LIVE

Κορωνοϊός

tsiligianni

Μπουμπουλίνα, η αγαπημένη των κοριτσιών

Σοφία Τσιλιγιάννη

Οι νέες γυναίκες επιλέγουν μια μορφή του 1821 που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν όρια για το «αδύνατο φύλο». Ότι και οι ίδιες μπορούν να αγωνιστούν για αυτά που πιστεύουν και να τα καταφέρουν. Και ότι μπορούν να διοικήσουν και άντρες, ακόμη και όταν αυτοί είναι πολεμιστές.

Δόθηκε στη δημοσιότητα η έρευνα κοινής γνώμης του ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ που διεξήγαγε η MARC με θέμα τι πιστεύουν οι Έλληνες για την Επανάσταση του 1821. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι στις αντιλήψεις των πολιτών για το ’21, δεν καταγράφονται στατιστικά σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ διαφορετικών δημογραφικών ομάδων: η Ελληνική Επανάσταση μας ενώνει, είναι ένας κοινός τόπος αναφοράς για νεότερους αλλά και μεγαλύτερους, άνδρες και γυναίκες, αριστερούς, δεξιούς και κεντρώους.

Ωστόσο ένα σημαντικό εύρημα της έρευνας, η ανάδειξη της Μπουμπουλίνας στην 3η θέση των πρωταγωνιστών της Επανάστασης και μάλιστα σε ερώτηση με αυθόρμητες απαντήσεις, είχε μια σημαντική διαφοροποίηση σε μια δημογραφική ομάδα: στις νέες γυναίκες.

Στο σύνολο των ερωτώμενων η Μπουμπουλίνα αναφέρεται 3η, με ποσοστό 32%, με καθολικά πρώτο τον Θ. Κολοκοτρώνη (93%) και δεύτερο τον Γ. Καραϊσκάκη (63%). Όμως στα κορίτσια, στις νέες γυναίκες 17-34 ετών, η Μπουμπουλίνα ανεβαίνει στο εντυπωσιακό ποσοστό του 60% και έρχεται δεύτερη μετά τον αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή Κολοκοτρώνη.

Πέρα από το γεγονός ότι η Ελληνική Επανάσταση αναδεικνύει τόσο ψηλά στο εθνικό υποσυνείδητο μια γυναίκα, κάτι που δεν έχει συμβεί σε καμία άλλη επανάσταση, ούτε π.χ. την Γαλλική, ούτε την Αμερικανική, όπου δεν έχουν ξεχωρίσει γυναίκες, το συγκεκριμένο εύρημα της έρευνας καταγράφει ότι οι νέες Ελληνίδες αναζητούν και καθιερώνουν μέσα τους σύμβολα που τους δείχνουν τον δρόμο, τις ωθούν να διεκδικήσουν, να συμμετέχουν στα κοινά και σε αγώνες για ένα καλύτερο αύριο.

Η Μπουμπουλίνα, μια γυναίκα που πριν από διακόσια χρόνια ξεχώρισε σε μια κοινωνία που δεν έδινε ευκαιρίες στις γυναίκες, ήταν ένα άνθρωπος παθιασμένος. Με έντονη προσωπική ζωή, με δύο γάμους, έξι παιδιά και θρυλικούς δεσμούς, μια γυναίκα που πάνω από όλα παθιάστηκε με τον αγώνα για την ελευθερία, που τα έδωσε όλα - στην κυριολεξία – για να στηρίξει την Επανάσταση.

Αυτή η γυναικεία ιστορική προσωπικότητα αναδεικνύεται σε σύμβολο σε μια περίοδο που στην χώρα μας οι νέοι –και ακόμη περισσότερο οι νέες γυναίκες- έχουν να αντιμετωπίσουν την ανεργία, την οικονομική δυσπραγία, τον φόβο για το αύριο. Η Μπουμπουλίνα είναι ένα σύμβολο που εμπνέει, δίνει αυτοπεποίθηση, γεννάει δύναμη.

Δεν θα χρειαστεί να πάρετε τα όπλα, κόρες μας. Θα χρειαστείτε όμως την ίδια ψυχική δύναμη για να πετύχετε τα όνειρά σας.

ΣΟΦΙΑ ΤΣΙΛΙΓΙΑΝΝΗ
Δημοσιογράφος – Γενική Διευθύντρια MARC
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Anastasia

Ενδιαφέρον και καλογραμμένο!

GEORGIA.

Για την ηρωίδα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα καμία αναφορά δεν γίνεται στα Ελληνικά σχολεία από τους αριστερούς δασκάλους και καθηγητές. Και σε ποιους να μιλήσουν άλλωστε για αυτήν αφού τα περισσότερα παιδιά στα Ελληνικά σχολεία είναι από την Αλβανία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν που είναι ομόδοξοι των Οθωμανών Τούρκων.

Chris

Η Μπουμπουλίνα όμως αγαπούσε τους άνδρες και έτρεφε μεγάλο σεβασμό για τους οπλαρχηγούς. Δεν ήθελε να τους απομακρύνει για να βάλει ίσο αριθμό γυναικών στη θέση τους! ούτε τους έβλεπε για εκπροσώπους της πατριαρχίας. Τους έβλεπε σαν συναγωνιστές στην ελευθερία της Ελλάδας. Αυτά να μάθετε στις νέες γυναίκες. Για να μην το παίζουν θύματα.

@Chris

Ολόσωστος

Logic

Αυτά τα φεμινιστικά κόφτα γιατί σε χαλάνε.

ε

καλα....χαλαρωσε...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία