Με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργείας του Ξενώνα Προσωρινής Διαμονής, η Εταιρία Προστασίας Σπαστικών/ Πόρτα Ανοιχτή βράβευσε την bwin για την πολύπλευρη στήριξη της.
Ο Αλέξανδρος Ναθαναήλ «συστήνει» στους Έλληνες τη μουσική των fados
Ο Αλέξανδρος Ναθαναήλ «συστήνει» στους Έλληνες τη μουσική των fados
O Έλληνας μουσικός που ενθουσίασε στη συναυλία του στη Λισσαβώνα
Μετά από την ενθουσιώδη υποδοχή που συνάντησε στη συναυλία στην Πορτογαλία, ο καταξιωμένος μουσικός και συνθέτης Αλέξανδρος Ναθαναήλ μιλά σε συνέντευξή του στο Aθηναϊκό Πρακτορείο για τη μουσική που αγάπησε από μικρή ηλικία, την όμορφη -και ανεξερεύνητη για τους Έλληνες- τη μουσική των fados.
Ένας μήνας έχει περάσει από τη συναυλία που έδωσε ο συνθέτης στη Λισσαβώνα, στις 15 Μαΐου στο Centro Cultural de Belem, με τίτλο «Από την Ελλάδα στην Πορτογαλία: Μία μουσική γέφυρα», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας και η οποία έτυχε θερμότατης υποδοχής, ενώ το πρόγραμμα περιελάμβανε fados, ρεμπέτικα και δικές του συνθέσεις. Ο ίδιος μιλά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο γι' αυτή την ξεχωριστή εμπειρία και τις ομοιότητες στη μουσική των δύο χωρών: «Με το πάντρεμα αυτό αναδείχτηκαν οι ομοιότητες στις μουσικές αυτές κατηγορίες, όπως για παράδειγμα η δομή των κομματιών, η ρυθμική αγωγή και κυρίως η χρήση των χαρακτηριστικότερων μουσικών οργάνων των δυο χωρών, της πορτογαλικής κιθάρας και του μπουζουκιού, των οποίων τα ηχοχρώματα ταιριάζουν απόλυτα.»
Με τη βελόνα του πικάπ στο χέρι, ακούγοντας ξανά και ξανά τα κομμάτια των δίσκων της κορυφαίας ερμηνεύτριας Αμάλια Ροντρίγκεζ, θυμάται τα παιδικά του χρόνια ο μουσικός. Και κάπως έτσι ξεκίνησε το μαγικό αυτό ταξίδι στη μουσική της τζαζ και των fados για τον Αλέξανδρο Ναθαναήλ. «Χωρίς να γνωρίζω την γλώσσα και το νόημα των στίχων, μόνο από τη μουσική και την ερμηνεία της μεγάλης αυτής τραγουδίστριας αισθανόμουν πάρα πολύ κοντά με αυτή τη μουσική», δηλώνει στο Αθηναίκό Πρακτορείο ο καλλιτέχνης.
«Όταν πια μπήκα στη μουσική σπουδάζοντας κλασική κιθάρα και πιάνο, αγάπησα την κλασική μουσική και την τζαζ, όμως τα fados ήταν πάντα η ιδιαίτερη αδυναμία μου», εξηγεί ο Αλέξανδρος Ναθαναήλ, κι έτσι προέκυψαν συνεργασίες και εμφανίσεις με Πορτογάλους τραγουδιστές και μουσικούς στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία.
Ο Έλληνας μουσικός έχει δείξει αυτή την ιδιαίτερη «αδυναμία» του για τα ηχοχρώματα της Πορτογαλίας ήδη από την πρώτη του δισκογραφική δουλειά, το «Icons» (2010), χρησιμοποιώντας στις ηχογραφήσεις πορτογαλική κιθάρα, ενώ στην τελευταία δισκογραφική δουλειά του, το «Onde Sonho» (μτφ «εκεί όπου ονειρεύομαι»), που κυκλοφόρησε στην Πορτογαλία και διεθνώς, τραγούδησαν έξι από τα μεγαλύτερα ονόματα του σύγχρονου φάντο, Ανα Σοφία Βαρελά, Κάρλα Πίρες, Ζιζάλα Ηοάο, Χέλντερ Moυτίνχο, Τζοάνα Amendoeira, Μαρία Ανα Μποχόνες και η ταλαντούχα Ελληνοβραζιλιάνα καλλιτέχνης Κατερίνα Πολέμη.
Μιλώντας για το πόσο έτοιμο είναι το ελληνικό κοινό να αξιολογήσει και να αγαπήσει μουσικές όπως τα fados, εκείνος εξηγεί: «Ένα μέρος του ελληνικού κοινού αγαπά τα fados και είναι πάντα πρόθυμο να δώσει το παρόν σε συναυλίες και παραστάσεις του είδους. Είναι αλήθεια ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού κοινού δεν γνωρίζει την μουσική αυτή, όμως πιστεύω ότι όποιος την γνωρίζει λίγο καλύτερα, την αγαπά πραγματικά. Πιστεύω ότι χρειάζεται δουλειά για να αποδεχτεί το ελληνικό κοινό και να αξιολογήσει τα fados, όπως και άλλες μουσικές. Πάντως σίγουρα υπάρχει κοινό για όλα τα είδη, μικρό ή μεγάλο, αρκεί να υπάρχει η δυνατότητα στους καλλιτέχνες να μπορούν να μοιράζονται με το κοινό τις μουσικές τους.»
«Πάντα υπήρχε κι υπάρχει καλή ελληνική μουσική», τονίζει στη συνέντευξή του ο Αλέξανδρος Ναθαναήλ, «και παρά τις δυσκολίες και αλλαγές στην δισκογραφία και στις ζωντανές εμφανίσεις, πιστεύω ότι οι άνθρωποι της μουσικής (της καλής μουσικής) θα εξακολουθήσουν να δημιουργούν και να προσφέρουν έργο και παρόλο που δεν γίνεται όπως παλιά, ευτυχώς υπάρχει το διαδίκτυο που πλέον σχεδόν μόνο μέσω αυτού μπορεί κάποιος να υπάρχει δισκογραφικά.»
Ωστόσο, αβέβαιο χαρακτηρίζει το μέλλον για έναν καλλιτέχνη στην Ελλάδα: «Το μέλλον ενός καλλιτέχνη με προσόντα και ταλέντο στην Ελλάδα είναι αβέβαιο και όχι μόνο σε ότι αφορά τις τέχνες. Στους νέους ανθρώπους, αν και αγαπώ την πανέμορφη πατρίδα μας, θα μπορούσα να πω να κάνουν αυτό που θέλουν και αγαπούν, ακόμα και εκτός συνόρων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα είναι εύκολα στο εξωτερικό, υπάρχουν όμως άλλες υποδομές και ευκαιρίες…»
«Μόνο με αγάπη, πίστη, επιμονή και υπομονή μπορεί κανείς να δημιουργεί στις δύσκολες εποχές, όπως αυτή που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.»
Ο ερμηνευτής των fados αυτή τη στιγμή συζητά τον τρόπο με τον οποίο η επιτυχημένη συναυλία που έγινε στη Λισσαβώνα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα μετά το καλοκαίρι, ενώ δισκογραφικά, αναμένεται να κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα το « Onde Sonho» σε νέα ειδική έκδοση. Επίσης, ήδη επεξεργάζεται νέο υλικό για την επομένη δισκογραφική δουλειά και σύντομα θα ξεκινήσει ηχογραφήσεις.
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα