Ελεύθερη είσοδος για τον «Ορφέα στον Άδη» του Ζακ Όφενμπαχ

Ελεύθερη είσοδος για τον «Ορφέα στον Άδη» του Ζακ Όφενμπαχ

Η διάσημη οπερέτα σε σκηνοθεσία του Στέφαν Γκραίγκλερ, θα παρουσιαστεί με ελεύθερη είσοδο, στο θέατρο Ολύμπια, για δύο παραστάσεις

Ελεύθερη είσοδος για τον «Ορφέα στον Άδη» του Ζακ Όφενμπαχ
Με ελεύθερη είσοδο στο κοινό θα παρουσιαστεί η διάσημη οπερέτα τού Ζακ Όφενμπαχ «Ο Ορφέας στον Άδη»-  είναι η νέα παραγωγή τού Στούντιο Όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής-
στις 15 και 16 Ιουλίου στο θέατρο Ολύμπια.

Η παραγωγή του «Ορφέα στον Άδη», σε σκηνοθεσία του Στέφαν Γκραίγκλερ, είναι το πρώτο στάδιο μιας παρουσίασης του έργου, που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί κατά την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο από την ΕΛΣ. Τη μουσική διδασκαλία και τη μουσική διεύθυνση έχει ο υπεύθυνος Σπουδών του Στούντιο Όπερας, Νίκος Βασιλείου.
Κλείσιμο

Πρόκειται για ένα από τα έργα σταθμούς στην ιστορία της οπερέτας και μία από τις πιο λαμπρές δημιουργίες του Ζακ Όφενμπαχ, του συνθέτη που περισσότερο από κάθε άλλον συνετέλεσε στο θρίαμβο της οπερέτας από τα μέσα του 19ου αιώνα.

Γραμμένος στην πρώτη του μορφή στα 1858, ο «Ορφέας στον Άδη» σηματοδοτεί την πρώτη ενασχόληση του Όφενμπαχ με την ελληνική μυθολογία. Καθώς παρουσιάζει τους Ολύμπιους θεούς σαν ασύδοτους γλεντζέδες του Παρισιού του 19ου αιώνα, ο Όφενμπαχ καταφέρνει να σχολιάσει (και μάλιστα διαχρονικά) τα ήθη και την ανηθικότητα της άρχουσας τάξης και της αριστοκρατίας.

Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε - στο Παρίσι το 1858 - συμπλήρωσε τον απίστευτο αριθμό των 228 παραστάσεων. Η ιλαρή αυτή σάτιρα της κοινωνίας της εποχής, που επικεντρωνόταν στον αυτοκράτορα και την Αυλή του, στην ουσία έβαλε τις βάσεις ενός νέου κωμικού είδους χάρη στο βιτριολικό κείμενο και την εκρηκτικά ρυθμική και μελωδική μουσική της.

Στην εκδοχή του Όφενμπαχ, ο Ορφέας και η Ευρυδίκη δεν είναι διόλου ευτυχισμένο ζευγάρι. Ίσα ίσα, δεν βλέπουν την ώρα να απαλλαγούν ο ένας από την παρουσία του άλλου. Η Ευρυδίκη είναι ερωτευμένη με τον βοσκό Αρισταίο, που δεν είναι άλλος από τον Πλούτωνα, θεό του Κάτω Κόσμου. Όλα μοιάζει να πηγαίνουν κατ'  ευχήν, καθώς ο Πλούτωνας αρπάζει την Ευρυδίκη και ο Ορφέας αποκτά επιτέλους την ηρεμία του. Όμως, η κοινή γνώμη, που είναι κεντρικός χαρακτήρας σε αυτό το έργο, έχει αντίθετη άποψη. Είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει τέτοιες ανηθικότητες. Αρπάζει τον Ορφέα από το χέρι και τον οδηγεί στον Όλυμπο, προκειμένου να ζητήσει να τον βοηθήσουν οι θεοί να φέρει πίσω την Ευρυδίκη.

Τη μουσική διεύθυνση της παράστασης παρουσιάζει ο Νίκος Βασιλείου. Η διασκευή του ποιητικού κειμένου φέρει την υπογραφή του  Πιερ-Ανρί Λοΰς.

Διανομή:
Κοινή Γνώμη:Ιωάννα Κοκοβίκα (15/7) - Στέλλα Καββαδία (16/7), Ορφέας:  Γιάννης Χριστόπουλος (15, 16/7), Ευρυδίκη:  Ερωφίλη Παπαδόγια (15/7) - Ελισάβετ-Νεφέλη Παπαγεωργίου (16/7), Πλούτωνας: Νικόλαος Κατσιγιάννης (15, 16/7), Έρωτας:  Χριστίνα Ασημακοπούλου (15/7) - Ιωάννα Καραμολέγκου (16/7), Δίας:  Νίκος Μασουράκης (15, 16/7),  Ήρα:  Λυδία Αγγελοπούλου (15, 16/7), Πολυτάλαντος:  Αρκάδιος Ρακόπουλος (15, 16/7).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης