Ο ΟΗΕ υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων και ο Μπαλτάς προεξοφλεί ήττα!

Ο ΟΗΕ υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων και ο Μπαλτάς προεξοφλεί ήττα!

Τα Ηνωμένα Έθνη ενέταξαν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στη «λίστα επιστροφής και απόδοσης πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης» - Για τη διαμόρφωση του κειμένου μεσολάβησε και το υπουργείο Εξωτερικών

Ο ΟΗΕ υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων και ο Μπαλτάς προεξοφλεί ήττα!
Την ώρα που η κυβέρνηση, διά στόματος του αρμόδιου υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, υποχωρεί από τη νομική διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, εκτιμώντας ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες επιστροφής τους στη χώρα μας, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθετεί ελληνική πρωτοβουλία σχετικά με την Απόφαση «Επιστροφή ή Απόδοση Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσης», η οποία περιλαμβάνει και ρητή αναφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η αποδοχή της πρότασης ήταν ευρύτατη, καθώς συγκηδεμονεύτηκε από συνολικά 74 κράτη, μεταξύ των οποίων και πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαντικός αριθμός κρατών της Λατινικής Αμερικής, καθώς και αρκετά αραβικά και αφρικανικά κράτη.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που ενισχύει την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης, καθώς και την προσπάθεια προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς αφενός η Μέση Ανατολή πλήττεται καθημερινά από καταστροφή έργων και μνημείων πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς, αφετέρου είναι γνωστή η διασύνδεση του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αγαθών με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Κλείσιμο
Η Απόφαση, η οποία υποβάλλεται από τη χώρα μας ανά τριετία, διαμορφώθηκε, στο τελικό κείμενό της, έπειτα από συστηματικές διαβουλεύσεις με τη διαμεσολάβηση της Ελλάδας, κατόπιν σχετικών οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, καταδεικνύοντας ότι η Ελλάδα, ως κοιτίδα γνώσης και πολιτισμού, βρίσκεται πάντα στην πρωτοπορία για την προάσπιση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς προωθώντας ανάλογες πρωτοβουλίες.

Εντύπωση, ωστόσο, και, σαφώς, πολλά ερωτήματα, προκαλεί το γεγονός ότι, την ώρα που κ κυβέρνηση, με ενέργειες του ΥΠΕΞ, «πιέζει» έναν διεθνή Οργανισμό με το κύρος των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να υιοθετήσει απόφαση για την επιστροφή των Μαρμάρων, το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού εμφανίζεται να... σηκώνει τα χέρια ψηλά για τη διεκδίκησή τους!

«Η τάση είναι να μην προχωρήσουμε σε νομική διεκδίκηση, κυρίως γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το σχετικό δικαστήριο» είχε πει, μόλις προ δύο ημερών, στη Βουλή, ο κ. Μπαλτάς, προκαλώντας «θύελλα» αντιδράσεων. Και αυτό, καθώς για πρώτη φορά ένας Έλληνας υπουργός Πολιτισμού -ο οποίος, μάλιστα, αναφέρθηκε στα Γλυπτά ως «Ελγίνεια»- υποστήριξε  δημόσια πως μια δικαστική διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα απέβαινε υπέρ των Βρετανών.

Είναι, δε, εντυπωσιακό ότι η δήλωση του κ. Μπαλτά έγινε κατά τη συζήτηση, στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, νομοσχεδίου σχετικού με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών, που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους-μέλους της ΕΕ.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία η ειδική μνεία που γίνεται στην Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την κινητοποίηση των κρατών-μελών ως προς την επιστροφή κλαπέντων πολιτιστικών θησαυρών, με ρητή αναφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σημειωτέον, ότι μια άλλη, εξίσου σημαντική διάσταση της Απόφασης, είναι η καταδίκη της καταστροφής μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοχές ένοπλων συρράξεων, συμπεριλαμβανομένων των υπό κατοχή εδαφών, καθώς και της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών από ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες, όπως οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης