«Με πινέλα και χρώματα μόνο...»- Μια μουσικοθεατρική παράσταση από το Ιστορικό Αρχείο- Μουσείο Ύδρας

«Με πινέλα και χρώματα μόνο...»- Μια μουσικοθεατρική παράσταση από το Ιστορικό Αρχείο- Μουσείο Ύδρας

Είσοδος ελεύθερη!

Χορωδια
Με αφορμή τη συνεχή 20ετή εκθεσιακή του δραστηριότητα (1998-2018) το Ιστορικό Αρχείο- Μουσείο Ύδρας διοργάνωσε και παρουσιάζει την μουσικοθεατρική παράσταση

«Με πινέλα και χρώματα μόνο...»

Μια παράσταση με έργα μεγάλων Ελλήνων συνθετών που ενθουσίασε το Αθηναϊκό κοινό και έλαβε άριστες κριτικές έρχεται την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018 να εναρμονισθεί με το ειδυλλιακό τοπίο της ταράτσας του Ι.Α.Μ.Υ. και να προσκαλέσει σε μια βραδιά όπου ο ουρανός με τ’ άστρα και το φεγγάρι θα απολαμβάνεται και θα τραγουδιέται....

Η καταξιωμένη σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου εμπνευσμένη από αγαπημένες μελωδίες Ελλήνων συνθετών (Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Σαββόπουλος, Ξαρχάκος, Λάγιος, Χατζηνάσιος) αλλά κι από το λόγο Ελλήνων ποιητών (Ελύτης, Βρεττάκος, Γκάτσος, Αναγνωστάκης ), επιμελείται και δημιουργεί ένα πρόγραμμα με «άρωμα Ελλάδας».

Μαζί με το φωνητικό σύνολο «Vocal Inventions ensemble» υπό τη διεύθυνση της Όλγας Αλεξοπούλου και τη συνοδεία του διακεκριμένου πιανίστα Γιώργου Δούση αφουγκράζονται και τραγουδούν την Ελλάδα του λευκού και του γαλάζιου, των μύθων, των παθών, των ερώτων, των εξομολογήσεων, της μνήμης, της παράδοσης.

Μια μουσική παράσταση με ηχοχρωματικές και κυρίως ρυθμολογικές εναλλαγές, με στοιχεία δραματοποίησης, όπου η μουσική και ο ποιητικός λόγος εναλλάσσονται εξυπηρετώντας μια «ιδέα» με αρχή, μέση και τέλος: το προνόμιο του να γεννιέσαι σ’ έναν τόπο «λουσμένο» με χρώματα και την ευθύνη που κουβαλάς για τη διατήρησή τους μέσα από τη δύναμη της τέχνης.

Πληροφορίες

Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας
Τηλ: 2298052355
Κλείσιμο
Ώρα Έναρξης: 8:30 μ.μ.
Είσοδος: Ελεύθερη


Χορωδια


Βιογραφικό χορωδίας


Οι Vocal Inventions Ensemble, ένα σύνολο νεαρών παιδιών με ιδιαίτερη αγάπη στις φωνητικές εφευρέσεις, δε διστάζουν να πειραματιστούν με το αρχαιότερο μουσικό όργανο, την ανθρώπινη φωνή. Από τον έρωτα στην απόρριψη, από τον ύμνο στο ξόρκι, από τον πόνο στην εξυγίανση, από τη σοβαρότητα στο χιούμορ. Όλες οι εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής, περίτεχνα υφασμένες σ’ ένα μουσικό χαλί. Τον Ιούλιο του 2013 απέσπασαν το αργυρό μετάλλιο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Θρησκευτικής Μουσικής στην Πρέβεζα. Τη χορωδία διευθύνει η Όλγα Αλεξοπούλου.


Βιογραφικό μαέστρου


Η Όλγα Αλεξοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά με καθηγητές τους Κ.Θ.Ευαγγελάτο (Αντίστιξη,Φούγκα και Ενορχήστρωση) και Στ. Ουλκέρογλου (Αρμονία και Σύνθεση) και Δίπλωμα Πιάνου με την Borislava Taneva. Τον Οκτώβρη του 2008 ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών στη Διεύθυνση Χορωδίας με την Theodora Pavlovitch και αποφοίτησε με Master από την Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Σόφιας“ Pancho Vladigerov”. Την περίοδο 2004-2008 υπήρξε μέλος και βοηθός μαέστρου στη χορωδία γυναικών “Vasil Arnaoudov “ Sophia Chamber Choir”.

Το Μάη του 2008 συμμετέχοντας στο φωνητικό κουαρτέτο “Euphonia”, απέσπασε πρώτο βραβείο στο χορωδιακό διαγωνισμό του Vittorio Venetto. Από το 2008 ίδρυσε τάξη Διεύθυνσης Χορωδίας στο Δημοτικό Ωδείο Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου καθώς και στο Ωδείο Αγίου Στεφάνου, όπου εργάζεται έως και σήμερα. Τον Ιούλιο του 2013 βραβεύθηκε ως η καλύτερη Νέα Μαέστρος στον Παγκόσμιο διαγωνισμό Θρησκευτικής Μουσικής στην Πρέβεζα, ενώ το φωνητικό σύνολο “Vocal Inventions Ensemble”, του οποίου είναι ιδρυτής και μαέστρος, απέσπασε το αργυρό μετάλλιο.

Από τον Δεκέμβρη του 2013 ανέλαβε τα ηνία διεύθυνσης της Χορωδίας Δήμου Αμαρουσίου από την Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2016 μπήκε στην οικογένεια της Rosarte Children’s Choir.

ΤΖΙΝΑ_1


Τζίνα Φωτεινοπούλου(σοπράνο)


Η Τζίνα Φωτεινοπούλου είναι υψίφωνος. Σπούδασε κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών (δίπλωμα μονωδίας με άριστα παμψηφεί, τάξη κ.Κικής Μορφονιού) και παραστατικές τέχνες (μουσική-υποκριτική-χορό/ΒΑ Honors in Performing Arts) σε διακεκριμένα πανεπιστήμια του Λονδίνου. Επίσης είναι πτυχιούχος ελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει συνεργαστεί με συμφωνικές ορχήστρες και μικρότερα μουσικά σύνολα παρουσιάζοντας ρεσιτάλ σε θέατρα και μουσικές σκηνές εντός και εκτός Ελλάδας ( ΜΜΑ, ΜΜΘ, Ηρώδειο, Επίδαυρο, Kennedy Center Ουάσιγκτον κ.α.). Από το 2002 ως σήμερα έχει πρωταγωνιστήσει σε πολυάριθμες παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Φεστιβάλ Αθηνών.

Ερμήνευσε τον ύμνο των Special Olympics στην τελετή έναρξης των αγώνων (2004) και ηχογράφησε το CD «Χρώματα του ανέμου» για τους σκοπούς των Special Olympics Hellas. Πρωταγωνίστησε στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ Ελληνικού κινηματογράφου (2006), στα εγκαίνια του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά (2013), στην τελετή λήξης της έκθεσης «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων» (2014), στην τελετή αναβίωσης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (Παναθηναϊκό Στάδιο, 2013) και στην ιστορικής σημασίας συναυλία «Όλη η Ελλάδα για το Μίκη» που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν και παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος διηύθυνε μέρος της συναυλίας(Παναθηναϊκό Στάδιο, Ιούνιος 2017).

Το Μάιο 2017 πρωταγωνίστησε ως Μουζέττα (Boheme, G.Puccini) στην όπερα της πόλης Πέρμ (Ρωσία) υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Κουρεντζή και σε σκηνοθεσία Philipp Himmelmann.

Το 2008 ίδρυσε το «Στέκι μελέτης-μόρφωσης-πολιτισμού» στη Νέα Σμύρνη και την παιδική χορωδία «Ευμέλεια».


Πιανιστας


Γιώργος Δούσης


 
Ο Γιώργος Δούσης γεννήθηκε στην Τρίπολη. Είναι απόφοιτος Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματούχος πιανίστας (Ά βραβείο). Με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) σπούδασε και έλαβε τον τίτλο “Μaster in Arts” (composition) με διάκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σπούδασε –επίσης με διάκριση- σύνθεση με τον Θόδωρο Αντωνίου και τον Μιχάλη Λαπιδάκη ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σύνθεσης μεταξύ άλλων με τους W.Rihm, B. Ferneyhough και M. Stroppa, I.Fedele και S.Sciarrino. 

Έχει δεχθεί πολυάριθμες παραγγελίες και έχει γράψει έργα για ποικίλα σύνολα, πολλά από τα οποία έχουν ερμηνευτεί στο εξωτερικό (Αγγλία, Αμερική, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Ισπανία, κ.α.). Ως ενορχηστρωτής έχει συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες ελληνικές ορχήστρες (Boston Pops, Cannes Symphonic Οrchestra, Συμφωνική και Σύγχρονη Ορχήστρα ΕΡΤ, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Καμεράτα, κ.α.). Ως ιδρυτικό μέλος του Momo trio, έχει ηχογραφήσει και κυκλοφορήσει σε δίσκο βινυλίου δύο album, το  “no vacancy” (2012) και το “Inati” (2015). 

Είναι μέλος της Ένωσης Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής και της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Το 2011 έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα στο γνωστικό πεδίο της σύνθεσης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης