Θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποδίδονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης

Θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποδίδονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης

Μία κίνηση υψηλού συμβολισμού που ενισχύει το πάγιο ελληνικό αίτημα για την επανένωση τους

Mouseio_Akropolis_-_Glypta_Parthenona_2

Επιθυμώντας να ενισχύσει την πάγια θέση της Ελλάδος αλλά και πολλών ακόμη χωρών και παγκόσμιων οργανισμών πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να βρίσκονται ενωμένα στον φυσικό τους χώρο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προχωρά σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού. Αποδίδει στο Μουσείο της Ακρόπολης δέκα παρθενώνια θραύσματα τα οποία φιλοξενούσε μέχρι προσφάτως στην συλλογή του.

Πρόκειται για μικρά θραύσματα που προέρχονται από τα Γλυπτά που κοσμούσαν τις μετόπες, τη ζωφόρο και τα αετώματα του Παρθενώνα, με μέγιστο ύψος 32 εκατοστά, τα οποία, κατά το παρελθόν, είχαν ταυτοποιηθεί από τον αρχαιολόγο Γεώργιο Δεσπίνη. Ανάμεσά τους και ένα τμήμα νεανικής ανδρικής κεφαλής από ανάγλυφο πεντελικό μάρμαρο, ύψους 15 εκατοστών, που αποδίδεται στον 29ο λίθο της βόρειας ζωφόρου του Παρθενώνα, το οποίο συμπεριλαμβανόταν στην επετειακή έκθεση με τίτλο «δι’αυτά πολεμήσαμεν», που πραγματοποίησε το 2020 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο των εορτασμών επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Θραυσμα-μαρμαρινης-κεφαλης-απο-τη-βορεια-ζωφορου-του-Παρθενωνα
Ένα θραύσμα κεφαλής νεανικής μορφής από τη ζωφόρο του Παρθενώνα είναι ανάμεσα στα δέκα συνολικά που αποδίδονται σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης

Τότε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει τον μακροπρόθεσμο δανεισμό του συγκεκριμένου θραύσματος στο Μουσείο της Ακρόπολης ως μια πρώτη κίνηση αλλαγής νοοτροπίας όσον αφορά στη συνεργασία των μουσείων: «Πρέπει να εγκαινιάσουμε, τουλάχιστον για τα κρατικά μουσεία, μία άλλη νοοτροπία. Μια νοοτροπία συνεργασίας, μια νοοτροπία μη κτητικότητας, μη ιδιοκτησιακής σχέσης για ευρήματα και αντικείμενα τα οποία μπορούν σε ένα άλλο μουσείο, από αυτό που φυλάσσεται σήμερα, να έχουν μεγαλύτερη αξία από άποψη ιστορίας, αρχαιολογίας, αλλά και τέχνης»  είχε δηλώσει η ίδια με νόημα.

Πράγματι λίγο αργότερα, ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης κ. Νίκος Σταμπολίδης κατέθεσε το σχετικό αίτημα στο αρμόδιο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Τα μέλη του Συμβουλίουγνωμοδότησαν υπέρ του αιτήματος και την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή παράδοσής τους.

Πρωταρχικός στόχος, όπως εκφράστηκε προσφάτως και επίσημα διά στόματος του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. παραμένει να επαναπατριστούν όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τα θραύσματά τους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διάφορα μουσεία του κόσμου με τα περισσότερα, βεβαίως, στο Βρετανικό Μουσείο.

 

 
Ειδήσεις σήμερα:

Οι 4+1 φoρο-προθεσμίες που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου

Αμερικάνικη πρεσβεία για Παπούλια: Περήφανος πατριώτης και υπέρμαχος της ειρήνης

Το Χριστουγεννιάτικο δώρο του NBAer Καρλ-Άντονι Τάουνς που άφησε... άφωνη την σύντροφό του - Δείτε φωτογραφίες

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης