Μουσείο της Ακρόπολης: Με νέο διευθυντή και σταθερό αίτημα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα πορεύεται προς το μέλλον

Μουσείο της Ακρόπολης: Με νέο διευθυντή και σταθερό αίτημα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα πορεύεται προς το μέλλον

Ο Πρόεδρός του Δημήτρης Παντερμαλής παρουσίασε τον απολογισμό και τους βασικούς μελλοντικούς στόχους του

Μουσειο_Ακροπολης__εσωτερικο
H εκθεσιακή αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός της παρουσίασης των δύο μεγάλων αρχαίων ναών της Ακρόπολης, του πρώτου Παρθενώνα (580/570 π.Χ.), του λεγόμενου Εκατομπέδου, και του «Αρχαίου Ναού» (520/510 π.Χ.) που είναι ο πρόδρομος του Ερεχθείου, αποτελεί τον βασικό στόχο που έχει θέσει για τα επόμενα χρόνια το Μουσείο της Ακρόπολης όπως μάς ενημέρωσε ο Πρόεδρός του, Καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που δόθηκε για την παρουσίαση του φετινού απολογισμού. Σύμφωνα με αυτόν η επισκεψιμότητα του Μουσείου συνέχισε την ανοδική της πορεία και παρότι «χτυπήθηκε» από την πανδημία του κορωνοϊού, που επέβαλε το κλείσιμό του στις 14 Μαρτίου, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να κερδίσει τον χαμένο χρόνο.

«Η επανεκκίνηση της λειτουργίας του Μουσείου για το κοινό δεν θα είναι εύκολη γιατί η μολυσματική νόσος δεν έχει ακόμη εκλείψει και τα μέτρα υγειονομικής προστασίας είναι ασφαλώς αυστηρά. Ωστόσο, το Μουσείο έχει ανανεωθεί και αναμένει να συνεχίσει πλησίστιο την πορεία του, φιλοδοξώντας όχι μόνο να επανακάμψει αλλά και να συνεχίσει να καινοτομεί» δήλωσε με νόημα ο κ. Παντερμαλής.

Το ευχάριστο είναι πως η επισκεψιμότητα του Μουσείου, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, ήταν εξαιρετική υψηλή, ανάλογη με εκείνη του 2018. Συγκεκριμένα κατά το περσινό έτος οι συνολικά επισκέπτες, μεμονωμένοι και σε ομάδες, ανήλθαν σε 1.283.125 με ένα ποσοστό περί του 20% να είναι Έλληνες. Παράλληλα το κοινό έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις ψηφιακές ξεναγήσεις. Περίπου 660.000, από διαφορετικές γωνιές του κόσμου, περιηγήθηκαν ψηφιακά στους χώρους του Μουσείου, στην συντριπτική πλειοψηφία τους, της τάξης του 73%, Έλληνες. Να σημειωθεί εδώ πως η νέα ιστοσελίδα προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε έναν σύγχρονο πολυγλωσσικό ιστοχώρο, που αποτελεί οργανικό κομμάτι της επικοινωνιακής, εκπαιδευτικής και μουσειολογικής στρατηγικής προσέγγισης των διαφορετικών ομάδων κοινού στις οποίες απευθύνεται το Μουσείο. Υπάρχει δε και μια ειδική ιστοσελίδα με διασκεδαστικά παιχνίδια και ευφάνταστα βίντεο απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά.

Κορυφαίο γεγονός για το 2019, ήταν, αναμφισβήτητα, το άνοιγμα της αρχαιολογικής ανασκαφής κάτω από το κτήριο του μουσείου η οποία ολοκληρώθηκε μετά από 25 ολόκληρα χρόνια εργασιών και προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία περιπλάνησης σε μια αρχαία γειτονιά της Νότιας Ακρόπολης. Μάλιστα, μέσα σε τρεις μόλις μήνες, οι αρχαιολόγοι του Τμήματος Συλλογής Κλασικών, Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων πρόσφεραν οργανωμένες ξεναγήσεις σε 642 επισκέπτες, καθώς και ειδικές παρουσιάσεις σε 100 μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Ξεναγών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως είχαν και οι δράσεις για οικογένειες και παιδιά, ειδικά προγράμματα μέσα από τα οποία περιηγήθηκαν στα άδυτα της ιστορίας και της γνώσης 2.7000 συνολικά οικογένειες και εκατοντάδες παιδιά τα περισσότερο στο πλαίσιο σχολικών επισκέψεων.

Στο απολογισμό του 2019 προστίθενται οι ουσιαστικές αλλαγές και βελτιώσεις της μόνιμης έκθεσης που φιλοξενεί το μουσείο, η ενημέρωση και ο εμπλουτισμός των ψηφιακών καταλόγων των αρχαιολογικών αποθηκών του, η ηλεκτρονική τεκμηρίωση των συλλογών,οι ενδιαφέρουσες θεματικές παρουσιάσεις και συζητήσεις αλλά και οι εκδηλώσεις για τον περσινό εορτασμό της. πρώτης δεκαετίας ζωής του.

Το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και ο νέος διευθυντής

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου η  υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε τον συμβολικό δανεισμό, από Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενός τμήματος ανδρικής κεφαλής που αποδίδεται στον 29ο λίθο της βόρειας ζωφόρου του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακροπόλεως.
«Η χειρονομία είναι συμβολική. Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να επισημάνουμε την πολύ μεγάλη σημασία που δίνουμε στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον γενέθλιο τόπο τους και την επανένωσή τους με τα Γλυπτά, που εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Σήμερα, με τη ευκαιρία των ενδέκατων γενεθλίων του Μουσείου της Ακρόπολης ουσιαστικά εγκαινιάζουμε μία νέα σχέση, πιο ουσιαστική, ανάμεσα στα δημόσια μουσεία της χώρας» δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια και πρόσθεσε με νόημα: «Σήμερα σε διεθνές επίπεδο ενισχύεται ο αγώνας για την επιστροφή των Γλυπτών με την υποστήριξη των ανά τον κόσμο ειδικών επιστημονικών επιτροπών. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αποδείξει το Βρετανικό Μουσείο ότι δεν παραμένει στη αντίληψη ενός αποικιοκρατικού μουσειακού οργανισμού του 19ου αιώνα, αλλά προσαρμόζεται στις διεθνείς απαιτήσεις, και στους κώδικες της ηθικής, που αφορούν σήμερα την επιστροφή των κλεμμένων ή των λαθραίως εξαχθέντων άρα παρανόμως πολιτιστικών αγαθών».

Παράλληλαη υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε πως  θα εξαγγελθεί άμεσα η Διεθνής Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για την θέση του νέου διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης. «Ελπίζουμε ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής του. Ήδη σε συνεννόηση με τον κ. Παντερμαλή είχαμε ξεκινήσει τη διαδικασία λίγο πριν την πανδημία. Έχει επιλεγεί και έχει βγει η απόφαση για τη συγκρότηση της διεθνούς επταμελούς επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με την επιλογή των υποψηφιοτήτων και εν τέλει με την ανάδειξη του Γενικού Διευθυντή»

Η επιτροπή αποτελείται από τους Δημήτριο Παντερμαλή, αρχαιολόγο, ομότιμο Καθηγητή Αρχαιολογίας Α.Π.Θ., Πρόεδρο Δ.Σ. Μουσείου Ακρόπολης, ως Πρόεδρο της Ειδικής Επιτροπής, με μακρά και ευδόκιμη διοικητική εμπειρία σχετική στο ίδιο το Μουσείο Ακρόπολης, Μανόλη Κορρέ, αρχιτέκτονα, ακαδημαϊκό, ομότιμο Καθηγητή Αρχιτεκτονικής Ε.Μ.Π., Πρόεδρο της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (Ε.Σ.Μ.Α.), ως μέλος της Ειδικής Επιτροπής, με μακρά και ευδόκιμη επιστημονική και διοικητική εμπειρία σχετική με τα Μνημεία της Ακρόπολης, Βασίλειο Λαμπρινουδάκη, αρχαιολόγο, ομότιμο Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντεπιστέλλον μέλος της Académie des Inscriptions et Belles-Lettres (Παρίσι) και της Akademie der Wissenschaften (Βιέννη), με μακρά και ευδόκιμη επιστημονική και διοικητική εμπειρία και εξαιρετική εμπειρία στην ανασκαφή και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, επί χρόνια μέλος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (Ε.Σ.Μ.Α.), ως μέλος της Ειδικής Επιτροπής, Πέτρο Θέμελη, αρχαιολόγο, ομότιμο Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με μακρά και ευδόκιμη επιστημονική και διοικητική εμπειρία και εξαιρετική εμπειρία στην ανασκαφή και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, μέλος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (Ε.Σ.Μ.Α.), ως μέλος της Ειδικής Επιτροπής,  Alain Pasquier, αρχαιολόγο, ακαδημαϊκό, πρώην διευθυντή του τμήματος Ελληνικών Ρωμαϊκών και Ετρουσκικών Αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου, με εξαιρετική εμπειρία διοίκησης στο Μουσείο με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως, ως μέλος της Ειδικής Επιτροπής,Massimo Osanna, καθηγητή αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο «Federico II» της Νάπολης, Γενικό Διευθυντή του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας, με μακρά και ευδόκιμη επιστημονική και διοικητική εμπειρία, ως μέλος της Ειδικής Επιτροπής και Andreas Scholl, αρχαιολόγο, διευθυντή στο Antikensammlung, Staatliche Museen στο Βερολίνο και στο Μουσείο της Περγάμου, με μακρά και ευδόκιμη επιστημονική και διοικητική εμπειρία σε διεθνούς κύρους Μουσεία ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων, ως μέλος της Ειδικής Επιτροπής.

Ειδήσεις σήμερα: 

Δέκα χρόνια ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην ηγεσία του Ολυμπιακού: Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε

Τριετές πρόγραμμα συνεργασίας Ελλάδας - Ολλανδίας για τα ασυνόδευτα ανήλικα

Δένδιας σε αιγυπτιακή εφημερίδα: «Η Τουρκία απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μεσόγειο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης