«Φοβού» τα €150 και εμβόλια φέροντας
pollatos

Μάκης Πολλάτος

«Φοβού» τα €150 και εμβόλια φέροντας

Αμ πώς! Όλοι οι προοδευτικοί, φιλελεύθεροι, υπέρμαχοι της ελεύθερης βούλησης των ανθρώπων «εξερράγησαν» όταν έμαθαν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να πριμοδοτήσει με €150 τους νέους που θα κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid!

«Αίσχος», «ντροπή», «φιλοδώρημα», «εξαγορά», «παρακμή», «ο Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να πείσει για την ανάγκη εμβολιασμού και πληρώνει τους νέους» και πόσα ακόμη ακούστηκαν και γράφτηκαν από εκείνους που είναι έτοιμοι να κάνουν κριτική.

Ο παραλογισμός των τελευταίων 18 μηνών δεν έχει προηγούμενο, τουλάχιστον όχι τα τελευταία 100 χρόνια (προφανώς εξαιρείται ο παγκόσμιος πόλεμος). Δεν είναι μόνο η πανδημία, είναι και το κίνημα των αρνητών του εμβολίου, εκείνων που ισχυρίζονται απίθανα, αστήρικτα και αναπόδεικτα πράγματα, από τα υποτιθέμενα τσιπάκια μέχρι μια σειρά από άλλες τρέλες που παραπέμπουν σε καταστάσεις... X-Files.

Η ιατρική κοινότητα στη συντριπτική της πλειονότητα -πολάκις υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις ψεκασμένων- συνιστά στους πολίτες να εμβολιαστούν κατά της Covid. Παρ' όλα αυτά στην Ελλάδα, όπου, ΠΡΟΣΕΞΤΕ, υπάρχει απόθεμα εμβολίων, οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν ικανοποιητικά ώστε να κάνει τις δύο δόσεις ποσοστό άνω του 70% του πληθυσμού. Εάν εμβολιαστούν περισσότεροι από 7 στους 10 Έλληνες, οι γιατροί λένε ότι θα δημιουργηθεί τείχος προστασίας για τον έλεγχο της διασποράς του ιού. Αφού κάποιοι είναι διστακτικοί ή απρόθυμοι να εμβολιαστούν, σε πολλά νησιά, σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει κίνητρα για την ενίσχυση του εμβολιατσικού κύματος στους νέους.

Οσοι ανήκουν στην ομάδα 18-25 και εμβολιαστούν θα λάβουν 150 ευρώ, το λεγόμενο freedom pass, ποσό που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν μετά τον εμβολιασμό τους συμμετέχοντας σε κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Κλείσιμο
Είναι δωροδοκία ή απόπειρα εξαγοράς των νέων; Προφανώς και όχι. Είναι ένα ξεκάθαρο κίνητρο υπέρ του εμβολιασμού σε μια κοινωνία που έχει μάθει να λειτουργεί με πολύ... καρότο. Σε μια κοινωνία που σε σημαντικό ποσοστό έχει γαλουχηθεί να περιμένει το επίδομα ανεργίας αντί να ψάχνει για δουλειά, που η δουλειά στο δημόσιο αντιμετωπίζεται σαν ισόβια λύση μονιμότητας και ξενοιασιάς, που η δημιουργικότητα, το διαφορετικό, η έρευνα, η αναζήτηση τείνουν να ξεχαστούν, τα 150 ευρώ είναι ένα σημαντικό κίνητρο. Μην ξεχνάμε ποια είναι η κοινωνία μας: Είναι αυτή που πολλοί για να προσφέρουν το παραμικρό αναρωτιούνται -πολλές φορές και δημοσίως- τι θα κερδίσουν. Είναι η κοινωνία που όλοι ψάχνουν ένα παραθυράκι για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους. Είναι η κοινωνία που ακόμη και σήμερα, ακόμη κι έπειτα από την υπερδεκαετή οικονομική κρίση, ουκ ολίγοι βλέπουν το δημόσιο χρήμα σαν λάφυρο.

Πώς να δώσεις κίνητρα για εμβολιασμό σε έναν κόσμο που γοητεύεται από θεωρίες ψεκασμού και συνωμοσίας; Είναι το voucher των €150 η καλύτερη λύση για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί; Η απάντηση μοιάζει προφανής. Η πολιτεία όμως οφείλει να πράξει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει το κοινό σύνολο. Διότι η δημιουργία τείχους προστασίας από τον κορωνοϊό θα είναι σε όφελος όλων των Ελλήνων. Ακόμη και των ψεκασμένων.  

Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι από τη στιγμή που πολλοί Έλληνες και Ελληνίδες 18-25 ετών δεν σπουδάζουν και δεν εργάζονται, έχουν απόλυτη ανάγκη αυτά τα λίγα €150 με τα οποία θα ενισχυθεί η κινητικότητα σε δραστηριότητες που έμειναν πίσω λόγω πανδημίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ