androulakis_blog

Νίκος Ανδρουλάκης

Το 1950, η Βραζιλία διοργάνωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά τα όνειρά της έσβησαν στον τελικό, καθώς ηττήθηκε με 2-1 από την «ταπεινή» Ουρουγουάη. Μολονότι η «Σελεσάο» προηγήθηκε, ο Σκιαφίνο ισοφάρισε για την Ουρουγουάη και, δέκα λεπτά πριν από το τέλος, το αριστερό πόδι του Γκίτζα έκανε το 2-1. Τη σημασία της ιστορικής νίκης περιέγραψε ανεπανάληπτα ο σπουδαίος Ουρουγουανός συγγραφέας Εντουάρντο Γκαλεάνo: «να τι έχει τη δυνατότητα να κάνει το ποδόσφαιρο.  την ημέρα του τελικού το 1950, οι μελλοθάνατοι καθυστέρησαν τον θάνατό τους και τα μωρά βιάστηκαν να γεννηθούν, ώστε να δουν τον τελικό! Την προηγούμενη μέρα στην Ουρουγουάη κανείς δεν μπορούσε να κοιμηθεί! Και την επόμενη κανείς δεν ήθελε να ξυπνήσει»!

Οι πρόσφατες ενημερώσεις εκ μέρους της αρμόδιας επιτροπής για το συνολικό σχέδιο εμβολιασμών στη χώρα μας, έθεσαν το πλαίσιο αναφορικά με τις προτεραιότητες της ελληνικής Κυβέρνησης. Σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ, ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων νεότερων ηλικιών, με υποκείμενο νόσημα, μετατίθεται μερικούς μήνες αργότερα. 

Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε την τεράστια οικολογική καταστροφή που συμβαίνει στην Αυστραλία. Πάνω από 63.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν γίνει στάχτη, μία έκταση που αναλογεί σε κάτι παραπάνω από το 1/3 της χώρας μας, χιλιάδες σπίτια έχουν καεί και περίπου 1 δισεκατομμύρια ζώα υπολογίζεται ότι χάθηκαν στις φλόγες, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την επιβίωση σπάνιων ζώων όπως τα κοάλα.

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή περίπου, βλέπουμε δημοσιεύματα στον Tύπο σχετικά με τον αριθμό των πυροσβεστικών αεροπλάνων που βρίσκονται καθηλωμένα. Η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα σχεδόν τα μισά από τα αεροπλάνα που διαθέτουμε να βρίσκονται αυτή τη στιγμή καθηλωμένα και εκτός επιχειρησιακής κατάστασης. 

Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία δείχνουν ότι ένα μεγάλο κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας εξακολουθεί να διψά για δημοκρατική αλλαγή. 

Ενας από τους κύριους λόγους που επέλεξα την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν η δυνατότητα που μου έδινε να παρακολουθώ από κοντά τις διαπραγματεύσεις και την πρόοδο των υπό ένταξη κρατών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.