Επιμένει ο Μπαλτάς για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Στο δικαστήριο μπορεί να χάσεις και να θαφτεί το θέμα

Επιμένει ο Μπαλτάς για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Στο δικαστήριο μπορεί να χάσεις και να θαφτεί το θέμα

Σε μια ζαριά -όσο και αν είναι γερμένο υπέρ μας κατά 6-1 το ζάρι- υπάρχει ο κίνδυνος να χάσεις και να θαφτεί το θέμα - Απολογήθηκε για την επιλογή του να αποκαλέσει τα Γλυπτά «Ελγίνεια»

Επιμένει ο Μπαλτάς για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Στο δικαστήριο μπορεί να χάσεις και να θαφτεί το θέμα
Επιμένει ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς στο θέμα της μη δικαστικής διεκδίκησης της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο παραλληλίζοντας αυτή την φορά τις δίκαιες αξιώσεις της χώρας μας ως… ζαριά!

Την ίδια ώρα, πάντως, ο κ. Μπαλτάς παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος ο χαρακτηρισμός «Ελγίνεια» που χρησιμοποίησε αναφερόμενος στα μάρμαρα του Παρθενώνα αν και είπε ότι «χθες πολλοί συνάδελφοι το έκαναν χωρίς να τεθεί ζήτημα» παρακάμπτοντας όμως το γεγονός ότι ο ίδιος είναι υπουργός Πολιτισμού. 

«Βγήκε ο κ. Τασούλας και περίπου με είπε εθνικό μειοδότη» είπε ο κ. Μπαλτάς επιχειρώντας να απαντήσει στην σφοδρή κριτική που του ασκήθηκε αναφορικά με τις απόψεις του για την διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα για να συνεχίσει: «Μια διαδικασία δικαστικής διεκδίκησης όσα ισχυρά επιχειρήματα και αν έχουμε πάντα ενέχει τον κίνδυνο να χάσουμε τη δίκη». 

Κλείσιμο
«Διότι δεν είναι δυνατόν σε μια ζαριά – όσο και αν είναι γερμένο υπέρ μας κατά 6-1 το ζάρι -  να πας για την διεκδίκηση με τον κίνδυνο να χάσεις και να θαφτεί το θέμα» συνέχισε. Τόνισε ωστόσο ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε όλη την συζήτηση που γίνεται παγκοσμίως». 

«Με δική μου πρωτοβουλία στον ΟΗΕ συνέδεσα την αποκατάσταση στον Παρθενώνα με την καταστροφή που γίνεται στην Παλμύρα» υποστήριξε ο υπουργός Πολιτισμού. «Το θέμα της δικαστικής διεκδίκησης είναι ειδικός τρόπος διεκδίκησης. Ενδεχομένως να φτάσουμε εκεί, αλλά όταν φτάσουμε πρέπει να υπάρχουν οι συνθήκες ώστε η δική να γίνει από την διεθνή κοινότητα στο σύνολό της. Σκεφτείτε αυτό και όχι τη μικροπολιτική στην βάση μιας φράσης που ειπώθηκε εδώ» ολοκλήρωσε το σκεπτικό του.

Νωρίτερα, ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός επισήμανε ότι «δεν πρέπει να αναφερόμαστε σε ελγίνεια ως ένδειξη τιμής στον κλέφτη. «Νομίζω κακώς ο υπουργός αναφέρθηκε με αυτό τον τρόπο» είπε και πρόσθεσε «επίσης ο κ. Μπαλτάς έκανε και διπλωματική γκάφα. «Ενας εκπρόσωπος της πολιτείας δεν θα έπρεπε να τοποθετηθεί δημόσια λέγοντας ότι μπορεί να χάσουμε την υπόθεση. Εάν αυτό διατυπώθηκε έτσι ο υπουργός πρέπει να το ξεκαθαρίσει διότι είναι σαν να βγαίνει ο υπουργός Εξωτερικών και να λέει ότι δεν θα διεκδικήσουμε το Κυπριακό γιατί θα χάσουμε την υπόθεση» τόνισε ο βουλευτής από το Ποτάμι

Επίσης, η κυρία Σοφία Βούλτεψη συμβούλεψε τον υπουργό να μην τοποθετείται δημόσια για τέτοια ζητήματα ενώ ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος υποστήριξε ότι οι ΑΝΕΛ έχουν καλυφθεί μετά τις διευκρινήσεις Μπαλτά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης