felekis_nikos

Σε βέρτιγκο Τσίπρας και υπουργοί μετά την τραγωδία στο Μάτι...

Νίκος Φελέκης

Λένε πως όταν οι άνθρωποι προγραμματίζουν ο Θεός γελάει. Μετά την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι (θέλω να) ελπίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του το κατάλαβαν καλά. Όλα τα σχέδια για χορούς και πανηγύρια την 21η Αυγούστου, τον ανασχηματισμό, τον διεμβολισμό της Κεντροαριστεράς, την κυβερνητική επανεκκίνηση στη ΔΕΘ, τη λύση -εκτός του Μακεδονικού- και του Αλβανικού(;), τις τριπλές κάλπες και όσα άλλα είναι σημειωμένα, ως προτεραιότητες, στην ατζέντα του πρωθυπουργού θα πρέπει να σβηστούν και να γραφτούν από την αρχή. Με άλλους στόχους και διαφορετικές προσεγγίσεις.

Αν επιχειρηθεί, που δεν το πιστεύω, να στηθούν γιορτές εξόδου από τα μνημόνια το πιθανότερο είναι να πάει η ντομάτα σύννεφο. Σε κάθε πάντως περίπτωση θα είναι σε βάρος της κυβερνήσεως. Επίσης, σοβαρά πρόσωπα, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, πρόθυμα να συμμετάσχουν σε ένα νέο υπουργικό συμβούλιο είναι δύσκολο, τουλάχιστον τώρα και σ' αυτή τη συγκυρία, να βρεθούν. Και χωρίς να ακούσουν, ενδεχομένως άδικα, τα μύρια όσα. Αργότερα, εάν η κυβέρνηση αντέξει, εάν η τραγωδία παράγει λιγότερο αρνητικά συναισθήματα, εάν επικρατεί άλλο κοινωνικο-οικονομικό κλίμα, πιθανώς τότε ένας ανασχηματισμός να αντιμετωπιζόταν χωρίς ιδιαίτερα έντονη επικριτική διάθεση.

Αυτή τη στιγμή το κλίμα στην κοινωνία είναι βαρύ, σε σημείο ακόμη και απέχθειας, για την κυβέρνηση. Και αγανακτισμένοι δεν είναι μόνον οι πολιτικοί της αντίπαλοι, αλλά και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Αναμφίβολα, δεν περίμενε κανείς να σβήσουν τη φωτιά ο Τσίπρας, ο Σκουρλέτης, ο Τόσκας, ο Σπίρτζης, ο Τζανακόπουλος, ο Πολλάκης. Όλοι όμως περίμεναν μια διαφορετική διαχείριση της καταστροφής. Στον τομέα αυτό έδωσαν εξετάσεις και απέτυχαν παταγωδώς ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του. Αντί να αναλάβουν εξ αρχής την ευθύνη, προσπάθησαν, με βλακώδεις έως και αποτρόπαιες δηλώσεις, να περιορίσουν την πολιτική ζημία.

Βεβαίως και φταίει η κλιματική αλλαγή, η ένταση του ανέμου, η πυροσβεστική, ο δήμος, η περιφέρεια, η αυθαίρετη δόμηση. Όλοι και όλα φταίνε. Πρώτα απ' όλα όμως φταίει η κυβέρνηση. Η ευθύνη της είναι αυταπόδεικτη. Όχι γιατί έγιναν λάθη ακόμη και εγκλήματα στην αντιμετώπιση της φωτιάς. Ούτε για τις ανεπάρκειες, τις παραλείψεις, τις αβελτηρίες που σημειώθηκαν τη μαύρη Δευτέρα 23 Ιουλίου. Η κυβέρνηση φταίει γιατί αυτή είναι κυβέρνηση. Τόσο απλό. Η ευθύνη είναι σύμφυτη με τη διακυβέρνηση. Στην κυβέρνηση δεν είσαι για να εισπράττεις μόνο τα κέρδη, αλλά για να χρεώνεσαι και τις ζημιές. Δεν είσαι μόνο για τα εύκολα, αλλά και για τα δύσκολα. Για τα καλά και τα κακά. Για τους επαίνους και τις λοιδορίες. Αν κάποιοι πιστεύουν κάτι άλλο ή δεν το αντέχουν καλύτερα είναι να μαζέψουν σήμερα κιόλας τα μπογαλάκια τους και να πάνε στον αγύριστο μην μας εύρει και καμιά άλλη συμφορά.

Φταίει δε δύο και τρεις φορές η κυβέρνηση και η ευθύνη της είναι, όπως προείπαμε, αυταπόδεικτη επειδή οι επιλογές στους φορείς διαχείρισης των κρίσεων είναι του κόμματος, του υπουργού, του αρχηγού, του Μαξίμου -όχι μόνον από τους παρόντες, αλλά και από τους προηγούμενους. Αν στις θέσεις ευθύνης είχαν τοποθετηθεί ανεξάρτητοι, ειδικοί, ειδήμονες, τεχνοκράτες, με γνώσεις και προσόντα και όχι (όπως και από τους προηγούμενους) μέλη και φίλοι του κόμματος, αν υπήρχαν λειτουργικές και ανεξάρτητες από την κυβέρνηση κρατικές δομές και αδιάβλητες διαδικασίες στελέχωσης των υπηρεσιών τότε ναι, η ευθύνη της κυβερνήσεως θα ήταν περιορισμένη και υπό διερεύνηση. Τώρα είναι μεγάλη και αυταπόδεικτη. Και έπρεπε εξ αρχής, από την πρώτη στιγμή, ο πρωθυπουργός να την αποδεχθεί και την επομένη (όπως τους είχε διορίσει) να παύσει τους υπουργούς, τους γενικούς γραμματείς, τους αρχηγούς των σωμάτων και όσους άλλους εμπλέκονται. Εξάλλου, το κακό διήρκεσε μια μέρα μόνο. Τι περιμένει δέκα μέρες; Να γίνει η αγουρίδα μέλι; Εάν το είχε πράξει, εκτός από ουσιαστική ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, θα ήταν και μια έμπρακτη συγγνώμη.

Η έλλειψη αντανακλαστικών, η σύγχυση, τα μισόλογα, αποδυνάμωσαν έτι περαιτέρω την κυβέρνηση και ενίσχυσαν την κριτική της αντιπολίτευσης, ενώ όσο οι αλλαγές καθυστερούν τόσο το κύρος του πρωθυπουργού θα απομειώνεται με επιπτώσεις διαλυτικές στη διακυβέρνηση της χώρας. Με την απραγία ο πρωθυπουργός δίνει την εντύπωση ότι είναι ευθυνόφοβος και όμηρος ισορροπιών. Κι αυτό δεν είναι καλό για έναν πρωθυπουργό. Είναι δε και καταστροφικό για το κόμμα του, όταν η κυβέρνηση έχει, εξ αντικειμένου, μόνον λίγους μήνες ζωής ακόμη.

Επιπροσθέτως, αλγεινή εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι κυβερνητικοί παράγοντες διοχετεύουν στα ΜΜΕ ότι ο πολιτικός προγραμματισμός δεν αλλάζει και οι όποιες αλλαγές θα γίνουν, όπως είχαν προγραμματιστεί, μετά την έξοδο από τα μνημόνια και πριν τη ΔΕΘ. Και ερωτώ εγώ ο αδαής: Η καταστροφή στο Μάτι και οι 80 τόσοι νεκροί (δυστυχώς, δέκα μέρες μετά και δεν έχουμε μάθει ακόμη τον ακριβή αριθμό) είναι κάτι ασήμαντο; Δεν παίζουν κανένα ρόλο στις προτεραιότητες, και τους στόχους της κυβερνήσεως; Είναι ως μη γενόμενη, για τα κυβερνητικά δεδομένα, η τραγωδία στην Ανατολική Αττική;

Καλά οι ζωντανοί, αλλά ούτε και οι τόσοι νεκροί δεν επηρεάζουν τη λειτουργία της κυβερνήσεως; Είναι δυνατόν να επικρατεί η ηλίθια άμα και βαθιά απολίτικη αντίληψη: αν κάνουμε τώρα αλλαγές θα είναι ωσάν να παραδεχόμαστε τις ευθύνες; Μα και βέβαια ευθύνες υπάρχουν. Ο πρωθυπουργός τις ανέλαβε και όσο καθυστερεί να τους δώσει περιεχόμενο θα αντιληφθεί, όταν τις κάνει, ότι έχουν μετατραπεί σε βαρίδια.

Τόσους λενινιστές έχει στην επικοινωνία, δεν βρέθηκε ένας να του πει: "Σήμερα είναι νωρίς, αύριο είναι αργά. Τώρα, Αλέξη, είναι η ώρα"; Δεν συνειδητοποιεί ο ίδιος ότι η καθυστέρηση δυναμώνει τη φωτιά της αμφισβήτησης, της οργής, της απόρριψης; Δεν βλέπει ότι η πολιτική πυρκαγιά δυναμώνει και αν η κομματική αντιπαράθεση επικεντρωθεί στα γραφόμενα στο φέϊσμπουκ και στο τουίτερ παρανάλωμα του πυρός θα γίνει η Κουμουνδούρου και όχι η Πειραιώς; Όχι επειδή ο Άδωνις, ο Μπάμπης και η Ανίτα έχουν περισσότερους φόλουερς ή λένε αλήθειες, αλλά επειδή η κοινωνία είναι οργισμένη με την συμπεριφορά των κρατικών αξιωματούχων και τη διαχειριστική ανεπάρκεια που επέδειξε η κυβέρνηση στην τραγωδία που έπληξε την Ανατολική Αττική. Αν ο πρωθυπουργός δεν κατανοήσει ότι αυτή είναι μια κοινωνική μάχη και όχι μια μάχη μηχανισμών γρήγορα θα αναγκαστεί να σηκώσει τα χέρια ψηλά. Και να παραδοθεί στο έλεος και τη βοή των επερχομένων γεγονότων. Και του Μητσοτάκη, που οι νεκροί στο Μάτι μπορεί τελικά -όσο κι αν είναι ανατριχιαστικό και μακάβριο- να του δώσουν την αυτοδυναμία.

Εκτός κι αν προσπαθεί και δεν τα καταφέρνει. Κάτι που ουδόλως θα με εξέπληττε. Ίσως επειδή στις μεγάλες αναμετρήσεις με την κοινωνία (Φορολογία, μισθοί - συντάξεις, Μακεδονικό, Μάνδρα, Μάτι) αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλημα. Ίσως επειδή την έχει επηρεάσει η συγκατοίκηση με τους ψεκασμένους των ΑΝΕΛ. Ίσως γιατί πρωθυπουργός και υπουργοί τα έχουν χαμένα μπροστά στην έκταση της καταστροφής και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στην κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ιδίους. Ίσως επειδή συνειδητοποιούν πως μετά και το αίμα των αθώων στο Μάτι η εκλογική μάχη έχει οριστικά χαθεί, ενώ συρρικνώνεται εντυπωσιακά και η εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό...Διαβάστε περισσότερα στο www.matrix24.gr

ΣΧΟΛΙΑ (20)

MARINA.

Κυριε Φελεκη ο Τσιπρας ειναι ο δοτος Πρωθυπουργος του απολυτου τιποτα. Ο Πρωθυπουργος του ψεματος, της πολιτικης απατης, των υβρεων και τωρα της ολικης καταστροφης.Ποτε η Ελλαδα δεν ειχε τοσο αθλιο και απελπιστικα ανικανο στην θεση του δοτου Πρωθυπουργου. Ακομη και ο Τζεφρυ Μινεικο Παπανδρεου κραταγε καποια προσχηματα. Τουτος εδω ο Τσιπρας ειναι η καταστροφη απο μονη της. Υποσχεθηκε τα παντα και κατεστρεψε τα παντα. Ανελαβε χωρις ουτε μια συγνωμη την πολιτικη ευθυνη, που σημαινει τιποτα. Η Δουρου της καταστροφης θεωρει οτι δεν πρεπει να την πει ουτε αυτη την συγνωμη, αν και βαρυνεται απο το θανατο 100 και πλεον συμπολιτων μας. Ειτε με βροχες, ειτε με φωτιες, η Ελλαδα θα θρηνει ανθρωπινες ζωες. Κρατικος μηχανσιμος ξεβρακωτος και ανικανος να ανταποκριθει, ακομα και στα στοιχειωδη. Μονο τους παχυλους μισθους των χαρτογιακαδων και των κρατικοδιαιτων γουρουνιων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ειναι ικανη να εξασφαλιζει μονο αυτη η καταστροφικη κυβερνηση. Εκλογες τωρα, η χωρα δεν αντεχει αλλο ολοκαυτωμα απο τους Τσιπρα και Καμμενο. Καληνυχτα σας.

zxc

Ο/Η κάθε βλαμμένος/η πετάει μέσα στα πολλά κι ένα " Τζεφρυ Μινεικο" και νομίζει πως είπε κάποια εξυπνάδα ή κάτι που τον/την καθιστά αυτόματα έξυπνο/η!!!! Καληνυχτα σας.

Ο...

...Τσίπρας και ο θίασος του τελείωσε. Είτε από το γεγονός το ίδιο, είτε από τη διαχείρισή του. Στις εκλογές η αποχή θα είναι τεράστια. Δοκιμάστηκαν όλοι και βρέθηκαν ολιγιστοι. Η συνταγή δεν αλλάζει όποιος και να έρθει. Ανούσια τριμαρίσματα θα κάνει. Οι μόνοι που θα ενδιαφέρονται είναι ολίγοι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, παράγοντες της οικονομικό-μηντιακής διαπλοκής και όσοι κομματικοί αντικαταστήσουν τους Καρανίκες για να λιγδώσει το αντεράκι τους. Η διαπίστωση ότι είμαστε ένα ασήμαντο χωριουδάκι στην άκρη της Ευρώπης, χωρίς ιδιαίτερες δυνατότητες παρέμβασης, εμφανείς αδυναμίες σε όλα τα επίπεδα και κυρίως της παραγωγής πλούτου, ΜΕΝΕΙ ΒΑΘΙΑ ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ.

Q

Αποχη: καλυτερο δωρο δεν θα μπορουσες να τους κανεις! Και στις εκλογες του '15 παλι η αποχη μιλησε και η τεμπελια του νεοΕλληνα να ξεσηκωθει απο την καφετερια και να αποφασισει για την ζωη του. Και τι καταφερατε τοτε? Μια κυβερνηση του 20% να μας κανει μπαχαλο. Τα λαθρα γιατι νομιζεις μας τα κουβαλησαν? Gay Pride, νομος Παρασκευοπουλου, ναρκωτικα... ολα αυτα γιατι νομιζεις οτι τα εκαναν? Επειδη βασιζονται στην αποχη που θα τους χαρισεις, ωστε να ξαναβγουν με την ευκολα εξαγορασιμη ψηφο των συγκεκριμενων target groups. Αμ δεν τελειωνει ετσι ο θιασος τους! Τους βοηθας να κρατησουν ζωντανο και να τον συνεχισουν...

G.K

Όλα σωστά απ' όσα γράφεις κύριε Φελέκη. Θέλω να μου εξηγήσεις όμως... γιατί θα ήταν ανατριχιαστικό και μακάβριο αν θα έπαιρνε αυτοδυναμία ο κ. Μητσοτάκης? Εσύ τι ζόρι τραβάς και δεν μας το λες? Δηλαδή είσαι υπέρ της απλής αναλογικής? Να την κοπανάει δηλαδή από τη συμμαχική κυβέρνηση ο οποιοσδήποτε Μπάρμπα Φώτης και να έχουμε τα σημερινά αποτελέσματα? Αυτό θέλεις? Με κάνει εντύπωση, πως γίνεται σοβαροί δημοσιογράφοι (όπως είσαι κι εσύ), να μην έχετε κατανοήσει ποιο είναι το συμφέρον της πατρίδας μας τουλάχιστον αυτή τη στιγμή... Πριν από λίγες ημέρες στην εκπομπή των αταίριαστων ο κ. Μαλέλης δήλωνε πως το ΚΙΝ.ΑΛ δεν πρόκειται να συνεργαστεί μετεκλογικά με τη Ν.Δ!!! Δηλαδή η Ν.Δ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, με ποιο κόμμα θα συνεργαστεί κύριε Φελέκη προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση? Με το ΣΥΡΙΖΑ, με τη ΧΡ. ΑΥΓΗ, η με το ΚΚΕ? Μπορείς να μου δώσεις μια πειστική απάντηση?

99

ακου φιλε εσυ καλα τα λες,στην ελλαδα η κομουνιστικη αριστερα εχει διαβρωσει ολοκληρη την κοινωνια με τις θεσεις της,απο μια κρη στην αλλη ακρη,εαν ρωτησεις ενα δεητζη δεξιουρα και του πεις η δεη να ιδιωτικοποιηθει θα σου πει οχι,αυτο το λενε ολοι οι εργαζομενοι στη δεη ανεξαρτητου κομματος,ο λαος λεει τα καλα και συμφεροντα,οτι τον βολευει,με αυτο ειναι,.μη παραξενευεσαι με τη θεσει του φελεκη αριστεροφερνη,τον κρατισμο θελει και αυτος,να διοικουν οι αχρηστοι οι ανικανοι του δημοσιου,δεν μπορει να καταλαβει οτι η απλη αναλογικη ειναι καταστροφη για τη χωρα,για να μη λεω πολλα ειμαι υπερ του πλειοψηφικου συστηματος,οπως στην αμερικη αυτο το συστημα ειναι το καλυτερο και δημοκρατικοτερο,δημοκρατια δεν ειναι ο καθε πολιτικα αρρωστος πχ,λαφαζανης,ζωη,χρυση αυγη,συριζα του 3% να μπαινουν στη βουλη και να ακουμε αρρωστες θεσεις ,οι αρρωστοι πανε στο νοσοκομειο για θεραπεια,.αυτα,.

124

Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔΣΥΡΙΖΑ. Οτιδήποτε άλλο θα είναι ξανά μια καταστροφική αυταπάτη. Έτσι θα κλείσει κι ο αντιμνημονιακός ψεκασμός που μαζί ξεκίνησαν από το 2010. Έτσι θα ηρεμίσει κι ο τόπος!

Φαιη

Αλλιώς μας τα λέγατε από το ραδιόφωνο τις μέρες της τραγωδίας κε Φελέκη - τι συνέβη? Πήγατε διακοπές και συνειδητοποιήσατε ότι κακώς πράτατε τόσο καιρό που προπαγανδίζατε ασύστολα υπέρ όλων αυτών των άχρηστων καρεκλοκένταβρων? Φαντάσου τι συμβαίνει στον απλό κόσμο αν μέχρι και ο Φελέκης αποφάσισε να βάλει κατά της κυβέρνησης.... Ο θυμός και η απόγνωση θα μας πνίγουν μέχρι να ξεκουμπιστούν οι πιο άχρηστοι που έχουν κυβερνήσει αυτή τη χώρα μετά τη μεταπολίτευση, πάρτε το χαμπάρι!!!!

Γιώργος

Τελικά Φελέκη η δημοσιογραφική σου ανεξαρτησία και εντιμότητα (που για μένα όντως έχεις) υπερίσχυσαν της πολιτικής σου συμπάθειας προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι καλό και έτσι να συνεχίσεις, όπως σε ξέραμε και σε αγαπήσαμε τόσα χρόνια στον Κόσμο του Επενδυτή.

Σκαις

Μέχρι πρότινος αρθρογραφούσες με βάση την φαινομενική ανοχή των Ελλήνων στην διακυβέρνηση Τσίπρα. Τους απέδιδες και ιδιαίτερες ικανότητες, όπως εννοείς στη εισαγωγή του παρόντος. Η εκατόμβη και η απάνθρωπη διαχείρισή της από τους Αριστερούς έπεισε και έσενα ακόμα ότι ο κόσμος τους απεχθάνεται πλέον και θα τους στείλει στο χρονοντουλαπο της Ιστορίας. Ομως κε αρθρογράφε τόσοι ήταν! Εσείς γιατί ευελοτυφλούσατε;

Montazieros

Από τα πολύ σωστά που λέτε εγώ κρατώ αυτό: "Τόσους λενινιστές έχει στην επικοινωνία, δεν βρέθηκε ένας να του πει: "Σήμερα είναι νωρίς, αύριο είναι αργά. Τώρα, Αλέξη, είναι η ώρα να μπούμε στα ελικόπτερα."

khan

και που να ανάβουν στα ελικόπτερα. εκεί να δεις βέρτιγκο.

Λάθος αφετηρία ...

Θα απαντηθούν πιο εύκολα τα ερωτήματα αν ξεκινήσει ο συλλογισμός σου από το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ , Τσίπρας και Καμμενος είναι ένα συνοθύλευμα γελοίων που απλά «έκατσε» (κατά την φρασεολογία της «ταλαντούχου» Δούρου ) να βρεθούν στην κυβέρνηση.... Βάλαμε ένα μάτσο άχρηστους, κομπλεξικους και διανοητικά εμμονικά εμπαθείς, διψασμένους για εξουσία και λεφτά , ασπόνδυλους και με φασιστικές κομμουνιστικές πρακτικές του 1917 και 1947, να κουμαντάρουν τον τόπο .... Δεν ήθελαν να κυβερνήσουν επειδή δεν τους ενδιέφερε... Να πάρουν εκδίκηση ήθελαν από την χώρα , την κοινωνία και τους πολίτες της ... Αυτούς μισούν , αυτούς χτυπάνε ... Αν το δεις έτσι , όλα τα ερωτηματικά σου εξηγούνται ....

44

ακου αρθρογραφε,ο συριζα θα ειχε ηδη παει κατω του 3% υπαρχει ενα σοβαρο προβλημα με τον ανωριμο λαο ,ο λαος εχει πλεον πεισθει οτι εκανε εγκλημα που ψηφισε συριζα,θελει να φυγει ,αλλα δεν ξερει που να παει,δεν θελει να παει απο εκει που εφυγε ,διοτι ειναι εγωιστης,κομπλεξικος,δεν μπορει να αντιμετωπισει εμενα ο φιλος μου,ο συγγενεις μου,ξερει οτι θα τον κραξω αγρια ,αλλα και τον κραζω,στο τελος πολλοι θα φυγουν,αλλοι κρυφα και αλλοι φανερα,η ολικη διαλυση του συριζα θα γινει την επομενη των εκλογων,τοτε θα τον εγκαταλειψουν ολοι,διοτι θα συμβαλει και το ειδικο δικαστηριο για εσχατη προδοσια,εκει θα γελασει καθε πικραμενος,.παρακαλω βγαλτε τα εικονιδια,.

Αθανάσιος

Φίλτατε, μιλάς για ειδικό δικαστήριο πράγμα που εγώ δεν βλέπω. Κανείς από τη Ν.Δ. δεν μιλά γιαυτό ούτε ο Μητσοτάκης ούτε ακόμη και ο Άδωνις.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία