«Ταξίδι» στις γεύσεις στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Θεσσαλονίκης

«Ταξίδι» στις γεύσεις στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Θεσσαλονίκης

Διαφορετικές δραστηριότητες για κάθε ηλικία τις τελευταίες ημέρες διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Γαστρονομίας από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

«Ταξίδι» στις γεύσεις στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Θεσσαλονίκης
Διαφορετικές δραστηριότητες για κάθε ηλικία τις τελευταίες ημέρες διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Γαστρονομίας από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στα «μυστικά» του κρασιού, ενώ τα παιδιά θα συνεχίσουν το ταξίδι τους στη μαγειρική και τις γεύσεις.

Στο «Νόησις», Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, που βρίσκεται στην περιοχή της Θέρμης, διοργανώνεται αύριο, Σάββατο, από τις 4 το απόγευμα και για δύο ώρες, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικό με την εξέλιξη της βιομηχανίας για την τεχνολογία των τροφίμων. Το πρόγραμμα παρουσιάζεται από τη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ και αφορά μαθητές ηλικίας από 9 έως 12 ετών.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο κι αυτό το Σαββατοκύριακο οι μικροί μάγειρες θα ανακαλύψουν την «επιστήμη στην κουζίνα». Πρόκειται για μια δράση, που με τη χρήση απλών καθημερινών υλικών, όπως λάδι, ξύδι, αυγά και πατάτες σε πειράματα τα παιδιά ανακαλύπτουν πώς η κουζίνα μετατρέπεται σε «επιστημονικό εργαστήριο» και γνωρίζουν, με πρωτότυπο τρόπο, το μαγευτικό κόσμο της φυσικής και της χημείας. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί την μεθεπόμενη Κυριακή και η συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες είναι δωρεάν.
Κλείσιμο

 Εξάλλου, με μια εκδήλωση για μεγάλους θα πέσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 3 και 4 Δεκεμβρίου, η αυλαία του «Thessaloniki Food Festival». Στην Αποθήκη Γ'Α του Λιμανιού θα πραγματοποιηθεί για 9η συνεχή χρονιά από την «Wine Plus», η έκθεση κρασιών και αποσταγμάτων, με τίτλο «Χάρτης των Γεύσεων 2011».

Παράλληλα, στις 4 Δεκεμβρίου, η αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού, σε συνεργασία με την Ένωση Οινοποιών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», διοργανώνει στην Αποθήκη Δ'Α του ΟΛΘ ανοιχτή συζήτηση, με θέμα: «Σήμα ποιότητας στα εστιατόρια. Η θέση του κρασιού». Επιδίωξη του κλάδου του κρασιού, συνολικά, είναι η αναβάθμιση της οινικής εμπειρίας στους χώρους κατανάλωσης, ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστή η υψηλή ποιότητα, ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και η αξία των ελληνικών κρασιών.

Εργαστήριο μαγειρικής και στο Ολυμπιακό Μουσείο

Το δεύτερο μήνα γευστικής δημιουργίας διανύει το εργαστήριο «Παιδικής Μαγειρικής και Διατροφής», που διοργανώνεται από το Ολυμπιακό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, με τους λιλιπούτειους σεφ να ανακαλύπτουν έναν κόσμο γεύσεων, παιχνιδιού και φαντασίας.

Αύριο, Σάββατο, στο πλαίσιο του εργαστηρίου τα παιδιά θα επισκεφτούν σούπερ- μάρκετ στη Μαλακοπή Πυλαίας και χωρισμένα σε τέσσερις ομάδες θα κληθούν να ψωνίσουν τις κατάλληλες πρώτες ύλες, τηρώντας τον προϋπολογισμό που τους έχει προσδιοριστεί. Οι μικροί σεφ θα κληθούν να αντιμετωπίσουν με πραγματικούς όρους το ζήτημα της διατροφής τους, να διαβάσουν τα συστατικά των υλικών και να δουν την αντιστοιχία τιμής, ποιότητας και θρεπτικής αξίας. 

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει συνολικά τρεις μήνες και στόχος είναι να περάσει στα παιδιά το μήνυμα πως η μαγειρική είναι μαγεία, είναι τέχνη, είναι παιχνίδι, είναι όμως και καταναλωτική συνείδηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης