pollatos_makis

Στα... τσακίδια τα παλαιά πολιτικά μυαλά

Μάκης Πολλάτος

«Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι στην Αθήνα δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με ό,τι είχα δει πριν από 8-9 χρόνια».

Η διαπίστωση ανήκει σε ξένο διπλωμάτη τον οποίο ρώτησα τι διαφορετικό βλέπει στην Ελλάδα όπου επέστρεψε για μια δεύτερη θητεία. 

Η εικόνα της στασιμότητας είναι πράγματι κυρίαρχη. Παρά τον επταετή κύκλο των μνημονίων, η χώρα μας δεν έχει ακόμη επιστρέψει σε αυτό που ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρώτος αποκάλεσε «κανονικότητα».

Αντιθέτως, τείνει να γίνει μόνιμη η εποχή των μνημονίων σε τέτοιο βαθμό που είμαι σίγουρος ότι αν τον Αύγουστο του 2018 οι Ευρωπαίοι σταματήσουν να μας δίνουν χαμηλότοκα δάνεια, αλλά απαιτήσουν τη συνέχιση σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας -μέχρι το 2060, όπως έχει συναινέσει η σημερινή κυβέρνηση- πολλοί θα αναπολούν την περίοδο του φτηνού δανεισμού...

Η υπόθεση της Eldorado έδειξε σε μεγάλο βαθμό τα όρια του πολιτικού συστήματος. Οι Καναδοί απείλησαν ότι θα σταματήσουν την εξόρυξη χρυσού και θα φύγουν από την Ελλάδα αν δεν πάρουν τις άδειες που τους είχαν υποσχεθεί οι κυβερνώντες... Η πρώτη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν να τους στείλει στα... τσακίδια, βρίζοντας τους σαν αποικιοκράτες.
Ενώ όμως μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης συμφώνησε πλήρως με την κυβέρνηση στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, λησμόνησε να αντιληφθεί ότι σε χρόνο dt, οι ίδιοι άνθρωποι που καταριούνταν τους Καναδούς και τα funds που βρίσκονται πίσω από την Eldorado, έδιναν τις άδειες που ζητούσε η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός»...

Θα μου πείτε, μα τις επενδύσεις δεν επικαλούνται όλοι; Νέα κεφάλαια δεν θέλουμε για να αναπτυχθεί η οικονομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας; 
Η απάντηση είναι προφανής. 

Το περίεργο είναι η αμφιθυμία. Και η προσπάθεια των προπαγανδιστών της κυβέρνησης να είναι και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ. Να θέλουν να μας πείσουν ότι είπαν «όχι» στην Eldorado για να προστατεύσουν δήθεν το περιβάλλον και την ίδια στιγμή να παρακαλούν τους Καναδούς χρυσοθήρες να μείνουν Ελλάδα, ικανοποιώντας όλα τα αιτήματά τους...

(Άλλωστε την ευαισθησία και την αποτελεσματικότητά τους στην προστασία του περιβάλλοντος τη διαπιστώσαμε με τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» και τη δημιουργία της πετρελαιοκηλίδας, όταν μας διαβεβαίωναν ότι είχαν δήθεν στεγανοποιήσει τη διαρροή).

Αυτό είναι το πρόβλημα. Το «άλλα λεγες, άλλα κανες, άλλα πες, άλλα κάνεις, άλλα λογιάζεις κι άλλα λες κι άλλα στο νου σου βάνεις» που λένε στην Κρήτη. 

Η διγλωσσία δηλαδή, η προσπάθεια παραπλάνησης, οι αυταπάτες, τα ψέματα, η παραδοχή ότι δεν ήξεραν πως θα αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα, ανασύροντας ένα σκασμό ψευτοεπιχειρήματα με τα οποία προσπαθούν κάποιοι να καθαγιάσουν τις παραλείψεις και τα μεγάλα λάθη τους.

Δυστυχώς, δεν μπορεί κάποιος να φέρει το καινούριο απλώς και μόνο επειδή είναι σαραντάρης. Έχω γνωρίσει πολλούς που είναι 80 ετών κι όμως έχουν πολύ περισσότερες ιδέες, προτάσεις και λύσεις απ' αυτούς που αυτοδιαφημίζονται σαν μοντέρνοι. 

Αν δεν είσαι προκατειλημμένος, πολύ εύκολα θα φτάσεις στο συμπέρασμα πως δεν αρκεί κάποιος να λέει ότι είναι αριστερός για να αλλάξει τα πράγματα. 
Αν ήταν προοδευτικός, θα έκανε μεταρρυθμίσεις. Αυτοί όμως, το μόνο που κάνουν είναι να βάζουν φόρους. Γιατί το θεωρούν εύκολο. Νομίζουν ότι γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Παραμυθιάζονται ότι θα μας πείσουν πως λένε αλήθεια όταν ισχυρίζονται ότι οι ξένοι απαίτησαν τη φορομπηχτική πολιτική. 

Γιατί θέλουν να κρύψουν ότι δεν μπορούν να κάνουν αλλαγές.

Γιατί άραγε είναι λάθος όλοι οι Έλληνες να παίρνουν την ίδια σύνταξη, από αύριο κιόλας; Γιατί είναι σωστό κάποιος που δούλεψε ως ελεύθερος επαγγελματίας και πλήρωνε από την τσέπη του τις εισφορές να παίρνει 700 ευρώ, ενώ ο δημόσιος υπάλληλος που πήρε και εφάπαξ να εισπράττει 1.200 χωρίς ποτέ να έχει χρηματοδοτήσει τις συντάξιμες αποδοχές του με δικά του λεφτά; Γιατί είναι δίκαιο να εισπράττουν οι δικαστές συντάξεις 5.000 ευρώ, ακόμη και σήμερα;

Γιατί δεν κόβουν τις σπατάλες από τον δημόσιο τομέα; Γιατί διατηρούν άχρηστους ή αλληλο-επικαλυπτόμενους οργανισμούς που συνεχίζουν να μένουν ανοικτοί δημοσία δαπάνη με τη χορηγία των σκληρά φορολογουμένων Ελλήνων; 

Γιατί αντιδρούν στον έλεγχο και την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων; Ποιος τους εμποδίζει να δώσουν κίνητρα σε όσους προσπαθούν περισσότερο για να στείλουν και το μήνυμα της ανταμοιβής σε όσους είναι άξιοι;

Πόσο μπορούν να καμώνονται ότι είναι διαφορετικοί όταν έχουν γεμίσει το δημόσιο με συγγενείς, συζύγους και συντρόφους σε θέσεις συμβούλων, υπαλλήλων και μετακλητών -λες και η πολιτική και οι κρατικές υποθέσεις είναι... family business- παραγκωνίζοντας τους ικανούς και τους άριστους απλώς και μόνο επειδή δεν έχουν μπάρμπα στην Κορώνη;

Γιατί μας ζαλίζουν ότι μεταρρυθμίζουν δήθεν το εκπαιδευτικό σύστημα όταν επιτρέπουν και ενισχύουν την παραπαιδεία;
Θα με ρωτήσετε, και τι να κάνουν;

Να προσλάβουν δασκάλους και καθηγητές για ενισχυτική διδασκαλία, όπου χρειάζονται. Ας εξηγήσουν στους δανειστές ότι χτυπώντας την παραπαιδεία θα εκριζώσουν και την παραοικονομία που πάει πακέτο. Χωρίς τα φροντιστήρια οι οικογένειες θα εξοικονομήσουν μια πολύ σοβαρή δαπάνη που πολλές φορές καταβάλλεται σε μαύρα λεφτά, χωρίς αποδείξεις. Κι αν στο τέλος δεν βγαίνει η μισθοδοσία των εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν, ας βάλουν ως όρο ότι κάθε οικογένεια που κάνει ενισχυτική στα γυμνάσια και τα λύκεια θα πληρώνει 100 ευρώ για κάθε παίδι. Προτιμότερο να πληρώνουμε 100, παρά 400 και 500.

Λύσεις υπάρχουν. Αρκεί να υπάρχει θέληση. Και να πάνε στα... τσακίδια τα παλαιά πολιτικά μυαλά, ακόμη κι αν τα έχουν σαραντάρηδες.

ΣΧΟΛΙΑ (12)

@

Πολυ θα θελα να μαθω ποιες ειναι οι σπαταλες του δημοσιου τομεα που χουν απομεινει. Ακριβως ομως ε; Οχι πυροτεχνηματα για κωπαιδες και κουραφεξαλα... Το αλλο το κορυφαιο; Ο ελευθερος επαγγελματιας λεει πληρωνε με δικα του λεφτα τις εισφορες και ο δυ οχι!!! Δηλαδη ο καφετζης που πληρωνεται απ τον δυ ειναι δικα του λεφτα ενω ο δυ για καποιο λογο ο μισθος που παιρνει και του δινεται στο χερι μονο το 60% δεν πληρωνει! Προφανως θα πρεπει να δουλευει τζαμπα! Αμ το καλυτερο! Η καραμελα της αξιολογησης! Δηλαδη στη γερμανια για παραδειγμα οι δυ δεν εχουν ενιαιο μισθολογιο μεταξυ τους - οι καθηγητες για παραδειγμα - αλλα πληρωνονται αναλογα με την παραγωγικοτητα τους!!!!!!! Μπουρδες και ψεματα. Γιατι; Για να μην αναφερθει η πραγματικη αιτια της χρεοκοπιας. Παραγωγη απ τον ιδιωτη ΜΗΔΕΝ, αερας κοπανιστος και κλεψια. Αλλα τι περιμενεις οταν ο δημοσιογραφος προσπαθει να περασει ως αληθεια πως οτι η αντιπολιτευση που κανει ο ιδιος στον τσιπρα ειναι πηγη πλουτου ενω το μαθημα του δασκαλου τεμπελια αφου ειναι δημοσιο;;;

Γρηγόρης

Καίτοι φειδωλός στα λόγια, οφείλω να σας συγχαρώ για το άρθρο σας. Αν είχαμε πλατωνική πολιτεία, άνθρωποι σαν εσάς θα βρίσκονταν αλλού... Εκτιμώ ότι άνθρωποι σαν εσάς είναι πιο χρήσιμο να υπηρετούν τον δημόσιο βίο, παρά μία αμφιλεγόμενη εφημερίδα, που αν και διαβάζουμε, πάντα βλέπουμε με κριτική και φιλύποπτη διάθεση.

δημοκρατης

Μακη Πολλατε γεια σου. Πολυ καλο το αρθρο σου και πολυ σωστες οι αναρωτησεις σου. Θα προσπαθησω οσο μπορω για να σου λυσω καποιες αποριες , αλλα να ξερεις οτι, οσον αφορα τον ΣΥΡΙΖΑ και τα ατομα που αποτελουν αυτη την κυβερνηση, ειναι πολυ δυσκολα να βγαλω ακρη. Κατα τη γνωμη μου Μακη, απο τον τσιπρα μεχρι τον τελευταιο γραμματεα που βρισκεται σε αυτη την κυβερνηση, ολοι τους ειναι στο... χασιμο. Αλλα λενε και αλλα κανουν. Τα μνημονια ειπαν πως θα σκισουν και εχουν χωθει μεσα σε αυτα μεχρι τα μπουνια. Για παραλληλο προγραμμα ελεγαν και οχι μονο δεν το τηρησαν, αλλα ειναι ετοιμοι να ξεκινησουν τους ηλεκτρονικους πλειστηριασμους! Για αφορολογητο στα 12000 ευρω ελεγαν και τωρα ειναι ετοιμοι να το πανε στα 5600! Τον ΕΝΦΙΑ ειπαν οτι θα καταργησουν και οσο το ειδες εσυ, το ειδε και ολος ο Ελληνικος λαος. Με λιγα λογια, εχουμε μια κυβερνηση που αποτελειται απο ψευτες, προδοτες και ασυνειδητους. Το μονο που τους ενδιαφερει ειναι να μη χασουν την καρεκλα και να τα εχουν καλα με τους ξενους τοκογλυφους. Ρημαζουν την ελληνικη κοινωνια στους φορους, με μοναδικο στοχο, να βγαλουν τα πλεονασματα που εχουν συμφωνησει, για να μη τυχον και ενεργοποιηθει ο κοφτης και ρεζιλευτουν. Λες και δεν εχουν γινει ηδη ρεζιλι. Αλλα, δεν τους νοιαζουν οι μεσα, με τους εξω θελουν να τα εχουν καλα, γιατι ειναι ραγιαδες και προδοτες και δεν εχουν καμμια σχεση, με ελληνικη κυβερνηση. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΕΙΝΑΙ οπως ηταν και οι προηγουμενοι. Τωρα, για τα παλαια πολιτικα μυαλα που λες και δικαιως τους στελνεις στα τσακιδια, θελω να σου πω, οτι αν δεν αλλαξουν μυαλα, αυτοι που τους ψηφιζουν, τοτε μη περιμενεις, να αλλαξει τιποτα, στη πολιτικη ζωη του τοπου. Δυστυχως, αυτο το ... συνδρομο του ραγιαδισμου και του ατομικου συμφεροντος, εχει μετατραπει σε μαστιγα για τη χωρα μας και αν δεν αλλαξουν τα μυαλα καποιων, ΘΑ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΟΛΑ!

ΤΖΙΝΑ

Λοιπον καλα και ωραια οσα γραφετε ,παντα μου αρεσει η τοποθετηση σας στα πραγματα,συμφωνω χειροτεροι δεν περασαν,αλλα εξηγειστε μου πως γινεται να τους ψηφιζουν ακομη τοσοι πολλοι;Γιατι για ολα οσα εχουν κανει,το ποσοστο τους ειναι πολυ μεγαλο!Μηπως λοιπον ο Ελληνας αντι για μυαλα στο κεφαλι εχει σκ,,,;Μεχρι να ξεκουμπιστουν να πανε στον αγυριστο,τοσα και αλλα τοσα θα κανουν,ο Χαχας και η υπολοιπη κομπανια!Την μεγαλυτερη ευθυνη ο Ελληνας,αυτος που τους ψηφησε την φερει!Γιαλαντζι αριστερα ,με το μισο Πασοκ ,που δεν ηθελε ουτε να το βλεπει ,ουτε να το ακουει!Για ψυχοθεραπεια και γρηγορα,αν και η περιπτωση δεν νομιζω να αντιμετωπιζεται ιατρικα!Εδω ειναι που η επιστημη σηκωνει τα χερια ψηλα!Και ο θεος το ιδιο!Σου λεει αθεος αυτος πηγαινει στην Ανασταση και στα Θεοφανεια;Τα παρατησε λοιπον κι'αυτος!Βγαλτε τα περα μονοι σας ειπε!Αι σιχτιρι δεν θα με τρελλανετε εσεις!Στα τσακιδια κι'ακομα παρα περα!!

Theodore

Οσον αφορά στα φροντιστήρια,δε λες τίποτα σωστό,γιατί ο καθένας έχει το δικαίωμα να στείλει το παιδί του όπου νομίζει ότι θα αποκομίσει τα περισσότερα οφέλη,και όχι όπου είναι τσάμπα.Γιατί μη μου πεις ότι αυτοί που θα βάλει το κράτος για δωρεάν ενισχυτική,θα είναι καλά και σώνει καλύτεροι από τους ιδιώτες φροντιστές.

Ειρήνη

Ζω στο εξωτερικό εδώ και λίγα χρόνια και πραγματικά πονάει πολύ να διαβάζω τέτοια πράγματα. Οχι επειδή δεν είναι αλήθεια αλλά για ακριβώς τον αντίθετο λόγο. Αυτά που γράφετε, αυτά μας έδιωξαν. Αυτά μας κάνουν να μην θέλουμε να επιστρέψουμε και να έχουμε αποφασίσει να γεννήσουμε τα παιδιά μας σε ξένο τόπο μακριά από παππούδες, γιαγιάδες, εστίες. Μας πληγώνει η χώρα μας. Είναι λίγο να περιγράψουμε τι νιώθουμε για πολιτικούς τύπου Τσίπρας που ακόμα και τώρα που μέχρι και οι Πασοκονεοδημοκράτες είδαν το φως το αληθινό και τοπ ψέμα του λαϊκισμου, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στις πιο μαύρες πρακτικές του παρελθόντος.

Αρης

Πρόκειται για τους μεγαλύτερους πολιτικούς απατεώνες που έχουν περάσει. Η ζημιά θα είναι ανυπολογιστη μεχρι να φύγουν, αν φύγουν. Κριμα ρε Ελληνες, κρίμα. Ισως και να αξίζαμε καλύτερα

VAGANEMOS

Στα τσακιδια επαναστατικες μπουρδολογιες ψέμματα που μας έχουν φέρει εδώ.

Επι τελους

Ενα αληθες αρθρο για το παναρχαιο πολιτικο μυαλο του Κουλη βουτηγμενο στη διαπλοκη και στη διαφθορα.

Πειραιώτης.

τι λες βρε όρθιο βόδι;

Efstathios Efstathios

Αδερφέ μου είδες εσύ κανένα νέο μυαλό; Όλα έχουν γαλουχηθεί στην ρεμούλα. Όσοι είναι διαφορετικοί αφοπλίστηκαν ή εκδιώχθηκαν στο εξωτερικό!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία