Ίδρυμα Ωνάση: Διοργανώνει φεστιβάλ για τον Κωνσταντίνο Καβάφη στη Νέα Υόρκη

Ίδρυμα Ωνάση: Διοργανώνει φεστιβάλ για τον Κωνσταντίνο Καβάφη στη Νέα Υόρκη

Με τη συμμετοχή καταξιωμένων ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών

K_Kavafis
Στη Νέα Υόρκη ταξιδεύει ο ποιητικός λόγος του Κ. Π. Καβάφη μέσα από το φεστιβάλ, με τίτλο «Archive of Desire», που διοργανώνεi, από 28 τις Απριλίου έως τις 6 Μαΐου, το Ίδρυμα Ωνάση , με αφορμή την επέτειο 160 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου Αλεξανδρινού ποιητή. Στόχος της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη του επιδραστικού χαρακτήρα του έργου του σε παγκόσμια κλίμακα.

Kavafis_-_NY


Το Ίδρυμα Ωνάση ανέλαβε τη διαχείριση του Αρχείου Καβάφη από το 2012, το ψηφιοποίησε παρέχοντας στο κοινό ελεύθερη πρόσβαση ενώ δημιούργησε νέους χώρους για το έργο του σε Αθήνα και Αλεξάνδρεια, και διοργάνωσε καλλιτεχνικές αφιερωματικές δράσεις σε όλο τον κόσμο.

Κλείσιμο
Ο Κ.Π Καβάφης έχει εμπνεύσει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών και λογοτεχνών, από τον David Hockney έως τον Leonard Cohen, από τον John Tavener έως τον Δημήτρη Μητρόπουλο, από τον Orhan Pamuk ώς τον J.M. Coetzee, μεταξύ. Έχουν αφηγηθεί στίχους του από τον Sting και τον Paul McCartney έως τον Daniel Mendelson. Η Τζάκι Κένεντι Ωνάση είχε ζητήσει να διαβαστεί στην κηδεία της το αγαπημένο της ποίημα, «Ιθάκη». Ο λογοτέχνης E. M. Forster τον παρότρυνε διαρκώς να δημοσιεύσει σε ευρύτερους κύκλους το έργο του. Ο Leonard Woolf (σύζυγος της Virginia Woolf) προσπάθησε και ο ίδιος να εκδώσει το έργο του μέσω του βρετανικού οίκου του, Hogarth Press.

Οι απεικονίσεις της πολυπολιτισμικότητας, της ετερότητας, της επιθυμίας και της queer ταυτότητας στο έργο του ήταν έτη φωτός μπροστά από την εποχή του. H επιρροή του δεν θα σταματήσει να διαποτίζει όλες τις γενιές σε κάθε άκρη του κόσμου.

Το φεστιβάλ «Archive of Desire»  αποσκοπεί αφενός να εορτάσει τον ποιητή με όσους είναι εξοικειωμένοι με το έργο του και, αφετέρου, να μοιραστεί την πνευματική κληρονομιά του με αμέτρητους άλλους ανθρώπους για πρώτη φορά.

Περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων εμπνευσμένων από τη ζωή και το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή, με στόχο την ανάδειξη του έργου του, μέσα από ένα φάσμα σύγχρονων καλλιτεχνικών δράσεων που απλώνονται σε όλη την πόλη, εμπλουτίζοντας την ενασχόλησή μας με τον ποιητή μέσω της τέχνης και του λόγου κορυφαίων καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών, ανθρώπων με παγκόσμια επιρροή.

Το διαθεματικό πρόγραμμα του φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνει μια σειρά από περφόρμανς, παρουσιάσεις ψηφιακής τέχνης, προβολές ταινιών μικρού μήκους, αναγνώσεις ποίησης, λογοτεχνικές συζητήσεις, ένα visual rave, ένα αισθητηριακό πολυεπιστημονικό βιβλίο-ταξίδι, μια μεγάλη υπαίθρια τοιχογραφία, ψηφιακές και ηχητικές εγκαταστάσεις και πολλές άλλες ζωντανές εκδηλώσεις, σε επιμέλεια της συνθέτριας Paola Prestini, Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του National Sawdust, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού για την προώθηση της σύγχρονης μουσικής, υπό τη δημιουργική καθοδήγηση της Αφροδίτης Παναγιωτάκου, Διευθύντριας Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση. Η Senior Advisor του Onassis USA και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση, Karen Brooks Hopkins, είναι η εκτελεστική παραγωγός του φεστιβάλ.

Συγκεντρώνοντας διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως είναι ο εικαστικός Nick Cave και ο Bob Faust, η Laurie Anderson, ο Rufus Wainwright, η Robin Coste Lewis, η Julie Mehretu, η Elena Park, ο Vijay Iyer με τον Jeffrey Zeigler, η Sister Sylvester, η Nadah El Shazly, η Juliana Huxtable, o Taylor Mac, η Julianne Moore και πολλοί άλλοι, το φεστιβάλ εστιάζει τόσο στον ποιητή όσο και στον άνθρωπο Καβάφη.

Ανάμεσα στα διεθνούς φήμης ονόματα που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, συναντάμε καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Αίγυπτο, όπως τον Πέτρο Κλαμπάνη, την Εύη Καλογηροπούλου, τον Χρήστο Σαρρή, τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, τη Λένα Πλάτωνος, τον Γιάννη Παλαμίδα, τον Νέγρο του Μοριά.

Από το National Sawdust στο Ουίλαμσμπεργκ του Μπρούκλιν έως το Rockefeller Center στην καρδιά του Μανχάταν, από το ONX Studio, τον «επιταχυντή» καριέρας του Ιδρύματος Ωνάση που εστιάζει στις ψηφιακές τεχνολογίες και την καλλιτεχνική δημιουργία στην 5η Λεωφόρο έως την εκκλησία του Αγίου Μάρκου και το New Museum στο Μπάουερι, από τα βιβλιοπωλεία McNally Jackson σε διάφορα σημεία της πόλης έως το Πανεπιστήμιο Columbia στο Χάρλεμ, μεταξύ άλλων, το “Archive of Desire” επιδιώκει να μαγέψει το κοινό της Νέας Υόρκης, φέρνοντας την ποίηση του Καβάφη στην καθημερινότητά τους. Καθώς κορυφαίοι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο επαναπροσεγγίζουν τους καβαφικούς στίχους, οι θεατές θα βιώσουν εκ νέου την ποίησή του, μέσα από ένα καλειδοσκόπιο που την καθιστά σύγχρονη, πολιτική, αισθησιακή και εμβριθή. Το φεστιβάλ φέρνει στο προσκήνιο τον ποιητικό λόγο του Καβάφη, την οικουμενικότητά του, την αιχμηρή κοινωνική του κριτική, τον λυρισμό και τον αισθησιασμό του, που αντιστέκεται πεισματικά στον χρόνο, για να επισημάνει ευρύτερα τον διαχρονικό ρόλο της ποίησης στην κοινωνία, αλλά και ως μια αχτίδα φωτός σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε αναταραχή.

Το «Archive of Desire», ο τίτλος του οποίου προέρχεται από ένα νέο έργο της καταξιωμένης ποιήτριας Robin Coste Lewis, που γράφτηκε ειδικά για την περίσταση, με πηγή έμπνευσης την εμπειρία από την επαφή της με το αρχείο Καβάφη στην Αθήνα– προάγει την αποστολή του Ιδρύματος Ωνάση το οποίο, με την απόκτηση, την ψηφιοποίηση, τη μετάφραση και τη δημοσίευση της εκτενούς ψηφιακής συλλογής του Αρχείου Καβάφη, αποσκοπεί να κάνει πιο προσιτό το τόσο ζωντανό και ξεχωριστό έργο του ποιητή.

Ανάμεσα στις σημαντικότερες δράσεις του φεστιβάλ είναι μια νέα εικαστική εγκατάσταση στην πρόσοψη του National Sawdust από τους Nick Cave & Bob Faust (“Lit” σε δημόσια θέα από τις 29 Απριλίου), μια βραδιά δημιουργικής συνέργειας ανάμεσα σε διάφορα καλλιτεχνικά ιδιώματα με την ποιήτρια Robin Coste Lewis, την εικαστικό Julie Mehretu, τον συνθέτη Vijay Iyer, τον τσελίστα Jeffrey Zeigler και τη σκηνοθέτρια Charlotte Brathwaite (“Archive of Desire”, 3 και 4 Μαΐου), καθώς και ένα “visual rave” από την Juliana Huxtable (“Ionic”, 6 Μαΐου). Οι Death of Classical διοργανώνουν μια συναυλία με αναθέσεις νέων μουσικών έργων ή νέων ενορχηστρώσεων από τη Laurie Anderson, τη Helga Davis & τον Πέτρο Κλαμπάνη, τον Nico Muhly (σε ενορχήστρωση του Nathan Thatcher), τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, την Paola Prestini και τον Rufus Wainwright (σε ενορχήστρωση της Missy Mazzoli), με ερμηνείες από την Anderson, την Davis, τον Κλαμπάνη, τον Wainwright και την Brooklyn Youth Chorus σε διεύθυνση της Dianne Berkun Menaker, τους The Knights και τη σοπράνο Ελένη Καλένος (“Waiting for the Barbarians”, 2 Μαΐου).

Από το υπόλοιπο πρόγραμμα, ξεχωρίζουν επίσης μια περφόρμανς στην οποία το κοινό θα διαβάζει από κοινού τα χειροποίητα καλλιτεχνικά βιβλία που έχει ετοιμάσει η Sister Sylvester, με ζωντανή μουσική επένδυση από τη Nadah El Shazly (“Constantinopoliad”, 28 & 29 Απριλίου)· εικαστικές δημιουργίες που περιλαμβάνουν από την επαναπροσέγγιση ενός καβαφικού ποιήματος από τον Ali Santana ως μια εμβυθιστική, πειραματική, χιπ χοπ εμπειρία (“Through the Walls”, “Walls”, 28 Απριλίου-6 Μαΐου) έως ένα βίντεο έργο και πρότζεκτ καλλιτεχνικής έρευνας των Matthew Niederhauser & Marc Da Costa ((“Through the Walls”, “Ekphrasis”, 28 Απριλίου-6 Μαΐου)· ένας πεντάωρος μαραθώνιος αναγνώσεων του καβαφικού έργου (“of the neighborhood that I behold: ένας Μαραθώνιος Καβάφη”, 30 Απριλίου) και ένα διεθνές ακαδημαϊκό συμπόσιο συνδυασμένο με μουσική εξερεύνηση και ποιητική έκφραση, με τη επιμέλειαδύο κορυφαίων μελετητών του Καβάφη, του Στάθη Γουργουρή και της Karen Emmerich, με τη συνεισφορά των Ορφέα Απέργη, Γιάννη Δούκα, Φοίβης Γιαννίση, Κατερίνας Ηλιοπούλου, Haytham al-Wardani, Iman Mersal, Janlori Goldman, Robin Coste Lewis, Brenda Shaughnessy, Susan Bernofsky, Brent Edwards, Σοφίας Αβραμίδου, Marcos Balter, Zosha di Castri, Στέλιου Δήμου, Δημήτρη Μητρόπουλου, Λένας Πλάτωνος και Γεώργιου Πονηρίδη, καθώς επίσης με ζωντανές ερμηνείες από το National Sawdust Ensemble υπό τη μουσική διεύθυνση του Jeffrey Zeigler αλλά και τους Έλληνες προσκεκλημένους μουσικούς Γιάννη Παλαμίδα (φωνή) και Στέργιο Τσιρλιάγκο (synths) (Days of 2023, 1 Μαΐου). Μια σειρά οπτικών ποιημάτων με γενικό τίτλο Visual Cavafy θα παρουσιαστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, καθώς και σε μια δημόσια προβολή στο New Museum (“Visual Cavafy”, 4 Μαΐου). Αυτές οι ταινίες –που δημιουργήθηκαν τόσο στη Νέα Υόρκη, σε σύλληψη και παραγωγή της Elena Park και της Lumahai Productions, όσο και στην Ελλάδα από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση– περιλαμβάνουν δημιουργίες της Εύης Καλογηροπούλου («Αλεξάνδρεια»), της Elena Park ((«Μακρυά», «Θάλασσα του Πρωιού», στα οποία διαβάζει η Julianne Moore, «Ιθάκη», «Περιμένοντας τους Βαρβάρους, με περφόρμανς του Taylor Mac, «Τα βήματα» με τη συμμετοχή των Carl Hancock Rux, Daniel Bernard Roumain, Bora Yoon, Jeffrey Zeigler), του Χρήστου Σαρρή («Τα Τείχη») σε συνεργασία με κρατούμενους στη φυλακή της Νιγρίτας και νέα μουσική σύνθεση από τη των Laura Jane Grace, και των Jad Abumrad και Mac Premo («Φωνές» με ανάγνωση από τη Laurie Anderson).

Για να τιμήσουν τον αντίκτυπο του Κ. Π. Καβάφη στη μοντέρνα ποίηση, την πνευματική του κληρονομιά και την queer και διασπορική ταυτότητα ενός ανθρώπου που ισορροπούσε επιδέξια ανάμεσα στον αρχαίο κόσμο και σε μια σύγχρονη μητρόπολη, καθένα από τα επτά βιβλιοπωλεία της αλυσίδας βιβλιοπωλεία McNally Jackson σε όλη τη Νέα Υόρκη, από τη γειτονιά Νολίτα του Μανχάταν έως το Αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια, θα φιλοξενήσει περίτεχνα σχεδιασμένες μικρές βιβλιοθήκες ποίησης αφιερωμένες στον ποιητή και το έργο του. Επιπλέον, τα McNally Jackson έχουν επιμεληθεί τρεις λογοτεχνικές ομιλίες για το φεστιβάλ, με τη συμμετοχή συγγραφέων και διανοουμένων που θα εξετάσουν σε βάθος το έργο, την ταυτότητα και το καλλιτεχνικό αποτύπωμα του Καβάφη: Ο Καβάφης ως queer ποιητής με τη Stamatina Gregory και τον Richie Hofmann (19 Απριλίου), Ο Καβάφης ως οικουμενικός ποιητής με τον Daniel Mendelsohn και τη Jana Prikryl (27 Απριλίου) και Γιατί να διαβάζουμε τον Καβάφη; με τον André Aciman και τον Paul Holdengräber.

Μουσική εμπνευσμένη από τον Καβάφη θα πλημμυρίσει επίσης την ατμόσφαιρα σε μια δωρεάν εγκατάσταση στον δημόσιο χώρο του παγοδρομίου στο Rockefeller Center. Η τελευταία χορεία συνθετών που τιμήθηκαν με τη Hildegard Commission, η οποία απονέμεται σε ανερχόμενα καλλιτεχνικά ονόματα που είναι γυναίκες ή άλλα άτομα παραδοσιακά περιθωριοποιημένου έμφυλου προσδιορισμού, έλαβαν τα έργα του Καβάφη προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως πηγή έμπνευσης για τις δικές τους αναθέσεις. Τα έργα που προέκυψαν, τα οποία ηχογραφήθηκαν από το National Sawdust Ensemble, θα ακούγονται στον χώρο υπό τη μορφή ηχητικής εγκατάστασης, από τις 3 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου 2023.
Συνοπτικό πρόγραμμα

Προφεστιβαλικές δράσεις
4 Απριλίου – 6 Μαΐου 2023 | 10:00 - 19:00 | Hildegard Commission στο Rockefeller Center
Andrea Guterres, Hannah Ishizaki, Yaz Lancaster, DM R, Kelley Sheenan, Foteini Tryferopoulou & National Sawdust Ensemble
https://www.onassis.org/el/whats-on/cavafy-festival/hildegard-commission

19 Απριλίου 2023 | 19:00 | Cavafy as Queer Poet στο Leslie-Lohman Museum of Art
Stamatina Gregory, Adam Ashraf Elsayigh, Jason Wee & Richi Hofmann
https://www.onassis.org/el/whats-on/cavafy-festival/mcnally-jackson

27 Απριλίου 2023 | 19:00 | Cavafy as World Poet στο McNally Jackson - South Street Seaport
Daniel Mendelsohn & Jana Prikryl
https://www.onassis.org/el/whats-on/cavafy-festival/mcnally-jackson

Δράσεις Φεστιβάλ
28 Απριλίου – 6 Μαΐου 2023 | Through the Walls στο ONX Studio
Τετάρτη με Σάββατο (Κλειστά Δευτέρα 01.05 και Τρίτη 02.05) | 12:00 - 18:00
Ali Santana, Matthew Niederhauser & Marc Da Costa
https://www.onassis.org/el/whats-on/cavafy-festival/through-the-walls

28 Απριλίου 2023 | 19:00 | Constantinopoliad) στο National Sawdust
Sister Sylvester & Nadah El Sazly
https://www.onassis.org/el/whats-on/cavafy-festival/constantinopoliad

29 Απριλίου 2023 |19:30 | Lit, 2023 στο National Sawdust
Nick Cave & Bob Faust
https://www.onassis.org/el/whats-on/cavafy-festival/lit-2023

30 Απριλίου 2023 | 14:00 - 19:00 |«συνοικίας που βλέπω κι όπου περπατώ· χρόνια και χρόνια»: ένας Μαραθώνιος Καβάφη στο The Poetry Project Saint Mark’s Church
https://www.onassis.org/el/whats-on/cavafy-festival/of-the-neighborhood-that-i-behold-a-cavafy-marathon

1 Μαΐου 2023 |19:00 | Days of 2023 (Μέρες του 2023) στο Columbia University και Miller Theater
Στάθης Γουργουρής & Karen Emmerich
https://www.onassis.org/el/whats-on/cavafy-festival/days-of-2023

2 Μαΐου 2023| 19:30 | Waiting for the Barbarians στο Death of Classical, St. Thomas Church
Laurie Anderson, Helga Davis & Πέτρος Κλαμπάνης, Nico Muhly, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Paola Prestini, Rufus Wainwright & Eleni Calenos
https://www.onassis.org/el/whats-on/cavafy-festival/waiting-for-the-barbarians

3 & 4 Μαΐου 2023 |19:00 | Archive of Desire στο National Sawdust
Robin Coste Lewis, Julie Mehretu, Vijay Iyer, Jeffrey Zeigler & Charlotte Brathwaite
https://www.onassis.org/el/whats-on/cavafy-festival/archive-of-desire

4–6 Μαΐου 2023 | 11:00-20:00 | Visual Cavafy στο New Museum
Elena Park, Taylor Mac, Julianne Moore, Carl Hancock Rux w/ Daniel Bernard Roumain, Bora Yoon, Jeffrey Zeigler, Evi Kalogiropoulou, Χρήστος Σαρρής, Jad Abumrad, Mac Premo, Justin Ervin, Steven E. Mallorca, Pete Scalzitti
https://www.onassis.org/el/whats-on/cavafy-festival/visual-cavafy

6 Μαΐου 2023 | 17:00 | Why Read Cavafy στο McNally Jackson - South Street Seaport
André Aciman & Paul Holdengräber
https://www.onassis.org/el/whats-on/cavafy-festival/mcnally-jackson

6 Μαΐου 2023 | 20:00 | Ionic (Ιωνικόν) στο National Sawdust
Juliana Huxtable + Tongue in the Mind, DJ SHYBOY https://www.onassis.org/el/whats-on/cavafy-festival/ionic

Ειδήσεις σήμερα:

Ozempic: Σε πόλεμο γιατροί - φαρμακοποιοί για το ποιος χορηγεί το φάρμακο ως lifestyle

Ινδία: Έγινε η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου - Άναψε φωτιές το «ρατσιστικό σκίτσο» του Der Spiegel

Έγκλημα στην Καστοριά: Φτιάχνει κομποσχοίνια στη φυλακή ο δολοφόνος - «Δεν μετάνιωσε», λέει συγγενής της Ανδριάνας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης