Νέα Επίδαυρος: Η μεγάλη ιστορία του χωριού της Αργολίδας όπου ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας

Νέα Επίδαυρος: Η μεγάλη ιστορία του χωριού της Αργολίδας όπου ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας

Το Κάστρο της Πιάδας, όπως ονομαζόταν αρχικά η περιοχή, αποκαταστάθηκε και παραδίδεται στο κοινό

Kastro_Piadas_geniki
Πλήρως αποκατεστημένο και συντηρημένο και με ανοιχτές τις πύλες του στους επισκέπτες στέκει πλέον το Κάστρο της Πιάδας, στη Νέα Επίδαυρο, ένας τόπος που αποτελεί σημαντικότατο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας καθώς εκεί πραγματοποιήθηκε η Α’ Εθνοσυνέλευση του ελληνικού κράτους κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν οι βασισμένες στη δημοκρατία και την ελευθερία αρχές της λειτουργίας του. Το ιστορικό αυτό τοπόσημο, παρότι ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταυτότητα και την κρατική συγκρότηση του νεότερου Ελληνικού Έθνους, ήταν επί σειρά ετών παραδομένο στην εγκατάλειψη, μέχρι το 2020 οπότε ξεκίνησε το έργο της αναστήλωσης και ανάδειξής του από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Kastro_Piadas_3

Ήταν Δεκέμβριος του 1821, εννέα μήνες μετά την κήρυξη της Ελληνική Επανάστασης κατά των Τούρκων κατακτητών, που στο πλαίσιο της πρόθεσή του να συγκροτηθεί σε κράτος το επαναστατημένο έθνος συγκαλεί, την πρώτη του Εθνοσυνέλευση στο τότε χωριό της Πιάδας, στην Αργολίδα. Εκεί γράφτηκε η Διακήρυξη της Εθνικής Ανεξαρτησίας που όριζε τον τρόπο της προσωρινής λειτουργίας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, και ψηφίστηκε. την 1η Ιανουαρίου του 1822, το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας που προέβλεπε την προστασία των ατομικών ελευθεριών, την αντιπροσωπευτική αρχή καθώς και της διάκριση των εξουσιών ενώ όριζε ως εθνικό σύμβολο της χώρας την ελληνική σημαία.

Κλείσιμο
Η περιοχή μετονομάστηκε σε Νέα Επίδαυρο ενώ ανακηρύχθηκε σε Δήμο κατόπιν εισήγησης του Ιωάννη Κωλέττη προς την Κυβέρνηση το 1823 κατοχυρώνοντας προνόμια και δικαιώματα πόλης:«Εἰς τὸ ἑξῆς πᾶσα ἡ Ἑλληνικὴ Ἐπικράτεια θέλει γνωρίζει τὸ μὲν χωρίον τῆς Πεδιάδος ὑπὸ τὸν τίτλον πόλις καὶ ὑπὸ τὸ ὄνομα Νέα Ἐπίδαυρος, τοὺς δὲ κατοίκους αὐτοῦ ὑπὸ τὸ ὄνομα πολῖται Ἐπιδαύριοι» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, το 1822.
Kastro_Piadas_1
Ένας από τους ναούς που διασώζονται εντός του Κάστρου της Πιάδας
Το κάστρο της Πιάδας με την ακρόπολη και τον οχυρωμένο οικισμό είναι βυζαντινό οχυρό του 12ου αιώνα, με επεμβάσεις Φραγκικές κατά τον 13ο και 14ο αιώνα. Ιδρύθηκε στην προστατευμένη από την πλευρά της θάλασσας θέση στη βυζαντινή περίοδο, όταν η πειρατεία μάστιζε τα αργολικά παράλια, και ήκμασε ήδη από τα τέλη του 12ου αιώνα. Διατήρησε αμείωτη τη στρατηγική σημασία του στους αιώνες που ακολούθησαν στις περιόδους της λατινοκρατίας και της οθωμανοκρατίας έως και την Επανάσταση, υφιστάμενο διαδοχικές επισκευές και μετασκευές.

Εντός του Κάστρου διασώζονται μέχρι σήμερα τρεις μονόχωροι ναοί, μεταξύ των οποίων και ο καμαροσκέπαστος μονόχωρος ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που ιδρύθηκε το 1708, η αρχική φάση των οποίων προέρχεται από τη βυζαντινή περίοδο, ενώ υπάρχουν και αρκετοί ακόμη ναοί στην ευρύτερη περιοχή οι που χρονολογούνται στον 17ο και18ο αιώνα.
Kastro_Piadas_2
Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η Υπουργός Λόνα Μενδώνη στο αποκατεστημένο Κάστρο της Κιάδας

«Η προσφορά της Α´ Εθνοσυνέλευσης υπήρξε μακροπρόθεσμα τεράστια, επειδή δημιούργησε μια διαρκή και ανεξίτηλη παρακαταθήκη για την πολιτική παιδεία των Ελλήνων και την μετέπειτα πολιτειακή συγκρότηση και εξέλιξη της Χώρας ως ο κοινά αποδεκτός και προτιμητέος τρόπος λήψης αποφάσεων εθνικής σημασίας. Τόσο οι επόμενες Εθνοσυνελεύσεις του Αγώνα, όσο και οι δύο μεγάλες Εθνοσυνελεύσεις του 19ου αιώνα που γέννησαν τα δύο πρώτα Συντάγματα του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, βασίστηκαν στο πρότυπο της Α’ Εθνοσυνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στο κάστρο της Πιάδας» υπογράμμισε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην εκδήλωση απόδοσης του υποκατεστημένου μνημείου, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και πρόσθεσε: «Σήμερα έχουμε την ικανοποίηση ότι προσθέτουμε έναν ακόμη ισχυρό πόλο έλξης στο ήδη πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της Αργολίδας, στο πλαίσιο ενός εξαιρετικά εκτεταμένου προγράμματος συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης των μνημείων των αρχαιολογικών χώρων που υλοποιούμε σε όλη την Επικράτεια, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της πατρίδας μας, προσδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην περιφέρεια. Ειδικά στην περιφερειακή ενότητα Αργολίδας, από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα, ολοκληρώθηκαν ή εκτελούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού, έργα περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα στο Υπουργείο Πολιτισμού οι κεντρικές υπηρεσίες και οι εφορίες Αρχαιοτήτων υλοποιούμε την μεγαλύτερη επένδυση στον Πολιτισμό που έχει γίνει ποτέ στη χώρα. Έχοντας καταρτίσει και θέσει σε εφαρμογή για κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες την «Πολιτιστική Χάρτα Ανάπτυξης και Ευημερίας», έναν οδικό χάρτη δηλαδή για την ανάδειξη του Πολιτισμού ως στρατηγικού αναπτυξιακού πόρου και ως σημαντικού παράγοντα κοινωνικής συνοχής και ευημερίας, υλοποιούμε συνολικά περισσότερα από 820 έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1,2 δις €».

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην Αργολίδα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Επιδαύρου όπου φιλοξενούνται πολύτιμα εκθέματα από την αρχαϊκή ως τη ρωμαϊκή εποχή.

Ειδήσεις σήμερα:

Μεσολόγγι: Ο κρεοπώλης κάλεσε και συναντήθηκε με τον Μπάμπη πριν χαθούν τα ίχνη του - Το βούλευμα για την εξαφάνιση

«Λουκέτο» μέχρι 1 μήνα σε επιχειρήσεις για λαθρεμπόριο αιθυλικής αλκοόλης και ποτά «μπόμπες»

Κύκλωμα μαστροπείας: 15χρονη περιγράφει πώς την παρέσυραν - «Είδα ότι έχει λεφτά και ενθουσιάστηκα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης