Άλσος της Νέας Σμύρνης: Πρεμιέρα για το θεατρικό έργο του Μηνά Βιντιάδη «Στου Μποχώρη»

Άλσος της Νέας Σμύρνης: Πρεμιέρα για το θεατρικό έργο του Μηνά Βιντιάδη «Στου Μποχώρη»

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη Μικρά Ασία

Stou_Mpoxori_-_parastasi
Το νέο θεατρικό έργο του Μηνά Βιντιάδη, με τίτλο «Στου Μποχώρη», σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, με πρωταγωνιστές τον Κώστα Αρζόγλου, την Πέμη Ζούνη και τον Βασίλη Ευταξόπουλο κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 1η Ιουλίου στο Άλσος της Νέας Σμύρνης.

Πρόκειται για μια παράσταση ποτισμένη από το ανεξίτηλο άρωμα της Σμύρνης που ανεβαίνει με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Επί σκηνής και οι μουσικοί Βασίλης Ζιγκερίδης, κανονάκι, Κων/νος Ζιγκερίδης - ακορντεόν , μπαντονεόν και Γιάννης Παπαγεωργίου - κιθάρα, φωνή, με πολλά σμυρνέικα τραγούδια, σε μια παράσταση, που έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας του έργου «ήταν μια υποχρέωση μου στα εκατομμύρια των ανθρώπων που έζησαν αυτή τη σημαντική περίοδο που άλλαξε τη ζωή τους, όταν μελέτησα για χρόνια τις συγκλονιστικές μαρτυρίες που έχουν καταγραφεί από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών».
Ο Βαγγέλης Χατζατουριάν, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης αναφέρει ότι «η διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, σε μια πόλη που αποτελεί γραμμική εξέλιξη και συνέχεια της Σμύρνης ήταν για εμάς μια μεγάλη πρόκληση. Μεγαλύτερη ακόμα πρόκληση ήταν να φέρουμε κοντά μια σειρά από σπουδαίους και ταυτόχρονα νέους και ιδιαίτερα αγαπητούς στο κοινό καλλιτέχνες και να τραγουδήσουν όλοι μαζί για τη Σμύρνη, την πόλη σύμβολο για τον απανταχού Ελληνισμό».

ΤΟ ΕΡΓΟ
Μέσα από την μνήμη της Ρηνιώς, μιάς Μικρασιάτισσας τραγουδίστριας, περνάνε όλα τα σημαντικά γεγονότα από το 1890 έως το 1924. Πώς έχασε την μητέρα και τον άντρα της στην Καταστροφή, πως έφυγε από την Σμύρνη, πως με λιγοστά χρήματα έστησε ο πατέρας της ο Αναστάσης, ένα ταβερνάκι με μουσική στον Πειραιά, γιατί το ονόμασε «στου Μποχώρη», η σχέση με τον παιδικό της φίλο Φώτη, οι γεύσεις και η κουζίνα, το ρεμπέτικο και ο αγώνας των άξιων μουσικών να το καθιερώσουν παρά τον πόλεμο και την αμφισβήτηση στην Αθήνα και τον Πειραιά. Η καθημερινή ζωή των Ελλήνων της  Σμύρνης, οι  συνθήκες σε Ελλάδα και Τουρκία που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή και στη Συνθήκη της Λωζάννης με την Ανταλλαγή των Πληθυσμών, η Τέχνη κι ο Πολιτισμός στη Σμύρνη
Σημαντικές δραματουργικές αναφορές γίνονται ακόμα στα πρώτα δύσκολα χρόνια της εγκατάστασης του 1.500.000  των προσφύγων στην Ελλάδα, ανθρώπων που γνώρισαν περιφρόνηση, έχθρα, ακόμα και πόλεμο από τους συμπατριώτες τους, με τους οποίους μιλούσαν την ίδια γλώσσα…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης