Ο ελληνικός πολιτισμός μέσα από εφαρμογές για smartphones και tablets

Ο ελληνικός πολιτισμός μέσα από εφαρμογές για smartphones και tablets

Πρόκειται για apps που θα αφορούν την ξενάγηση σε ελληνικά μουσεία, αλλά και ειδική εφαρμογή για την μάθηση της ελληνικής γλώσσας - Όλα τα έσοδα θα πηγαίνουν στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων
     

Ο ελληνικός πολιτισμός μέσα από εφαρμογές για smartphones και tablets
Σε έναν κόσμο που περιστρέφεται όλο και περισσότερο γύρω από τις οθόνες των κινητών συσκευών και την κοινωνική δικτύωση, έρχεται να προστεθεί το αποτέλεσμα μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» του Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ του Καναδά.

Η ιδέα αυτή αφορά την δημιουργία και την προσφορά ειδικών applications για smartphones και tablets οι οποίες θα αφορούν τον ελληνικό πολιτισμό και θα διατίθενται μέσω του App Store και του Google Play.

Πρόκειται για εφαρμογές σχετικές με την ξενάγηση σε ελληνικά μουσεία, οι οποίες θα βασιστούν στο υλικό των υπαρχόντων εντύπων οδηγών Στόχος είναι να διευρύνουν την εμπειρία της επίσκεψης και να παράγουν έσοδα για τα μουσεία. Ενώ παράλληλα θα μπορούν να εστιάζουν σε μερικά από τα πιο δημοφιλή ελληνικά πολιτιστικά θέματα με επιπλέον σκοπό να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Στα σχέδια της συνεργασίας μεταξύ άλλων είναι η ανάπτυξη εφαρμογής με θέμα την συνεχιζόμενη στις ΗΠΑ έκθεση «Οι Ελληνες» με εκθέματα από την εποχή του Αγαμέμνονα έως εκείνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η εφαρμογή αυτή, που θα διατίθεται δωρεάν, δεν θα εστιάζει μόνο στην εν λόγω έκθεση, αλλά και θα προλειάνει το δρόμο για την υποδοχή και νέων εφαρμογών για κινητά που πρόκειται να διατεθούν προς πώληση. 

Άλλες εφαρμογές που θα προκύψουν σε πρώτη φάση θα έχουν θέμα τον Παρθενώνα (διαθέσιμη στο App Store μέσω του λογαριασμού του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων), αλλά και το πρόγραμμα για την ελληνική γλώσσα («Ελληνομάθεια»), το οποίο μάλιστα θα είναι διαθέσιμο και online.
Κλείσιμο

Παράλληλα προβλέπεται και η δημιουργία εκπαιδευτικής πλατφόρμας, στην οποία κάθε ελληνικό μουσείο θα μπορεί να δημιουργεί τη δική του βάση, με σκοπό την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας στην εκπαίδευση.
 
Τέλος, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» του Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ σχεδιάζουν τη δημιουργία μιάς πιλοτικής εγκατάστασης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η οποία θα συνδυάζει τεχνολογίες επαυξημένης (augmented) και εικονικής (virtual) πραγματικότητας και θα απευθύνεται σε μαθητές, αλλά και σε επισκέπτες κάθε ηλικίας.

Η συνεργασία των δύο μερών θα διαρκέσει πέντε έτη με πρόβλεψη να παραταθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα έχει το παραμικρό κόστος για το ελληνικό κράτος, ενώ τα προφανή οφέλη είναι σημαντικά τόσο στον πολιτισμό όσο και στον τουρισμό της χώρας.

Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία προβλέπει ρητά ότι όλα τα έσοδα των εφαρμογών για κινητά κ.λπ. θα εισπράττονται από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, ενώ όλα τα έσοδα των εισιτηρίων της εγκατάστασης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από το ίδιο το Ε.Α.Μ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης