Αφιερωμένες στην «τελευταία Ελληνίδα θεά» είναι φέτος οι εκδηλώσεις «Πρέσπες 2013», που θα πραγματοποιηθούν στις 23 και 24 Αυγούστου στην πόλη της Φλώρινας και στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, συμπληρώνοντας 24 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στον πολιτισμό.
Στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος, ο Οργανισμός Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών - Φλώρινας, με τη συνεργασία του «Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη», ετοίμασαν μια μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Μελίνα: Οπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα...».
Μήνες τώρα οργανώνεται αυτή η παραγωγή την οποία στελεχώνουν διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες: ο ποιητής Στρατής Πασχάλης -βασιζόμενος στις συνεντεύξεις της Μελίνας και σε κείμενα που έχουν γραφτεί για εκείνη- συνθέτει ένα πρωτότυπο μονόπρακτο, η Μαρία Ναυπλιώτου και ο Γιάννης Στάνκογλου εκφωνούν τον ποιητικό και θεατρικό λόγο και ο Σταύρος Ξαρχάκος μαζί με την Έλλη Πασπαλά και Ηρώ Σαϊα παρουσιάζουν μοναδικά τα τραγούδια της.
Τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία υπογράφει η Σοφία Σπυράτου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιάννη Μετζικώφ και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου. Την Ορχήστρα διευθύνει ο Σταύρος Ξαρχάκος. Την επιλογή και επιμέλεια στα βίντεο της παράστασης έχει η Δάφνη Τζαφέρη.
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Αλμπέρτο Φάις, Χλόη Μάντζαρη, Νεφέλη Μαϊστράλη, Κώστας Συλβέστρος και ένα σύνολο δώδεκα χορευτών.
ΗΗ πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί στη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου στις 24 Αυγούστου και στη συνέχεια στο Ηρώδειο, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.