Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου: Ένα ζωντανό μήνυμα ελπίδας

Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου: Ένα ζωντανό μήνυμα ελπίδας

Η Μυτιλήνη μπορεί και αντιστέκεται μέσω της μουσικής στέλνοντας ένα διαφορετικό μήνυμα αισιοδοξίας σε ολόκληρο τον κόσμο - Το “Πρώτο Θέμα” ήταν εκεί

Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου: Ένα ζωντανό μήνυμα ελπίδας
Την ώρα που όλα φαντάζουν δύσκολα στη Μυτιλήνη, ύστερα από ένα καλοκαίρι όπου τα γεγονότα επισκίασαν τις καλές στιγμές, μια ομάδα δημιουργικών ανθρώπων κράτησαν ψηλά τις ελπίδες μέσα από τον πολιτισμό: οι υπεύθυνοι του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (οι Ελληνογερμανίδες με αναγνωρισμένη καριέρα στο εξωτερικό πιανίστες Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν αλλά και ο Δημήτρης Τρύφων) απέδειξαν ότι όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος.


Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου: Ένα ζωντανό μήνυμα ελπίδας


Κάτω από το υπέροχα φωτισμένο κάστρο του Μολύβου και με μουσικούς που καταγράφονται πλέον στην πρώτη γραμμή και με διεθνή αναγνώριση άφησαν να ακουστούν οι νότες που έφτασαν,μέσω του διαδικτύου, μέχρι τις άκρες του πλανήτη. Όχι τυχαία και η ονομασία του φετινού φεστιβάλ “Sychronicity”-Συγχρονισμός” με ένα πρόγραμμα διαφορετικό από τις άλλες χρονιές το οποίο μεταδόθηκε ζωντανά μέσω Live Streaming και στο οποίο συμμετείχαν καταξιωμένοι Ελληνες και ξένοι σολίστες που «συγχρονίστηκαν» από τον Μόλυβο, τη Στουτγάρδη και το Βερολίνο ( όπως ο διεθνούς φήμης, Ελληνοαλβανικής βιολιστής Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα τον οποίο είχαμε “φιλοξενήσει” στο Πρώτο Θέμα, η καταξιωμένη πιανίστα Δανάη Ντέρκεν της οποίας το cd με συνθέσεις των Μότσαρτ και Μέντελσον ακουγόταν στα αεροπλάνα της Lufthansa και η αδελφή της Κυβέλη Ντέρκεν, η Δανάη Παπαματθαίου-Mάτσκε, ο Στάθης Καραπάνος, ο Ντέιβιντ Oρλόφσκι, Διονύσης Γραμμένος, Λαρς Βογκτ κ.ά.). Όλοι μαζί, τόσο οι μουσικοί που είχαν φυσική παρουσία στον Μόλυβο σε μια ειδικά φωτισμένη από τον σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη τοποθεσία που μεταβλήθηκε σε ιδανική υπαίθρια σκηνή αλλά και εκείνοι που έπαιξαν μέσα από τον δικό τους χώρο, κατάφεραν να συντονιστούν μοναδικά δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό και στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας. Δίπλα στο κύμα που φαινόταν να συνοδεύει μουσικά τις νότες, υπό τον ήχο των τριζονιών και με το επιτρεπόμενο όριο θεατών η μουσική έμεινε όρθια αψηφώντας τις δύσκολες συνθήκες και μετατρέποντας το πανέμορφο αυτό νησί του Αιγαίου σε ένα ορμητήριο πολιτισμού.

Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου: Ένα ζωντανό μήνυμα ελπίδας


Απόδειξη ότι όλα μπορούν να συμβούν και όλα είναι δυνατά όταν οι άνθρωποι ενώνονται με άξονα τη μουσική εδώ κάτω από τα αστέρια και δίπλα στη θάλασσα όπου συναντιούνται για να αποθεώσουν τη μουσική και την ομορφιά. Και αν η Μυτιλήνη μπορεί, τότε μπορεί και η Ελλάδα με αυτές τις μικρές κοιτίδες να φτιάξει το δικό της μέτρο.


Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου: Ένα ζωντανό μήνυμα ελπίδας


Ο Σάιμον Ρατλ και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετίζουν το φεστιβάλ

Κλείσιμο
Και πάλι λόγω συνθηκών το φεστιβάλ, που έχει γίνει γνωστό ως το Φεστιβάλ Διεθνούς Μουσικής του Μολύβου και συνιστά πλέον θεσμό, φέτος δεν έλαβε χώρα στην καρδιά του Μολύβου, δηλαδή στο εμβληματικό κάστρο αλλά στους όμορφους και φιλόξενους χώρους του ξενοδοχείου “Δελφίνια”, ένα μνημείο παλιάς μοντερνιστικής αρχιτεκτονικής, ανάμεσα σε χιλιάδες λιόδεντρα και κάθε λογής φυτά, όπου ακούστηκαν οι ήχοι από Χάιντν Σκαλκώτα, Μπετόβεν και Ντεμπισί σε τρεις μοναδικές βραδιές-από 17 έως 19 Αυγούστου- που είχαν από όλα: μινιμαλιστικές συνθέσεις όπως του συνθέτη Νίκου Χαριζάνου «MOMENTS op.219» με τα ενθουσιασμένα παιδιά της Λέσβου να ηχογραφούν τους ήχους, τα τραγούδια και τις μελωδίες που θεώρησαν ότι εκπροσωπούν το νησί τους οποίους φρόντισε ο συνθέτης να ντύσει με όργανα όπως το φλάουτο, το φαγκότο, το τσέλο και το γαλλικό κόρνο αλλά και πιο κλασικές συνθέσεις και ακούσματα.

Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου: Ένα ζωντανό μήνυμα ελπίδας


Η σύνθεση του Χαριζάνου ακούστηκε μάλιστα σε παγκόσμια πρώτη και ουσιαστικά συνιστά μια σύνθεση, η οποία, παρότι μας προσφέρει ένα έργο διεθνούς αντικρίσματος κρατάει το ηχόχρωμα του τόπου αποδεικνύοντας στην πράξη ότι το τοπικό μπορεί να γίνει παγκόσμιο. Γι αυτό και οι μινιμαλιστικοί ήχοι του Χαριζάνου ή του Σκαλκώτα, τον οποίο έχει καταφέρει να τιμήσει με τον δικό του δεξιοτεχνικό τρόπο ο Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα, φάνηκαν να δένουν μοναδικά με την ωραία “Sicilienne” σε ένα πρόγραμμα που δικαίωσε την αισθητική ταυτότητα της Λέσβου που δοξάζει τον πολιτισμό αιώνες τώρα. Εξου και ότι στο νησί της Σαπφούς και του Αλκαίου, του Αρίωνα του Κιθαρίστα και του Πιττακού, των σοφών και του Θεόφιλου μπορεί κανείς να βλέπει ακόμα το θαύμα. Οι ήχοι να δένουν με τα χρώματα από τα κόκκινα κεραμίδια, τα λευκά πλακόστρωτα, το βαθύ γαλάζιου του Αιγαίου. Δεν γεννήθηκε τυχαία μέσα από αυτούς τους αφρούς-τους οποίους ανέδειξε με τον δικό του τρόπο ο Ελύτης-αρχαίες θεότητες και μελωδοί δεν βγήκαν από εδω τόσες γενιές κεραμοποιών και ανθρώπων της καθημερινής και γι αυτό ευλογημένης τέχνης. Δεν γίνονται εδώ φεστιβάλ που μετατρέπουν τους ήχους σε διεθνή μηνύματα αισιοδοξίας και αναστοχασμού.

Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου: Ένα ζωντανό μήνυμα ελπίδας


Γι αυτό και το φεστιβάλ αυτό, όπως ακριβώς κάνουν αυτοί οι άνθρωποι της τέχνης που συνδέθηκαν με τον δικό τους τρόπο με τη Μυτιλήνη, αναδεικνύει εδώ και πέντε χρόνια τον τόπο και μέσα από τον διεθνή αντίκτυπο της μουσικής καταφέρνει και συγκεντρώνει στο νησί ανθρώπους με κύρος: μουσικούς, μουσικοκριτικούς-ναι γνωρίσαμε έναν Γερμανό ανταποκριτή της Franfurter Allgemeine Zeitung που είχε έρθει ειδικά για το φεστιβάλ!- αλλά και υψηλά ιστάμενους της πολιτικής ζωής. Το φετινό φεστιβάλ τελέστηκε μάλιστα παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου αλλά και του γενικού γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη οι οποίοι μετέφεραν το δικό τους μήνυμα. Συγκινητικό, επίσης, να βλέπεις τον κορυφαίο διευθυντή ορχήστρας σερ Σάιμον Ρατλ να στέλνει το δικό του αισιόδοξο μήνυμα και χαιρετισμό προς το φεστιβάλ: «Πιστεύω βαθιά ότι η μουσική και ο πολιτισμός ενώνουν τους ανθρώπους και συνιστούν ένα αναγκαίο γιατρικό για τις δυσκολίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Είστε ένας φωτεινός φάρος σε σκοτεινούς καιρούς». Παρούσα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία αγκάλιασε τόσο το θέμα του φεστιβάλ, όσο και τον ευρηματικό τρόπο που βρήκαν οι υπεύθυνοι να το κάνουν πράξη στέλνοντας το δικό τους χαιρετισμό «Το ίδιο το θέμα του φεστιβάλ που είναι ο συγχρονισμός, η σύμπραξη δηλαδή και ο συντονισμός Ελλήνων και ξένων μουσικών από τον Μόλυβο, τη Στουτγάρδη και το Βερολίνο για την ερμηνεία των έργων του προγράμματος, έρχεται να επικυρώσει αυτό το άνευ ορίων που αποτελεί και το πρόταγμα της τέχνης. Χωρίς όρια, χωρίς σύνορα η μουσική, από τη φύση της μια διεθνής γλώσσα που υπερβαίνει τον χώρο και τον χρόνο, κατακτά και ενσωματώνει τα πάντα» επισήμανε η Πρόεδρος.

Δεν πρόκειται, άλλωστε, για μια τυχαία προσπάθεια αλλά για ένα πολιτιστικό πρόταγμα που έχει καταφέρει να ξεπεράσει διάφορες δυσκολίες και εμπόδια-ειδικά το 2015 οπότε ξεκίνησε. Και αυτό τόνισε η ίδια η διευθύντρια του φεστιβάλ Λητώ Ντάκου:«Από το 2015, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου κάνει σ’ αυτό το άκρο της Ευρώπης μια συνειδητή προσπάθεια ανάπτυξης, που δεν νοείται δίχως πολιτισμό. Η μουσική, όπως και οι άλλες τέχνες ενώνουν, τροφοδοτούν το πνεύμα με αλήθειες και ιδέες, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να τις υλοποιούν με δημιουργικότητα και πρωτοτυπία». Αλλωστε όπως επισήμανε και ο γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης την πρώτη βραδιά του φεστιβάλ “ Φέτος σε μια ιδιαίτερη χρονιά οι διοργανωτές του Φεστιβάλ επέμειναν και απέδειξαν ότι οι θεσμοί αποδεικνύονται ανθεκτικοί, ευέλικτοι και δημιουργικοί όταν μετατρέπουν τις προκλήσεις και τα ζητήματα που συναντούν σε ευκαιρίες και πλεονεκτήματα». Και η Αντιπεριφερειάρχης κα Αντωνέλη σημείωσε εκ μέρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου πόσο σημαντικό είναι το φεστιβάλ για ολόκληρη την περιφέρεια: «H Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στηρίζει τις δράσεις πολιτισμού πιστεύοντας ότι μπορούν να δημιουργήσουν μια διαφορετική προστιθέμενη αξία στον τόπο. Πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός μπορεί να βοηθήσει στην οικονομία, πιστεύουμε σε ένα μοντέλο της οικονομίας που υπηρετεί τον άνθρωπο και στοιχείο αυτής της υπηρεσίας είναι η διαχρονική ανάπτυξη της πολιτιστικής ταυτότητας του βορείου Αιγαίου».

Παράλληλες εκδηλώσεις που πάντοτε έδιναν το στίγμα της ιδιαιτερότητας του Φεστιβάλ αναδεικνύοντας το τοπικό χρώμα του νησιού δεν έγιναν φέτος λόγω του κορονοϊού. Ωστόσο, το πρωί της 18ης Αυγούστου, οι μουσικοί του φεστιβάλ ξεκίνησαν από τον Μόλυβο κι έφτασαν στη Μυτιλήνη όπου μπροστά από το «Βοστάνειο» Νοσοκομείο έδωσαν συναυλία προς τιμήν των γιατρών και νοσοκόμων του νησιού, ευχαριστώντας κι εκείνοι με τον τρόπο τους την προσφορά τους στην παρούσα συνθήκη. Όσοι παραβρέθηκαν δεν μπορούσαν να μην μεταφέρουν τη μεγάλη τους συγκίνηση και χαρά που μπορούσαν να μετατρέπουν τους ήχους σε παρηγοριά, τη μουσική στον μοναδικό τρόπο που έχουν οι άνθρωποι να αντιστέκονται και να ελπίζουν. Γιατί αυτό το φεστιβάλ δεν το είχε ανάγκη μόνο ο κόσμος της Μυτιλήνης-αλλά όλοι.





Ειδήσεις σήμερα: 

Ο Μπόρις Τζόνσον κλείνει τις παμπ αλλά λέει «όχι» σε γενικό lockdown για την ώρα στη Βρετανία

Τι αλλάζει με το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις των New York Times;

Μόλις το 1% των Ελλήνων έχει αναπτύξει αντισώματα απέναντι στον κορωνοϊό!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης