Οι σοσιαλιστές απέναντι στις ελίτ
malelis_stamatis

Σταμάτης Μαλέλης

Οι σοσιαλιστές απέναντι στις ελίτ

Πολλοί είναι πλέον οι προβληματισμοί για το τι εκφράζει σημερα η σοσιαλδημοκρατία.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν τις ιδέες της ξεπερασμένες , περιθωριοποιημένες και εφράζονται απαξιωτικά για αυτην. Είναι όμως έτσι;
Τα προβλήματα σήμερα της Ευρώπης είναι μεγάλα. Η αυξανόμενη λιτότητα , το ελλειμα της δημοκρατίας, οι αυξανόμενες αδικίες στην κατανομή του πλούτου , ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και λόγω της παγκοσμιοποίησης,δημιουργούν ασφυξία στα μεσαία και χαμηλά στρώματα.
Από την εποχή των διαφοροποιήσεων του Μπερνστάιν με τον Λένιν πέρασαν πολλά χρόνια. Οι περισσότεροι πια συμφωνούν ότι ο καπιταλισμός δεν πέφτει αλλά αλλάζει. Μπορεί να γίνει πιο δίκαιος. Η ιστορία έχει δείξει πως ούτε θα αυτοκαταστραφεί ούτε θα μπορέσει να κυριαρχήσει χωρίς κανόνες που στις περισσότερες περιπτώσεις αφορουν κευνςιανές κρατικές παρεμβάσεις .Στο ορατό μέλλον απλώς μπορούμε να βελτιώσουμε το σύστημα.

Αλλα δεν θα συμφωνήσω ότι ο καπιταλισμός οπως τουλάχιστον λειτουργεί σήμερα ,θα είναι το τέλος του κόσμου.

Η σοσιαλιστές μπορούν να συμβάλουν σ αυτό.

Κλείσιμο
Τι είναι ομως σοσιαλδημοκρατία; Κατ αρχήν δημοκρατία , ελέυθερη αγορά με κανόνες , κοινωνικό κράτος, και θωράκιση κοινωνική και οικονομική κυρίως των χαμηλών στρωμάτων. Η σοσιαλδημοκρατία έχει κοινωνικές αναφορές

Σήμερα όλη η ενταση που υπάρχει στην Ευρώπη οφείλεται στην διεκδικηση όπως είπε και κάποιος στοχαστής του δυνατού. Και όχι του αδύνατου που ζητούσε ο γαλλικός Μάης.

Οι σοσιαλδημοκράτες οφείλουν να είναι δίπλα στον πολίτη της ευρώπης που εξεγείρεται. Οφείλουν να τον ακούσουν παραγματικά. Οι ελιτίστικές απόψεις ορισμένων σοσιαλιστών ηγετών οδήγησαν στην κατάρευση της πολιτικής δύναμης που έσωσε την ευρώπη μετα τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Ισως περισσότερο από ποτέ οι ευρωπαίοι να έχουν σήμερα ανάγκη να στηριχθούν στην σοσιαλδημοκρατία. Οι αυξανόμενες ανισότητες μεταξύ των χωρών , η συσώρευση του πλούτου σε μια ομάδα ολιγαρχών κλωνίζει την ευρώπη που χρειάζεται το δυνατό. Δηλαδή μια καλύτερη ζωή .

Η περαιτέρω ισχυροποίηση της Γερμανίας και μετά το ΒΡΕΧΙΤ , κάνει επιτακτική την ανάγκη των παρεμβάσεων .

Κάτι δεν πάει καλά στην Ευρώπη κσι φαίνεται οτι οι απολίτικοι ηγέτες του μέσου όρου που βαφτίζονται μεταρρυθμιστές, δεν μπορούν λύση!

Οι διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων δίνουν μίας πρώτης τάξεως ευκαρία στα σοσιαλιστικά κόμματα να παρέμβουν. Κοντα στον πολίτη. Και να μην χαρίσουν τους χιλιάδες διαδηλωτές στους λαικιστές και την ακροδεξιά. Οσοι υιοθετούν το δίπολο Μακρον -λαικιστές κάνουν τεράστια ζημιά στη σοσιαλδημοκρατία που εμφανίζεται για άλλη μια φορά να ακολουθεί την ελίτ της ευρώπης.

Θα πρέπει να ανατραπεί ο κατήφορος που ξεκίνησε με τον Μπλέρ και δημιούργησε τη νεοφιλελεύθερη ευρώπη, που λόγω του πλούτου που μεταφερόταν από την περιφέρεια θεώρησε περιττές τις κοινωνικές παρεμβάαεις.
Σήμερα είναι η ώρα της αναγέννησης της σοσιαλδημοκρατίας . Οι σοσιαλιστές οφείλουν να ακούσουν πάλι τον πολίτη να δουν τις σνάγκες του και να σταθούν πλάι του. Οφείλουν να μπούν στα κινήματα με τις ιδέες τους και όχι να τα αφορίσουν .

Οι σοσιαλιστές οφείλουν να μην αφήσουν την υπόθεση της Αλλαγής στην Ευρώπη στους λαικιστές και τους ακροδεξιούς.
Τωρα είανι η μεγάλη ευκαρία για την σοσιαλδημοκρατία , η οποία μπορεί να ηγεμονεύσει και να οδηγήσει την ευρώπη στο μέλλον.
Αλλά όχι με την ελίτ αλλά τον πολίτη

Σταματης Μαλέλης
Γρ επικοινωνίας ΚΙΝΑΛ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network