FIAT 500X: Μάρτυρας σε Ιταλικό οικογενειακό καβγά...

FIAT 500X: Μάρτυρας σε Ιταλικό οικογενειακό καβγά...

Τις λέξεις «confuso» και «marcia sbagliata», εάν δεν τυχαίνει να ομιλείτε την ιταλικήν, πιθανότατα δεν τις γνωρίζετε. Δεν πειράζει, σας γνωρίζουν εκείνες -στην περίπτωση βεβαίως που είστε κάτοχος ενός FIAT 500X στην έκδοση με τον 4κύλινδρο τούρμπο βενζινοκινητήρα 1.3 «Firefly» με τα 150 άλογα, κυρίως όμως με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DCT. 

500x
Καταρχάς Firefly, προς τιμήν της FIAT, σημαίνει πυγολαμπίδα. Στην κοινή νέα ελληνική, κωλοφωτιά. Ειλικρινά θεωρώ πως αξίζει έπαινος στην FCA, μόνο και μόνο γι’ αυτή της την αντικομφορμιστική επιλογή. Αλλά το «Firefly» παραμένει μία αγγλική λέξη, ενώ το θέμα μας είναι οι τρεις προαναφερθείσες ιταλικές.

Λοιπόν το «confuso» αποδίδεται ως «είμαι μπερδεμένος, τα έχω χαμένα». Και «marcia sbagliata» κατά λέξη σημαίνει «λάθος σχέση», θα μπορούσε όμως, πιο ελεύθερα και παρηχώντας κάπως το «ζμπαλιάτα», να μεταφραστεί και ως «τα έχω κάνει σαλάτα». Με τέτοιου είδους εκφράσεις περιγράφουν οι Ιταλοί συνάδελφοι τις εντυπώσεις τους από τη δοκιμή του εν λόγω FΙΑΤ 500X. Φανταστείτε την οδήγηση αυτού του, κατά τα άλλα τόσο ενδιαφέροντος μοντέλου, σαν να παρακολουθείτε μια σκηνή χαοτικού ενδοοικογενειακού καβγά σε ασπρόμαυρη ιταλική φαρσοκωμωδία.

Παίζουν τρία πρόσωπα, ας πούμε ένα ανδρόγυνο και ένας ακόμη χαρακτήρας, ένας κοινός επιστήθιος φίλος του ζεύγους. Εστω ότι αυτός ο τρίτος παράγοντας ονομάζεται Μανιέτης Μαρέλης και έχει έναν διπλό ρόλο: χάριν αυτού γνωρίστηκε το ζευγάρι και δημιουργήθηκε το ειδύλλιο. Είναι όμως και ο μόνιμος διαιτητής τους, ο πυροσβέστης στις ατελείωτες διαφωνίες και τις εντάσεις της καθημερινής συμβίωσης. Παρ’ όλα αυτά, όσο μεγάλη και αν είναι η ευθύνη του, αυτός ο Μανιετομαρέλης είναι ανίκανος να επιβάλει την ειρήνη και τη σύμπνοια.

Η σύγκρουση είναι διαρκής και μετωπική. Η διάσταση, όχι απόψεων αλλά συνολικής νοοτροπίας, προσωπικότητας και στυλ ζωής είναι αβυσσαλέα. Ο ένας στην Ανατολή και ο άλλος στη Δύση. - «Θα ανεβάσεις επιτέλους σχέση; Κοντεύω να σκάσω. Είμαι στα κόκκινα, στραβή και κουφή είσαι;» ουρλιάζει ο ένας. - «Δεν πά’ να χτυπιέσαι; Να σκάσεις και να πλαντάξεις. Να σου πεταχτούν τα πιστόνια από το καπό. Δεκάρα δεν δίνω. Δεν θα μου πεις εσύ, ο Κωλοφωτιάς, πότε θα αλλάξω σχέση.

Η μόνη σχέση που θέλω να αλλάξω είσαι εσύ, αν θέλεις να ξέρεις», του φτύνει στα μούτρα η άλλη. Και έτσι κυλάει η κοινή ζωή του Firefly και του DCT στο FΙΑΤ 500X. Σε κάποια φάση των ομηρικών τους συγκρούσεων, στο όριο πριν βγουν τα μαχαίρια και χυθεί αίμα, οι σύζυγοι βρίσκουν μια αναλαμπή ομόνοιας - αλλά μόνο για να αναφωνήσουν αντάμα: «Αυτός φταίει για όλα, αυτός ο Μανιέτης ο Μαρέλης, ο “εξυπνάκιας της ECU”, ο “παντογνώστης του ηλεκτρονικού εγκεφάλου” που μόνο εντολές για το στυλ οδήγησης ξέρει να δίνει και μας βάζει να πλακωνόμαστε άδικα».

Αλλά επειδή το μοτέρ και η μετάδοση στο συγκεκριμένο 500X δεν αντέχουν να συμφωνήσουν ούτε στο τι φταίει για την αφόρητη κατάσταση της σχέσης τους, προτιμούν να συνεχίσουν να σκοτώνονται.

Κλείσιμο
Ανθρώπινο. Tόσο, μα τόσο, ανθρώπινο.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης