Μπουμπουλίνα, η αγαπημένη των κοριτσιών
tsiligianni

Σοφία Τσιλιγιάννη

Μπουμπουλίνα, η αγαπημένη των κοριτσιών

Οι νέες γυναίκες επιλέγουν μια μορφή του 1821 που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν όρια για το «αδύνατο φύλο». Ότι και οι ίδιες μπορούν να αγωνιστούν για αυτά που πιστεύουν και να τα καταφέρουν. Και ότι μπορούν να διοικήσουν και άντρες, ακόμη και όταν αυτοί είναι πολεμιστές.

Δόθηκε στη δημοσιότητα η έρευνα κοινής γνώμης του ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ που διεξήγαγε η MARC με θέμα τι πιστεύουν οι Έλληνες για την Επανάσταση του 1821. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι στις αντιλήψεις των πολιτών για το ’21, δεν καταγράφονται στατιστικά σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ διαφορετικών δημογραφικών ομάδων: η Ελληνική Επανάσταση μας ενώνει, είναι ένας κοινός τόπος αναφοράς για νεότερους αλλά και μεγαλύτερους, άνδρες και γυναίκες, αριστερούς, δεξιούς και κεντρώους.

Ωστόσο ένα σημαντικό εύρημα της έρευνας, η ανάδειξη της Μπουμπουλίνας στην 3η θέση των πρωταγωνιστών της Επανάστασης και μάλιστα σε ερώτηση με αυθόρμητες απαντήσεις, είχε μια σημαντική διαφοροποίηση σε μια δημογραφική ομάδα: στις νέες γυναίκες.

Στο σύνολο των ερωτώμενων η Μπουμπουλίνα αναφέρεται 3η, με ποσοστό 32%, με καθολικά πρώτο τον Θ. Κολοκοτρώνη (93%) και δεύτερο τον Γ. Καραϊσκάκη (63%). Όμως στα κορίτσια, στις νέες γυναίκες 17-34 ετών, η Μπουμπουλίνα ανεβαίνει στο εντυπωσιακό ποσοστό του 60% και έρχεται δεύτερη μετά τον αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή Κολοκοτρώνη.

Πέρα από το γεγονός ότι η Ελληνική Επανάσταση αναδεικνύει τόσο ψηλά στο εθνικό υποσυνείδητο μια γυναίκα, κάτι που δεν έχει συμβεί σε καμία άλλη επανάσταση, ούτε π.χ. την Γαλλική, ούτε την Αμερικανική, όπου δεν έχουν ξεχωρίσει γυναίκες, το συγκεκριμένο εύρημα της έρευνας καταγράφει ότι οι νέες Ελληνίδες αναζητούν και καθιερώνουν μέσα τους σύμβολα που τους δείχνουν τον δρόμο, τις ωθούν να διεκδικήσουν, να συμμετέχουν στα κοινά και σε αγώνες για ένα καλύτερο αύριο.

Η Μπουμπουλίνα, μια γυναίκα που πριν από διακόσια χρόνια ξεχώρισε σε μια κοινωνία που δεν έδινε ευκαιρίες στις γυναίκες, ήταν ένα άνθρωπος παθιασμένος. Με έντονη προσωπική ζωή, με δύο γάμους, έξι παιδιά και θρυλικούς δεσμούς, μια γυναίκα που πάνω από όλα παθιάστηκε με τον αγώνα για την ελευθερία, που τα έδωσε όλα - στην κυριολεξία – για να στηρίξει την Επανάσταση.

Αυτή η γυναικεία ιστορική προσωπικότητα αναδεικνύεται σε σύμβολο σε μια περίοδο που στην χώρα μας οι νέοι –και ακόμη περισσότερο οι νέες γυναίκες- έχουν να αντιμετωπίσουν την ανεργία, την οικονομική δυσπραγία, τον φόβο για το αύριο. Η Μπουμπουλίνα είναι ένα σύμβολο που εμπνέει, δίνει αυτοπεποίθηση, γεννάει δύναμη.

Κλείσιμο
Δεν θα χρειαστεί να πάρετε τα όπλα, κόρες μας. Θα χρειαστείτε όμως την ίδια ψυχική δύναμη για να πετύχετε τα όνειρά σας.

ΣΟΦΙΑ ΤΣΙΛΙΓΙΑΝΝΗ
Δημοσιογράφος – Γενική Διευθύντρια MARC
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ