Ακρόπολη: Από το 2014 προειδοποιούσαν οι ειδικοί για την αδυναμία αποστράγγισής της από τα νερά της βροχής

Ακρόπολη: Από το 2014 προειδοποιούσαν οι ειδικοί για την αδυναμία αποστράγγισής της από τα νερά της βροχής

Το ΚΑΣ είχε εγκρίνει από τότε προσχέδιο  βελτίωσης του δικτύου απορροής αλλά τα απαραίτητα για την στατικότητα του μνημείου έργα μπήκαν στον πάγο

Akropoli_2
«Τα νερά της βροχής είναι μεγαλύτεροι εχθροί για τους βράχους της Ακρόπολης, ακόμα και από τους σεισμούς»: Στο παραπάνω συμπέρασμα είχαν καταλήξει οι ειδικοί επιστήμονες, το 2014, μελετώντας τα αίτια στα οποία οφειλόταν η κατάρρευση, λίγους μήνες πριν, ενός μεγάλου τμήματος βράχου και μάλιστα σε σημείο όπου υπήρχε διαρκής διέλευση επισκεπτών.

Και οι χθεσινές, δυσσάρεστες ομολογουμένως, εικόνες με την συγκέντρωση ομβρίων υδάτων σε συγκεκριμένα σημεία του Ιερού Βράχου, επανέφεραν στο προσκήνιο το σοβαρότατο θέμα της προστασίας του κορυφαίου μνημείου της χώρας μας από αλλοιώσεις λόγω βροχής, το οποίο δεν δημιουργήθηκε τώρα αλλά αποτελεί μία υπόθεση που χρονίζει παρότι θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί εδώ και πολύ καιρό.

Σε συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2014, το πρόβλημα είχε συζητηθεί διεξοδικά με όλες τις απόψεις να συγκλίνουν υπέρ της εύρεσης μιας μόνιμης και αποτελεσματικής λύσης έτσι ώστε να διασφαλιστεί η στατικότητα του μνημείου. Ο τότε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, Δ. Σβολόπουλος, μάλιστα, είχε  κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου  προειδοποιώντας πως «το δυτικό τμήμα της νότιας κλιτύος, είχε ζητήματα ασταθειών σε αρκετά μεγάλη έκταση και σε εξέλιξη» και πως « έπρεπε να βρεθεί μία λύση, να αρθούν αυτές οι αστάθειες, να μελετηθούν και να εφαρμοστούν μέτρα, αν είναι δυνατόν με μόνιμο χαρακτήρα».

Για το περιστατικό του 2014, μάλιστα, είχε γίνει εκτενής αναφορά και στους βρετανικούς «Times», οι οποίοι, σε δημοσίευμά τους με τίτλο ««Η Ακρόπολη καταρρέει, προειδοποιούν Έλληνες μηχανικοί», ανακοίνωναν τα προβλήματα στατικότητας που αντιμετωπίζει το μνημείο.

Κλείσιμο
Times_Acropolis
Το δημοσίευμα των βρετανικών Times από τον Οκτώβριο του 2014 που αναφερόταν στις προειδοποιήσεις των Ελλήνων επιστημόνων
Παρά το γεγονός ότι σε εκείνη την συνεδρίαση του ΚΑΣ, το  2014, είχε εγκριθεί ομόφωνα ένα προσχέδιο βελτίωσης του δικτύου απορροής για την αποστράγγιση του Ιερού Βράχου, ο οποίος παρέπεμπε σε...«σουρωτήρι», όπως με νόημα είχε πει ο Μανόλης Κορρές, στα έξι χρόνια που μεσολάβησαν από τότε μέχρι σήμερα τα προβλήματα, δυστυχώς, δεν λύθηκαν. Γι' αυτό εξάλλου, όπως η ίδια η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη παραδέχτηκε χθες, από το βήμα της Βουλής, από το σύνολο των υδρορροών που υπάρχουν στην Ακρόπολη λειτουργούν μόνον οι τρεις, μαζί με ένα φρεάτιο που μόλις  προσφάτως δημιουργήθηκε. Οι υπόλοιπες 17 είναι απενεργοποιημένες έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται τα σημεία εκείνα του Ιερού Βράχου, όπου υπάρχουν τα πιο μεγάλα και σοβαρά στατικά προβλήματα, μέχρι την ολοκλήρωση της πολυαναμενόμενης υδραυλικής μελέτης για την παροχέτευση των ομβρίων υδάτων η οποία εκπονείται αυτή την περίοδο.

Έως ότου, λοιπόν, η μελέτη αυτή ολοκληρωθεί και υλοποιηθεί η Ακρόπολη θα απειλείται από κάθε νεροποντή όπως συμβαίνει, δυστυχώς, εδώ και αρκετά χρόνια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης