Αξιολογώντας επενδύσεις
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Αξιολογώντας επενδύσεις

Τι είναι, εν τέλει, στις μέρες μας η υπόθεση της περιλάλητης ανάπτυξης; Ποιο είναι το ουσιαστικό περιεχόμενο της και ποιους αφορά; Η απάντηση δεν είναι και τόσο δύσκολο να διατυπωθεί και αν θέλετε, να τεκμηριωθεί με επάρκεια.

Το πρώτο σκέλος μιας τέτοιας απάντησης θα είχε άμεση σχέση με το λαϊκό στοιχείο. Με άλλα λόγια, τα οφέλη της ανάπτυξης πρέπει να διαχέονται σε ευρύτερες κατηγορίες και ομάδες του πληθυσμού. Αυτό είναι και ένα κριτήριο αξιολόγησης μιας επένδυσης, ειδικά αν η χρηματοδότηση της γίνεται με δημόσιους – εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.

Το δεύτερο σκέλος μιας τέτοιας απάντησης θα είχε σαφή αναφορά στην δυνατότητα ευημερίας των πολιτών μέσα και από την αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών και δικτύων. Και αυτό γιατί αναβαθμίζοντας υποδομές και δίκτυα οι πολίτες διευκολύνονται σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στην καθημερινή τους ζωή, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζεται ένα από τα καινούργια ζητήματα ανισότητας όπως είναι το ψηφιακό χάσμα.

Οι σκέψεις αυτές ήρθαν σχεδόν αυτόματα διαβάζοντας στο fb μια ανάρτηση του ειδικού γραμματέα ΣΔΙΤ Νίκου Μαντζούφα για την έγκριση ενός νέου προγράμματος. Η ανάρτηση έχει ως εξής: «Εγκρίθηκε ένα νέο έργο ΣΔΙΤ 700 εκ ευρώ.

"Υποδομές υπερυψηλής ευρυζωνικότητας – ULTRAFAST BROADBAND μέσω ΣΔΙΤ".

Έργο ΣΔΙΤ 700 εκ με αξιοποίηση κοινοτικών και ιδιωτικών πόρων που αφορά περισσότερους από 2,4 εκ. πολίτες που θα αποκτήσουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 100Mbps (αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps), μέσω της ανάπτυξης εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών, όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τελικό χρήστη.

Κλείσιμο
Αποτελεί ένα έργο σε συνέχεια του ΣΔΙΤ Rural Broadband, έργο που έχει βραβευτεί από την ΕΕ ως έργο της χρονιάς στα European Broadband Awards 2017».

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά: Ποιους αφορά αυτό το έργο; Περισσότερους από 2,4 εκ. πολίτες. Το λαϊκό στοιχείο που λέγαμε. Ταυτόχρονα, αυτά τα εκατομμύρια συμπολίτες μας θα μπορούν να έχουν συνδέσεις τουλάχιστον 100Mbps. Τι σημαίνει αυτό το τελευταίο; Μερίδιο, δίχως άλλο, στην επιδίωξη της ευημερίας αλλά και αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος που διαμορφώνει νέες κοινωνικές ανισότητες. Το πώς και το τι των τεχνικών λεπτομερειών μικρή αξία έχουν καθώς το έργο θα παράξει αποτελέσματα πολύ γρήγορα – σε πρώτο επίπεδο, νέες δουλειές, περισσότερη απασχόληση, αξιοποίηση τεχνικού και επιστημονικού δυναμικού κ.α. Σε δεύτερο επίπεδο, μια ολοκάθαρη απάντηση για το είδος της επενδυτικής πολιτικής και της αναπτυξιακής αντίληψης που πρέπει να βάλουν μπροστά οι πολιτικές ηγεσίες μακριά από τα leasing και τα sale and lease back των βουλευτών…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK