Τα εγκλήματα είναι αληθινά, αλλά η τιμωρία είναι μούφα
papadopoulos_thanos

Θάνος Παπαδόπουλος

Τα εγκλήματα είναι αληθινά, αλλά η τιμωρία είναι μούφα

Οι ηγέτες της Ευρώπης αποφάσισαν να πάρουν μέτρα κατά της Ρωσίας για την εισβολή με τανκς και κανόνια στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου. Η οποία είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή πολλών πόλεων στο Κέντρο, στην Ανατολή και στο Νότο της Ουκρανίας. Αστικές υποδομές, γέφυρες, λιμάνια, δρόμοι, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια, ηλεκτρικά εργοστάσια, υδραγωγεία, νοσοκομεία κλπ. καταστράφηκαν στο Χάρκοβο, στη Μαριούπολη, στη Ζαπορίζια, στη Χερσόνα, ακόμη και στο Κίεβο και στην Οδησσό και σε πολλές άλλες πόλεις και χωριά

Επίσης, η εισβολή της Ρωσίας είχε ως συνέπεια θανατώσεις, τραυματισμούς, ακρωτηριασμούς και άλλες βαρβαρότητες. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι βαρβαρότητες ήταν εγκλήματα πολέμου…

Στην Ουκρανία, λένε τα κανάλια, βρίσκονται ήδη ερευνητές που καταγράφουν τα θύματα του πολέμου και τις συνθήκες που προκάλεσαν τον θάνατο, τον βασανισμό, τον βιασμό και την ταλαιπωρία τους. Αργότερα, άλλοι ερευνητές θα εξετάσουν ποιες από τις πολεμικές πράξεις συνιστούν εγκλήματα πολέμου για να παραπεμφθούν οι δράστες στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης να δικαστούν και να καταδικαστούν. Οι ποινές που μπορούν ν΄ αντιμετωπίσουν οι καταδικασμένοι για εγκλήματα πολέμου είναι βαριές και η γκάμα τους εκτείνεται από πολύχρονη φυλάκιση έως ...εις θάνατον!

Σαχλαμάρες. Κανείς δεν πρόκειται να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, κανείς δεν πρόκειται να δικαστεί και να καταδικαστεί: ούτε ο Πούτιν ούτε κι ο τελευταίος εγκληματίας στρατιώτης. Ο Βλαδίμηρος Πούτιν, η Αυλή του και οι άρχοντες που τον περιστοιχίζουν, οι στρατηγοί του επιτελείου και του πεδίου, οι ολιγάρχες και όλα τα καθάρματα που σχεδίασαν ή συμμετέχουν στον πόλεμο θα ζήσουν και θα χαίρονται την πολιτική και οικονομική τους εξουσία. Από τα πλούτη τους θα ξοδεύουν για να πίνουν βότκα, να τρώνε μαύρο χαβιάρι και να τραγουδάνε μεθυσμένοι μαζί με τις γκόμενες «Οτσι Τσόρνια», ή «Βόλγα, Βόλγα». Για μερικούς πολύ σοβαρούς λόγους.

Τον ένα λόγο τον περιέγραψε ο Μουσολίνι όταν επιτέθηκε τον Οκτώβριο του 1935 στην Αιθιοπία. Τον ρώτησαν τότε πώς και δεν φοβήθηκε τις κυρώσεις της Κοινωνίας των Εθνών; Κι απάντησε ότι οι κυρώσεις είναι για τα μικρά ψάρια – όχι για τα σκυλόψαρα. Βέβαια ο κακομοίρης ο Μπενίτο θεωρούσε ότι η Ιταλία ήταν αυτοκρατορία και καρχαρίας. Αλλά στην Αλβανία το 1940-41 αποδείχθηκε ότι η Ιταλία, όπως και ο ίδιος, δεν είναι καρχαρίας, αλλά ροφός που τον ξελέπιασαν οι Έλληνες στρατιώτες.

Ενας άλλος ακόμη πιο σοβαρός λόγος είναι ότι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης μπορούν να προσφύγουν χώρες και να παραπεμφθούν άτομα μόνο από χώρες που έχουν υπογράψει και επικυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης για την ίδρυση και λειτουργία αυτού του Δικαστηρίου που κρίνει και δικάζει τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα εγκλήματα της γενοκτονίας κλπ. Αυτό το προβλέπει ένα από τα βασικά άρθρα της Συνθήκης της Ρώμης που εγκρίθηκε το 2002. Οι κυβερνήτες, οι στρατιωτικοί και οι πολίτες των χωρών που δεν έχουν υπογράψει και επικυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση δεν μπορούν ούτε να προσφύγουν, ούτε να δικαστούν και, πολύ περισσότερο, να καταδικαστούν από το Διεθνές Δικαστήριο. Για τις χώρες λοιπόν που δεν έχουν υπογράψει και επικυρώσει τη Διεθνή Συνθήκη, η Συνθήκη δεν υπάρχει, είναι ανενεργή. Είναι αέρας κοπανιστός…

Υπάρχει βέβαια η περίπτωση να εγκρίνει την παραπομπή κάποιου ή κάποιων στο Διεθνές Δικαστήριο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αλλά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του που έχει και δικαίωμα βέτο, είναι η Ρωσία – τα άλλα τέσσερα είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία. Υπάρχει λοιπόν κανείς που πιστεύει ότι η Ρωσία δεν θα ασκήσει το βέτο στην πρόταση για παραπομπή του Πούτιν και των λακέδων του στο Διεθνές Δικαστήριο; (Αν υπάρχει, να το γράψει για να του στείλω το βραβείο της βλακείας). Παρ’ όλα αυτά, ο Γενικός Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, ο Βρετανός Καρίμ Καν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αρχίσει έρευνα για την κατάσταση στην Ουκρανία. Η έρευνα μάλιστα θα αφορά όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία από την 21η Νοεμβρίου 2013, δηλαδή λίγο πριν την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία…

Εως τον Μάρτιο του 2022 ακριβώς 123 χώρες είναι μέλη του Δικαστηρίου, ενώ άλλα 42 κράτη έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Ρώμης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, αλλά δεν έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση. Η Ρωσία έχει μεν υπογράψει τη Σύμβαση, αλλά δεν την έχει επικυρώσει. Πρόσφατα μάλιστα έχει αποσύρει την υπογραφή της. Στον κατάλογο των χωρών που υπέγραψαν τη Συνθήκη αλλά δεν την επικύρωσαν πρώτες φιγουράρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ). Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους ο μικρός, όταν τον Μάρτιο του 2003 έστειλε τους πεζοναύτες να εισβάλουν στο Ιράκ και να εξοντώσουν τον Σαντάμ Χουσεΐν , απαγόρευσε να προσαχθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης στρατιώτες και αξιωματικοί πού είχαν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και να δικαστούν. Για να ενισχύσει μάλιστα την απαγόρευση, απέσυρε την υπογραφή των ΗΠΑ από τη Διεθνή Συμφωνία για τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα εγκλήματα γενοκτονίας κλπ.

Η Ουκρανία είναι μια από τις χώρες που υπέγραψαν τη Διεθνή Σύμβαση, αλλά δεν την επικύρωσαν. Πρόσφατα, ωστόσο, δήλωσε ότι αποδέχεται τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου. Με βάση αυτή τη δήλωση ο Ζελένσκι ζητά να συρθούν στο Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ο Πούτιν και οι αυλικοί του. (Εκείνο που δεν έχει διευκρινιστεί είναι αν η Ουκρανία δέχεται να διερευνηθούν και τα εγκλήματα που έκανε η Αστυνομία, ο Στρατός και οι παραστρατιωτικές οργανώσεις της Ουκρανίας. Οι ερευνητές του ΟΗΕ πάντως καταμέτρησαν 14.000 θανάτους Ρώσων και ρωσόφωνων πολιτών της Ουκρανίας). Ανάμεσα στις χώρες που υπέγραψαν αλλά δεν επικύρωσαν και στη συνέχεια απέσυραν την υπογραφή τους είναι το Ισραήλ, η Αίγυπτος, το Σουδάν και άλλοι. Άλλες χώρες που δεν επικύρωσαν τη Συνθήκη για το καταστατικό του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι οι: Αλγερία, Μαρόκο, Συρία, Ιράν, Υεμένη, Ομάν, Κουβέιτ, Ταϊλάνδη και μερικές ακόμη χώρες της Ασίας, της Αφρικής, του Ειρηνικού και της Καραϊβικής.

Υπάρχουν περίπου 30 χώρες που δεν υπέγραψαν και τη Διεθνή Συνθήκη για εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα εγκλήματα γενοκτονίας κλπ. Ανάμεσα τους είναι οι: Ινδία, Κίνα, Πακιστάν, Ινδονησία, Βιετνάμ , Φιλιππίνες, Λάος, Β. Κορέα, Καζακστάν, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Ιράκ, Τουρκμενιστάν, Κούβα, Λευκορωσία και μερικές χώρες του Ειρηνικού, της Καραϊβικής και της Κεντρικής Αμερικής. Συνολικά περίπου 70 χώρες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι εκτός της δικαιοδοσίας το Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης. Πρόκειται για τις περισσότερες χώρες της Ασίας και τις μισές χώρες της Αφρικής που αριθμούν έναν πληθυσμό πάνω από 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους ή περίπου το 70% του πληθυσμού της. Επίσης, δεν υπέγραψαν ή δεν επικύρωσαν τη Σύμβαση τα τρία από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: HΠΑ, Κίνα, Ρωσία. Την υπέγραψαν μόνο δύο: Γαλλία και Βρετανία…

Κλείσιμο
Οι σπουδαιότερες και μεγαλύτερες χώρες της Ασίας και οι μισές της Αφρικής με τα πιο διαφορετικά καθεστώτα δεν υπέγραψαν τη Συνθήκη για τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κλπ. Φαίνεται ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεγάλοι παίκτες κρατήθηκαν εκτός και υποψιάστηκαν ότι πρόκειται για ένα διεθνή θεσμό για «μικρά ψάρια». Δηλαδή αυτοί που μπορούσαν να κάνουν τους μεγάλους κι επιθετικούς πολέμους, τις μεγάλες καταστροφές και τις μεγάλες αιματοχυσίες κρατήθηκαν απ’ έξω, στο απυρόβλητο.

Τότε όλα αυτά που ακούμε τρεις μήνες σχεδόν από τα κανάλια της κρατικής και της ιδιωτικής τηλεόρασης, τι είναι; Με συγχωρείτε που θα σας κακοκαρδίσω, αλλά θα σας το πω καθαρά και χοντρά: Μούφες είναι, σκληρή προπαγάνδα, εξαπάτηση και κουτόχορτο για υπηκόους, οπαδούς.

Αντίθετα, τη Διεθνή Συνθήκη για τα εγκλήματα την υπέγραψαν και την επικύρωσαν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι χώρες της Νότιας Αμερικής, οι μισές χώρες της Αφρικής, ο Καναδάς, το Μεξικό , η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Μογγολία και μερικές ακόμη χώρες. Το γιατί δεν την υπέγραψαν ή δεν την επικύρωσαν οι περισσότερες χώρες της Ασίας και οι μισές της Αφρικής, εξηγείται (ίσως) από το ποια εγκλήματα διερεύνησε και δίκασε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Οι χώρες που αξιωματούχοι τους σύρθηκαν στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι οι εξής τέσσερεις: η Βόρειος Ουγκάντα, το Κονγκό, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το …Νταρφούρ! Δηλαδή στους πολέμους του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Συρίας, της Λιβύης, του Κουρδιστάν κλπ. δεν συνέβησαν εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας;

Τότε όλα αυτά που ακούμε στα ιδιωτικά και κρατικά κανάλια και διαβάζουμε στις εφημερίδες και στα περιοδικά, δεν είναι αλήθεια; Αλήθεια είναι - τουλάχιστον τα περισσότερα. Αλλά κανείς αξιωματούχος ή στρατιώτης δεν θα δικαστεί. Επειδή κανείς, και πολύ περισσότερο ο Πούτιν, δεν θα τους παραδώσει για να δικαστούν, μαζί του ή χώρια. Θα σας το πω καθαρά κι ας κακοκαρδίσω τους αναγνώστες. Τα δάκρυα στην τηλεόραση είναι μούφα, εξαπάτηση και προπαγάνδα. Τα μόνα αληθινά δάκρυα είναι των απλών Ουκρανών που καταστράφηκαν, που τραυματίστηκαν, που βασανίστηκαν, που βιάστηκαν και των συγγενών των νεκρών. Οι πιο πολλοί που ενέχονται στην τραγωδία θα έχουν κέρδος. Άλλοι πλούτο, άλλοι ψήφους κι άλλοι εξουσία.

Έτσι πληρώνεται το αίμα…




*Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα