Εδώ και πολλά χρόνια συζητείται η πιθανότητα ο μεγάλος Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ να είχε αχρωματοψία.

Εδώ και πολλά χρόνια συζητείται η πιθανότητα ο μεγάλος Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ να είχε αχρωματοψία.

Σήμερα, ο Ιάπωνας ειδικός στην επιστήμη των χρωμάτων, Καζουνόρι Ασάντ παρουσίασε τις απόψεις του σχετικά με τους λόγους για τους οποίους ο ζωγράφος επέλεγε τα χρώματα που επέλεγε για τους πίνακές του, βάσει των οποίων θα μπορούσε να αλλάξει ο τρόπος θεώρησης ολόκληρου του έργου του από πλευράς κοινού και ειδικών και τις αντίληψής μας για εκείνον.

Κατ’ επέκταση, ίσως και να υπάρχει εξήγηση για τις αδρές πινελιές του, τα εντονότατα χρώματα που επέλεγε και τις, συχνά, ιδιόρρυθμες αποχρώσεις που δημιουργούσε.

Όταν, μιλώντας σε διάλεξή του, παρουσίασε πίνακες του Βαν Γκογκ υπό κανονικές συνθήκες φωτισμού και με φωτισμό τέτοιο που μόνον άτομα με αχρωματοψία θα τους αντιλαμβάνονταν (τα χρώματά τους), βρέθηκε μπροστά σε έναν θαυμαστό κόσμο «άλλων» πινάκων.

Μάλιστα, έπειτα από εκείνη τη διάλεξη, με βοήθεια της τεχνολογίας κατάφερε να παρουσιάσει τα έργα του Βαν Γκογκ με δύο τρόπους: έτσι όπως τα βλέπει ένας άνθρωπος χωρίς αχρωματοψία και έτσι όπως τα αντιλαμβάνεται χρωματικά κάποιος που είναι δυσχρωματικός.

Δείτε παρακάτω ορισμένες εικόνες, έργα του Βαν Γκογκ και απλές φωτογραφίες με τους δύο τρόπους που παρουσίασε ο Ασάντ. Τα πολλά χρώματα αφορούν τα άτομα με φυσιολογική όραση, οι πιο κίτρινες ή θαμπές εικόνες, εκείνα με αχρωματοψία:


ΣΧΟΛΙΑ (1)

σ.φ

Χάρη στον Βαν Γκόγκ ακούστηκε και ο άσχετος με την ζωγραφική Ιάπωνας. Στη σχετική βιβλιογραφία δεν αναφέρεται πουθενά κάτι τέτοιο. Τα ίδια έλεγαν για τον Ελ Γκρέκο ότι είχε πρόβλημα στα μάτια επειδή ζωγράφιζε [ τραβηγμένα πρόσωπα και λαιμούς] προσδίδοντας στο έργο μιά άλλη διάσταση προς χάριν της πνευματικότητας . Βγαίνει ο κάθε μυστήριος να κατηγορήσει έναν Τιτάνα της τέχνης.Ο Βαν Γκόγκ υπήρξε ο μεγαλύτερος [ κολορίστας]. Όχι λόγω αχρωματοψίας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsok00

Ο Κώστας Τσόκλης μιλάει στο «Gala» για την Τέχνη και τη σχέση του με αυτή, για την κόρη του και τη θέση που είχαν οι γυναίκες στη ζωή του, αλλά και το περιστατικό που αποτέλεσε την αιτία για το «διαζύγιό» του με τον Ιόλα

191014115801_Mina-Papatheodorou-Valyraki

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 19:00 στον Χώρο Τέχνης «ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ» της Εθνικής Ασφαλιστικής, η έκθεση της Μίνας Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη και της Yumi Hogan με τίτλο Women in the Arts, a dialogue about Nature and Environment.

paint05

Ο Γιάννης Ζαχαράκης και η Περιφέρεια Κρήτης/Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου διοργανώνουν έκθεση ζωγραφικής με τίτλο "Άκρες του Νότου" στη Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου/Βασιλική Αγίου Μάρκου.