«Μια ξεχασμένη νίκη» αναβιώνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Μάκρης

«Μια ξεχασμένη νίκη» αναβιώνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Μάκρης

Η παράσταση σε σενάριο και σκηνοθεσία του Νίκου Ευσταθίου θα παρουσιαστεί την Κυριακή 31 Μαΐου, με έναν εξαιρετικό θίασο

«Μια ξεχασμένη νίκη» αναβιώνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Μάκρης
«Μια ξεχασμένη νίκη» αναβιώνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Μάκρης, την Κυριακή 31 Μαΐου. Η παράσταση του Νίκου Ευσταθίου- υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία- μας μεταφέρει μετά το 1204 και την κατάληψη από τους Φράγκους της Κωνσταντινούπολης. \


'Ολα πλέον έχουν αλλάξι. Ο τρόπος πολέμου, το ντύσιμο, το φαγητό, ακόμη και η γλώσσα είναι πια διαφορετική. Η ανατολή ακολουθεί εξαναγκασμένη τη Δύση, ενώ ταυτόχρονα σπαράσσεται από εσωτερικές έριδες.

Το 1258 ο δεσπότης της Ηπείρου, Μιχαήλ Β' Δούκας, συμμαχεί με τον βασιλιά της Σικελίας, Μανφρέδο Χοχενστάουφεν, παντρεύοντάς τον με την κόρη του Ελένη, αλλά και με τον πρίγκιπα τη Αχαΐας, Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο, παντρεύοντάς τον με την κόρη του Άννα. Το 1259 ο στρατός των Φράγκων της Πελοποννήσου περνά τον Κορινθιακό κόλπο και ενώνεται με το στρατό των Ηπειρωτών και τους Βλάχους του Ιωάννη Δούκα (γιου του Μιχαήλ Δούκα). Αλλά και ο στρατός των Νικαιατών με αρχηγούς τον Ιωάννη Παλαιολόγο (αδελφό του Μιχαήλ Παλαιολόγου) και το Θεόδωρο Δούκα (αδελφό του Μιχαήλ Δούκα) κινητοποιείται και εισβάλλει στη Θεσσαλία. Στη συνέχεια υποχωρεί βόρεια, μέχρι την πεδιάδα της Πελαγονίας, κοντά στην Καστοριά.

Τη νύχτα πριν από την μάχη, ο Μιχαήλ Δούκας με το μεγαλύτερο μέρος του στρατού του εγκαταλείπει κρυφά το στρατόπεδο, είτε από φόβο για το μέγεθος του στρατού της Νίκαιας, είτε από δυσπιστία στους συμμάχους του και φόβο για τις δικές τους φιλοδοξίες.

Κλείσιμο
Οι δυνάμεις του Γουλιέλμου και του Μανφρέδου δέχονται απροετοίμαστες την επίθεση των Νικαιατών. Πολλοί ιππότες σκοτώθηκαν ή πιάστηκαν αιχμάλωτοι, μαζί και ο Γουλιέλμος που κρύφτηκε σε μία θημωνιά αλλά αναγνωρίστηκε από τον έντονο προγναθισμό του.

Η μάχη ήταν πραγματικός θρίαμβος για την αυτοκρατορία της Νίκαιας. Με την αιχμαλωσία του Γουλιέλμου εξουδετερωνόταν το πριγκιπάτο της Αχαΐας, που ήταν το ισχυρότερο φραγκικό κράτος στον ελλαδικό χώρο. Η απειλή για τη Θεσσαλονίκη εξέλιπε και ο Μιχαήλ Παλαιολόγος μπορούσε να στρέψει την προσοχή του στην ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης, που έπεσε στα χέρια των Νικαιατών το 1261, οι οποίοι έδωσαν έτσι τέλος στη Λατινική Αυτοκρατορία, επανιδρύοντας τη Βυζαντινή.

Ο Γουλιέλμος απελευθερώθηκε το 1262 αφού παρέδωσε στον Μιχαήλ Παλαιολόγο τα κάστρα του Μυστρά, της Μεγάλης Μάνης και της Μονεμβασίας.

Η μουσική είναι της Σοφίας Μέρμηγκα. Παίζουν: οι  Ορέστης Ζακυνθινός, Γιάννης Κατσιμίχας, Βασίλης Παπαστάθης, Ευθύμης Τζώρας και ο Γιώργος Μουζακίτης.

Κυριακή 31 Μαΐου 2015 ώρα 21:00, Ανοιχτό αμφιθέατρο Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Μάκρης
(πρώην Αμερ. Βάση) 34ο χλμ Λεωφ. Μαραθώνος αριθμ. 196.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης