Πού χάθηκαν οι μεταρρυθμίσεις;
tsekouras-thanasis-2

Θανάσης Τσεκούρας

Πού χάθηκαν οι μεταρρυθμίσεις;

O πρωθυπουργός δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ένθερμος οπαδός των μεταρρυθμίσεων. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για μεταρρυθμίσεις.

Προ ημερών πέρασε το νέο Ασφαλιστικό. Τι έκανε η «κυβέρνηση των μεταρρυθμίσεων»; Αλλαξε κάποιες αρρυθμίες του νόμου Κατρούγκαλου και πρόσθεσε μικροπαροχές και επιδόματα. Διαχειρίστηκε δηλαδή ένα θέμα κύριας ευθύνης για τη χρεοκοπία της χώρας με μια λογική αμεριμνησίας: business as usual. Mικροδιευθετήσεις και ψίχουλα για την ικανοποίηση του εκλογικού ακροατηρίου. Συγγνώμη, αλλά αυτό δεν λέγεται μεταρρύθμιση. Μάλλον παλαιοκομματισμός λέγεται.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε στη Βουλή το κυβερνητικό σχέδιο για τη ΛΑΡΚΟ. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις δικές του διαπιστώσεις η ΛΑΡΚΟ αποτελεί την πιο πιστή φωτογραφία μιας επιχείρησης-ζόμπι. Ενας άκλαφτος νεκρός, ο οποίος όμως συνεχίζει να ιδιοποιείται πολύτιμους οικονομικούς πόρους από το κοινωνικό σύνολο.

Τα στοιχεία είναι ανατριχιαστικά. Η ΛΑΡΚΟ «τρέχει» με ζημίες 5-5,5 εκατ. ευρώ τον μήνα. Κοστίζει δηλαδή περισσότερο από 60 εκατ. σε ετήσια βάση. Τα συσσωρευμένα χρέη της ξεπερνούν τα 500 εκατ., ενώ η καθαρή αρνητική θέση της είναι πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά στο περίπου, χωρίς ακριβείς υπολογισμούς, γιατί η πολύπαθη εταιρεία έχει ξεχάσει εδώ και πολλά χρόνια να συντάσσει ισολογισμούς. Ο τελευταίος χάνεται κάπου στο μακρινό 2015. Εκτοτε τα πραγματικά στοιχεία της επιχείρησης αγνοούνται.

Τι αποφάσισε, λοιπόν, η κυβέρνηση για τη ΛΑΡΚΟ; Μια νέα κρατική επιχορήγηση με 35 εκατ. ευρώ και βλέπουμε τι θα κάνουμε σε 12 μήνες. Τι ακριβώς αναμένεται να δούμε; Την ανάσταση του Λαζάρου σε remake; Τι θα γίνει μετά από 12 μήνες και αφού ενδιαμέσως έχουν γίνει αέρας και αυτά τα 35 εκατ.; Πιθανώς μια νέα επιχορήγηση και η ζωή συνεχίζεται. Συγγνώμη για την αδιακρισία, αλλά διακρίνει κανείς στον ορίζοντα τη μεταρρύθμιση;

Πάμε στην Παιδεία. Η Ν.Δ. είχε κάνει προεκλογική σημαία την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Ποια είναι η συνέχεια; Στις 6 Φεβρουαρίου η πολυπράγμων υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε επισήμως ότι η αξιολόγηση αναβάλλεται. Στο σχετικό νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή δεν περιλαμβάνεται η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αλλά μόνο η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, η οποία μάλιστα θα γίνεται από την ίδια τη σχολική κοινότητα. Συγγνώμη, αυτό δεν λέγεται μεταρρύθμιση. Μάλλον νταραβέρι με τους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ και της ΔΑΚΕ λέγεται.

Ας συνοψίσουμε. Τρεις καίριες πρωτοβουλίες σε κρίσιμους τομείς (Ασφαλιστικό, ΛΑΡΚΟ και Εκπαίδευση), καμία μεταρρύθμιση. Αντιθέτως, πελατειακές μικροπαροχές, τα προβλήματα κάτω από το χαλί, νταραβέρι με τους συνδικαλιστές και τις συντεχνίες.

Κλείσιμο
Υπάρχουν αρκετοί καλοθελητές που δικαιολογούν τη μεταρρυθμιστική αδράνεια με έωλα επιχειρήματα του τύπου «μη βιάζεστε, όλα θα γίνουν». Εωλα γιατί κυρίως δείχνουν ότι αγνοούν τον χρόνο, το timing, της πολιτικής. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαθέτει μέχρι στιγμής ορισμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα,τα οποία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορεί να διατηρήσει επ’ αόριστον: πολιτική κυριαρχία, ευνοϊκές κοινωνικές προσδοκίες και μια αντιπολίτευση σε κατάσταση μετατραυματικού σοκ. Είναι λογικό ότι στην πορεία της κυβερνητικής θητείας όλα αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μάλλον θα απομειώνονται αντί να ενισχύονται.

Υπάρχει και μια πρόσθετη επισήμανση σε σχέση με τον πολιτικό χρόνο: ο ωφέλιμος πολιτικός χρόνος για μια κυβέρνηση τετραετίας δεν είναι μεγαλύτερος από τα τρία έτη. Γιατί τον τελευταίο χρόνο συνήθως όλες οι κυβερνήσεις ασχολούνται με τις επόμενες εκλογές.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. τρέχει ήδη στον 8ο μήνα της θητείας της. Επομένως έχει ήδη εξαντλήσει όχι μόνο το 20% του ωφέλιμου πολιτικού χρόνου της, αλλά κυρίως τον πιο κατάλληλο για την υλοποίηση δραστικών μεταρρυθμίσεων. Με πενιχρό απολογισμό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ