LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Μόλις το 1% των Ελλήνων έχει αναπτύξει αντισώματα!

maskes_main4

Σύμφωνα με έρευνα του ΕΚΠΑ που διενεργήθηκε σε δείγμα 2.500 ανθρώπων 

Τα πρώτα 2.500 δείγματα πλάσματος εθελοντών-δοτών που δραστηριοποιούνται στο ΕΚΠΑ και συλλέχθηκαν τον Ιούνιο-Ιούλιο 2020, αναλύθηκαν με ειδικό και ευαίσθητο τεστ για την παρουσία αντισωμάτων έναντι του νέου κορωνοϊού. Τα αποτελέσματα έδειξαν χαμηλό επιπολασμό αντισωμάτων της τάξης του 1,0%, αφού με το τεστ αντισωμάτων που χρησιμοποιήθηκε μόνο 25 δείγματα βρέθηκαν θετικά. Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ουρανία Τσιτσιλώνη, Δημήτρης Παρασκευής και Θάνος Δημόπουλος παρουσιάζουν τα κυριότερα αποτελέσματα της δημοσίευσης.

Η οροεπιδημιολογική μελέτη του ΕΚΠΑ ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου 2020, έχοντας ως στόχο να ελέγξει 5.000 μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας σε βάθος χρόνου 5 συνεχόμενων μηνών (Ιούνιος-Οκτώβριος 2020). Στο πλαίσιο της μελέτης και για συγκριτικούς λόγους, 1000 εθελοντές δήλωσαν την πρόθεσή τους να ελεγχθούν για δεύτερη φορά και τον Οκτώβριο του 2020. Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχουν 15 καθηγητές του ΕΚΠΑ από την Ιατρική Σχολή και τη Σχολή Θετικών Επιστημών.

Στο σύνολο των πρώτων 2.500 δειγμάτων που αναλύθηκαν μέχρι τώρα, 35% των εθελοντών-δοτών ήταν άνδρες και 65% γυναίκες. Οι περισσότεροι εθελοντές-δότες ήταν ηλικίας 18-34 ετών (51%), 37% ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα των 35-54 ετών και 12% ήταν 55-74 ετών. Ως προς την κατανομή σε σχέση με την απασχόλησή τους, ο ένας στους 5 εθελοντές (ποσοστό 20%) δήλωσε ότι δραστηριοποιείται στη Σχολή Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ και συνεπώς πρόκειται για άτομα με σχετικά αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον κορωνοϊό. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος ειδικά για όσους εργάζονται στις Πανεπιστημιακές Κλινικές-Κέντρα Αναφοράς για την COVID-19. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του ΕΚΠΑ (ποσοστό 56%), αλλά και μελών του διδακτικού, εργαστηριακού, κλινικού και ερευνητικού προσωπικού (12,5%), επιστημονικών συνεργατών (10%) και διοικητικών υπαλλήλων (20%). Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, ο συνολικός επιπολασμός το διάστημα Ιούνιος-Ιούλιος 2020 ήταν 1,0% και ο σταθμισμένος επιπολασμός 0,93% με βάση την ηλικιακή κατανομή της απογραφής του πληθυσμού της Αττικής του 2011. Οι άνδρες είχαν υψηλότερο επιπολασμό (1,05%) σε σχέση με τις γυναίκες (0,84%), όπως επίσης υψηλότερος επιπολασμός παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 55-74 ετών (1,42%) σε σύγκριση με τις νεαρότερες ηλικίες (0,67% στους εθελοντές ηλικίας 18-34 ετών και 0,78% στο εύρος ηλικίας των 35-54 ετών). Το τελευταίο αυτό στοιχείο έδειξε μια τάση αύξησης του σταθμισμένου επιπολασμού με την αύξηση της ηλικίας των εθελοντών-δοτών, αν και οι διαφορές που υπολογίστηκαν μέχρι τώρα δεν έδειξαν στατιστική σημαντικότητα.
athina_maskes

Όπως ήταν αναμενόμενο και σε συμφωνία με προηγούμενη μελέτη σε επαγγελματίες υγείας στην Ελλάδα από τους Ψυχογιού και συνεργάτες, μέλη του ΕΚΠΑ που ανήκουν στη Σχολή Επιστημών Υγείας (Τμήματα Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Νοσηλευτικής και Φαρμακευτικής) εμφάνισαν διπλάσιο επιπολασμό (1,43%), σε σχέση με όσους δραστηριοποιούνται σε άλλες Σχολές και Τμήματα του ΕΚΠΑ εκτός της Σχολής Επιστημών Υγείας (0,65%). Ως προς την επαγγελματική ενασχόληση, οι επιστημονικοί συνεργάτες και τα μέλη του διδακτικού-ερευνητικού-κλινικού-εργαστηριακού προσωπικού του ΕΚΠΑ είχαν αυξημένο επιπολασμό (1,42% και 1,20%, αντίστοιχα), ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι φοιτητές υποδιπλάσιο (0,48% και 0,42%, αντίστοιχα). Οι διαφορές όμως δεν ήταν στατιστικά σημαντικές.

Πολύ σημαντικά στοιχεία αντλήθηκαν από το πρόσφατο ιστορικό των εθελοντών δοτών. Συγκεκριμένα, 14 από τα 25 θετικά δείγματα (56%) ανήκαν σε μέλη του ΕΚΠΑ που ταξίδεψαν πρόσφατα (τους τελευταίους 5-8 μήνες) κυρίως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποσοστό περίπου 50% ανέφεραν επαφή με θετικό ή ύποπτο κρούσμα για COVID-19 και μόνο 6 στα 25 θετικά δείγματα (24%) γνώριζαν ότι μολύνθηκαν και είχαν επιβεβαιώσει την παρουσία λοίμωξης με μοριακό τεστ (RT-PCR) για το νέο κορωνοϊό. Ως προς τα συμπτώματα που ανέφεραν ότι παρουσίασαν οι θετικοί για αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 εθελοντές-δότες, οι περισσότεροι ανέφεραν πυρετό και πονοκέφαλο, και σχεδόν οι μισοί (48%) απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης. Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο της ανάλυσης ήταν ότι ένας στους 3 θετικούς για αντισώματα εθελοντές-δότες (36%) ήταν πλήρως ασυμπτωματικοί, δηλαδή παρόλο που ήρθαν σε επαφή με τον SARS-CoV-2 και ανέπτυξαν αντισώματα, δεν εμφάνισαν κανένα σύμπτωμα της νόσου.

Συμπερασματικά, η ανάλυση των πρώτων 2.500 δειγμάτων πλάσματος από τα μέλη του ΕΚΠΑ για την παρουσία αντισωμάτων έναντι του νέου κορωνοϊού καταδεικνύει ότι ο οροεπιπολασμός στη χώρα μας το διάστημα Ιούνιος-Ιούλιος 2020 ήταν ιδιαίτερα χαμηλός και ανάλογος με τον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από COVID-19 στην Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλες χώρες. Αν και η συγκεκριμένη μελέτη περιορίζεται μόνο σε μέλη που δραστηριοποιούνται στο ΕΚΠΑ, εν τούτοις είναι η πρώτη οροεπιδημιολογική μελέτη μέχρι το τέλος Ιουλίου που έγινε στην Ελλάδα, δηλαδή μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο χαμηλός οροεπιπολασμός του 1,0% που υπολογίστηκε στη μελέτη μας, είναι κατά πολύ χαμηλότερος από το ποσοστό του 60% που απαιτείται για να επιτύχουμε προστατευτική ανοσία (συλλογική ανοσία ή ανοσία της αγέλης) στον πληθυσμό. Επομένως, η τήρηση των προληπτικών μέτρων προστασίας καθώς και αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2 είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.

*Τα πρώτα αποτελέσματα της οροεπιδημιολογικής μελέτης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) για το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 δημοσιεύθηκαν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό “Life”.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ανησυχία για κρούσματα στο Άγιο Όρος - Σε κρίσιμη κατάσταση 85χρονος μοναχός

Ο Μπόρις Τζόνσον κλείνει τις παμπ αλλά λέει «όχι» σε γενικό lockdown για την ώρα στη Βρετανία

Τι αλλάζει με το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις των New York Times;
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Theodore Christofis

Παντελώς παραπλανητική η μελέτη και αυτό φαίνεται από το προπαγανδιστικό τελικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει, δηλ. στην αναγκαιότητα του εμβολίου. Σε ποια αντισώματα αναφέρονται; Στα IgG και ΙgM; Δεν έλαβαν υπόψη τους πολύπλοκους μηχανισμούς ανοσίας μέσω των λεμφοκυττάρων T μνήμης και τη διασταυρούμενη ανοσία από άλλους κορονοϊούς; Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει πολλά επίπεδα προστασίας, δεν μπορούμε να απλοποιούμε τα πράγματα μετρώντας μόνο IgG και IgM. Αν ήταν μόνο 1% η ανοσία, θα έπεφτε ο κόσμος στους δρόμους σαν τα κοτόπουλα και θα είχαμε εκατομμύρια νεκρών. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι κρουσματίες παραμένουν για πάντα ασυμπτωματικοί ή εκδηλώνουν ελαφρά συμπτώματα δείχνει ότι υπάρχει εκτεταμένη ανοσία στον πληθυσμό που μπορεί να φτάνει ή να ξεπερνά το 50%. Θλιβερό που η επιστήμη γίνεται εργαλείο προώθησης εμπορικών συμφερόντων.

kyriakos

Όσοι έχουν κι αντισώματα στην βλακεια!!!

φως φανάρι

επικίνδυνα αποτυχημένη η πολιτική lock down. Ο πληθυσμός μπαίνει χωρίς ανοσία στο φθινόπωρο και θα κλάψουν μανούλες. ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΣ, ευλογία, ευλογία...

00

Περίπου 100,000 εχουν νοσησει και εχουν πεθανει 300. Αρα μιλαμε για IFR = 0.3% που ειναι τριπλασιο του CFR της γριπης (0.1%). Σημειωτέον, όμως ότι συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα (CFR με IFR). Το IFR της γριπης ειναι πολυ κατω απο το 0.1%, οποτε ειναι ΠΡΟΦΑΝΕΣ (εκτος απο τους ψεκασμενους, φυσικα) οτι ο κορωνοιος ειναι πολλαπλασια θανατηφορος απο τη γριπη

Chris

Έχουν νοσήσει 100.000. Άντε να το δεχτώ το νούμερο. Τι νομίζεις ότι έγινε τις ημέρες που πέρασαν από την έρευνα; αυτό πάει εκθετικά. Πλέον λογικά έχουμε κολλήσει όλοι μας! ο ιός διαδίδεται πολύ γρήγορα (ένας κολλάει 11). Και μην μου πεις ότι τον σταματούν οι μάσκες. Αυτές τις βάζεις μόνο όταν είσαι με κάποιον άγνωστο. Αν έχουν νοσήσει 100.000 σε δύο μέρες έχουν νοσήσει 12 εκατομμύρια περίπου. 100.000*11*11=12,1 εκατομμύρια. Έχουμε προ πολλού περάσει την κρίσιμη μάζα. Δεν μαζεύεται το πράγμα. Άντε να το μείωσαν στο διπλάσιο, οπότε θα πάρει 10 μέρες για να κολλήσουμε όλοι μας!

Zagklos

Νέα αποτελέσματα για αντισώματα έναντι του covid-19 σε διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού Δημοσιεύθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2020 στην επίσημη ιστοσελίδα: "Folkhälsomyndigheten" Δείγματα αίματος από τυχαία προσκεκλημένους κατοίκους στην περιοχή Rinkeby-Kista στη Στοκχόλμη δείχνουν ότι περίπου το 18% του πληθυσμού στην περιοχή είχε αντισώματα στα τέλη Ιουνίου. Σήμερα η δική μου αξιολόγηση είναι στο 25%

kyriakos

Ζαγκλογερε είσαι συνταξιούχος εργάτης στην Σουηδία. Ησουνα γερικο χρυσαυγουλο και τώρα είσαι μουρλο δωδεκαθειστης. Κλουβιος, λατζερης, μετανάστης. Πως να καταλάβεις;

Πέτρος

Αλήθεια!

George

Μέχρι να αναπτύξει άλλο 1% θα έχει χαθεί η ανοσία των πρώτων. Οπότε, ή αποτελεσματικό εμβόλιο ή μέτρα μέχρι το σβήσιμο του ιού.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης