Ο Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσιάζει τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους»

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσιάζει τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους»

Σε ποίηση του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού- Στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών θα ανέβουν (22/3) ο Γιώργος Νταλάρας, ο Vassilikos, ο βαρύτονος Κωστής Κωνσταντάρας, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η χορωδία "ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ" και η  Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ

 Ο Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσιάζει τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους»
O συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσιάζει και διευθύνει το εμβληματικό μουσικό του έργο "Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" σε ποίηση του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Την Κυριακή 22 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών θα βρεθούν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Vassilikos, ο βαρύτονος Κωστής Κωνσταντάρας, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ως αφηγήτρια, η χορωδία "ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ" και η  Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ.

Η εκτέλεση του έργου που θα ακούσουμε., βασίζεται στη ενορχήστρωση που έκανε ο Γιάννης Μαρκόπουλος την δεκαετία του ‘80 για συμφωνική ορχήστρα με τη συμμετοχή των ελληνικών οργάνων (λαούτο, σαντούρι, νταούλι) αλλά και στη σημερινή, επιμέρους επεξεργασία, όλου του μουσικού έργου. Η επιλογή των στίχων και κειμένων, έγινε από τον ίδιο τον συνθέτη.

Κλείσιμο
Ο Γιώργος Νταλάρας, ο Vassilikos, ο βαρύτονος Κωστής Κωνσταντάρας και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη  θα συναντηθούν για πρώτη φορά μαζί επί σκηνής για να ερμηνεύσουν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο τα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου και τα κείμενα του Διονύσιου Σολωμού.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος άρχισε να συνθέτει προσεγγίζοντας τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» από τη δεκαετία του '60. Σταμάτησε για ένα διάστημα και το 1968 συνέχισε τη σύνθεση για αρκετό καιρό και στα τρία σχεδιάσματα. Πολλές μουσικές του σκέψεις υπαγορεύτηκαν από τους αγώνες της νεολαίας όπως εκφράστηκαν και στα γεγονότα του Πολυτεχνείου όπως τα έζησε από μέσα, μαζί με τους φίλους του φοιτητές. Στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας (1972-74) συνέθεσε τα μέρη: «Μητέρα Μεγαλόψυχη», «Αραπιάς Άτι», «Πειρασμός», «Έξοδος» και «Η Θέληση μου Βράχος». Το 1975 έδωσε την οριστική μορφή στο έργο. Τη μορφή της «Λαϊκής Λειτουργίας».
 
Η πρώτη παρουσίαση έγινε το 1975 από τον ίδιο, τραγουδώντας τα μέρη του έργου και παίζοντας πιάνο, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου τον είχε καλέσει ο αείμνηστος καθηγητής Λίνος Πολίτης, ο πιο σημαντικός ίσως μελετητής του Σολωμού και επιμελητής της σπουδαιότατης έκδοσης των χειρογράφων του ποιητή σε δύο τόμους. Ή
 
Οι "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" κυκλοφόρησαν σε δίσκο το 1977, με ερμηνευτές τους Νίκο Ξυλούρη, Λάκη Χαλκιά, Ηλία Κλωναρίδη και αφηγήτρια την ηθοποιό Ειρήνη Παπά. Συμμετείχε η ερασιτεχνική μικτή χορωδία της Πρέβεζας, σε διδασκαλία Γιώργου Κακίτση και ορχήστρα 16 οργάνων, μέσα στα οποία περιλαμβάνονταν και ελληνικά όργανα.
 
Η πρώτη συναυλία με τους "Ελεύθερους Πολιορκημένους" δόθηκε στο γήπεδο του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι του 1978, όπου ο Μαρκόπουλος διηύθυνε το έργο του, μπροστά σε κοινό 22.000 χιλιάδων ατόμων, που κατέκλυσαν τις κερκίδες του γηπέδου και υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τόσο το νέο μουσικό έργο όσο και την είσοδο της ποίησης του Σολωμού στη νεοελληνική μουσική δημιουργία.
 
Έκτοτε το έργο έχει παρουσιαστεί σε τριάντα πόλεις σε όλη την Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ιταλία, στην Αγγλία, στην Ιρλανδία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στη Γερμανία και στην Αρμενία.
 
Κυριακή 22 Μαρτίου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη,
Ώρα έναρξης: 20.00
 
Τιμές εισιτηρίων:
Διακεκριμένη: 48€
Α' Ζώνη: 37€
Β' Ζώνη: 25€
Γ' Ζώνη: 15€
Περιορισμένες θέσεις για φοιτητές και ανέργους στα 10€
 
Προπώληση:
Viva.gr, 11876, Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός, Reload
Ταμεία Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και στα εκδοτήρια-Ομήρου 8, τηλ. κρατήσεων 2107282333, www.megaron.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης