Έλλειμμα αξιοπιστίας, συνέπειας, σοβαρότητας, ήθους
georgio_d_andreou_blog

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Έλλειμμα αξιοπιστίας, συνέπειας, σοβαρότητας, ήθους

Η σημερινή αντιπολίτευση, μείζων και ελάσσων, έχει κυβερνήσει τη χώρα επανειλημμένα και διαδοχικά. Ειδικά μάλιστα η αξιωματική σχετικά πρόσφατα και με σημαντική διάρκεια. Εκτός αυτού έχει «εμπλουτισθεί» με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αυτομόλησαν και έχουν διατελέσει υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στις περισσότερες κυβερνήσεις μετά τη μεταπολίτευση

Έχει συνεπώς, και η αντιπολίτευση, άμεση και ευθεία συμμετοχή και «ευθύνη» στα θέματα που εστιάζει την κριτική της στην Κυβέρνηση ( υποδομές, προμήθεια μεγάλου αριθμού εναέριων μέσων κατάσβεσης, αθρόες προσλήψεις πυροσβεστών, θεσμικό εκσυγχρονισμό, συντονισμό των επιχειρήσεων, αντιπυρικές ζώνες, σχέδιο αντιμετώπισης των πάσης φύσεως θεομηνιών κ.α.). Στις κυβερνητικές θητείες τους ενέσκηψαν θεομηνίες, πυρκαγιές, πλημύρες, σεισμοί κλπ εξ ίσου ή και περισσότερο καταστροφικές με τις φετινές ή τις περσινές. Με απώλειες και ανθρώπινων ζωών, δυστυχώς. Οφείλουν συνεπώς, δείχνοντας την ελάχιστη πρόνοια αυτοάμυνας, μιας και επιθυμούν διακαώς να κυβερνήσουν πάλι τη χώρα για να μας (ξανα)«σώσουν»:

• να τηρούν κάποιο στοιχειώδες μέτρο στην κριτική τους.
• να μην ξεπερνούν τα όρια της λογικής και της ευπρέπειας.
• Να μιλούν για συγκεκριμένα πράγματα και όταν υπάρχουν πραγματικές παραλείψεις, αποφεύγοντας τις ατεκμηρίωτες αοριστολογίες.

Κλείσιμο
Να θυμούνται, πριν κάνουν δηλώσεις αποδίδοντας ευθύνες σε άλλους, πως οι πολίτες:
• όσο κοντή μνήμη κι αν έχουν θα θυμηθούν και τα δικά τους πεπραγμένα στη διαχείριση θεομηνιών με ανάλογα ή και χειρότερα αποτελέσματα.
• γνωρίζουν ότι αυτά που αποδίδουν στην Κυβέρνηση ότι δεν έκανε. δεν τα έχουν κάνει, ούτε καν τα δρομολόγησαν και οι ίδιοι, όσο είχαν την ευθύνη της αντιμετώπισής τους.

«Φτύνω πάνω, φτύνω τα μούτρα μου, φτύνω κάτω…», λέει σοφά ο λαός.

Ο καλόπιστος αναγνώστης διαβάζοντας τα σχόλια στελεχών της αντιπολίτευσης μείζονος και ελάσσονος, για την αντιμετώπιση εν προκειμένω των καταστροφικών πυρκαγιών, από την κυβέρνηση, καταλήγει στο συμπέρασμα πως κάποιοι δεν θέλουν να βάλουν μυαλό, τελώντας σε διαρκές διαζύγιο με την απλή λογική και τον κοινό νου. Αδιαφορούν ακόμα και για το δικό τους πολιτικό συμφέρον. Εξακολουθούν να απευθύνονται στους πολίτες «ως εις ηλιθίους» που δέχονται άκριτα ό, τι τους σερβίρουν. Έφτασαν ξεπερνώντας κάθε μέτρο και όριο αθλιότητας, επώνυμα, δυστυχώς, κομματικά στελέχη της μετριοπαθούς υποτίθεται αντιπολίτευσης, να μιλάνε για «πρόθεση» της Κυβερνητικής παράταξης να κάψει τη χώρα. Τροφή στους εγκάθετους, επικίνδυνα εμπαθείς, να οργιάζουν στα social media αναπαράγοντας και επεκτείνοντας βρισιές, ψέματα και fake news.

Με αυτά κι αυτά όμως δείχνουν ότι δεν διαθέτουν, επαρκώς έως καθόλου, τα σημαντικότερα ποιοτικά χαρακτηριστικό στα οποία, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα στηρίξουν οι πολίτες τις επιλογές τους στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις:
Την αξιοπιστία, τη συνέπεια, τη σοβαρότητα, το ήθος.

Δεν έχουν αντιληφθεί πως η Ελληνική κοινωνία «τα έχει δει όλα» την τελευταία δεκαετία. Έζησε, έπαθε, έμαθε. Παρατεταμένη οικονομική κρίση, μνημόνια, πανδημία, πόλεμο στην Ευρώπη που δημιούργησε και συντηρεί παγκόσμια ενεργειακή κρίση και ακρίβεια, θεομηνίες, πρωτοφανή τουρκική προκλητικότητα. Ωρίμασε και κατάλαβε πως μάγοι και επίδοξοι «σωτήρες», υπάρχουν μόνο στα παραμύθια και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Εξαπατήθηκαν επανειλημμένα οι Έλληνες με λαγούς με πετραχήλια, πράσινα άλογα, τζάμπα μαγκιές, μαθητευόμενους μάγους και «τσαμπουκάδες», που τους χρέωσαν εκ των υστέρων, υπέρογκους λογαριασμούς. Κατάφεραν βέβαια να κατακτήσουν την πολυπόθητη εξουσία που ήταν για αυτούς αυτοσκοπός.

Έμαθαν οι πολίτες, εξαιρούνται οι κομματικά αφιονισμένοι, να ξεχωρίζουν τη σοβαρότητα, την ευπρέπεια, την αξιοπιστία. Οσμίζονται, αποφεύγουν και αποδοκιμάζουν με βδελυγμία το ψέμα, την απάτη, την άμετρη χωρίς ηθικούς δισταγμούς, δίψα για προβολή και εξουσία, την έλλειψη σοβαρότητας και ήθους, την εθνοκαπηλεία, το λαϊκισμό.

Το μήνυμα δεν είναι μόνο προς την αντιπολίτευση, ανώφελο, αυτοί δείχνουν να μην καταλαβαίνουν τι γίνεται. Δικαιολογούνται μόνο αν απευθύνονται ηθελημένα σε ένα στενό συγκεκριμένο ακροατήριο που αρέσκεται να (αυτο)αποκαλείται «αριστερό και προοδευτικό», τρομάρα τους, για να το κρατούν εκλογικά εγκλωβισμένο.

Είναι και προς την κυβέρνηση, την παράταξη που κυβερνά και κυρίως τον επικεφαλής της πρωθυπουργό.

Εργαστείτε με συνέπεια, προσπαθήστε. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται το μέγεθος και την ένταση των προβλημάτων και τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα. Βλέπει την Ευρώπη και τον κόσμο όλο να ταλανίζεται από τα ίδια προβλήματα, ίσως και χειρότερα, να παλεύουν οι λαοί να σταθούν όρθιοι. Αναγνωρίζει και θα επιβραβεύσει στην πολιτική αντιπαράθεση την αξιοπιστία, την προσπάθεια, τη συνέπεια, το ήθος.

Είναι λάθος, ανώφελη ηθική υποβάθμιση, η αντιπαράθεση με τη συγκεκριμένη αντιπολίτευση στο επίπεδο των ύβρεων, τα ψέματα, το λαϊκισμό, τα fake news. Σε αυτά είναι πανίσχυροι παίζουν στην έδρα τους.

Η πολύπαθη Ελληνική κοινωνία δεν είναι διατεθειμένη, το δείχνουν όλες οι μετρήσεις, να αναθέσει τη διαχείριση της χειρότερης περιόδου της ιστορίας της σε δοκιμασμένους πλέον, αποδεδειγμένα και επικίνδυνα αφερέγγυους, ερασιτέχνες, μπουρδολόγους και υβριστές. Βλέπει το έλλειμμα τη ουσίας.

Δεν είναι μόνο θέμα επιπέδου και διαχείρισης των κρίσεων, πρέπει ταυτόχρονα να συντελείται και πρόοδος, πορεία της χώρας προς τα εμπρός. Να ξεκολλήσει κάποτε η Ελληνική κοινωνία από τις εμμονές του αριστερίστικου (ψευδο)προοδευτισμού.
Της πιο ακραίας και άκαμπτης συντήρησης - να «μη θιγούν τα κακώς κείμενα». Εμμονές που την ταλανίζουν δεκαετίες, απότοκες του εμφυλίου που δεν λέει να τελειώσει στα μυαλά κάποιων, που δεν μπορούν να κατανοήσουν την αστική δημοκρατία και τη λειτουργία των θεσμών.

Επικεντρωθείτε, κύριοι της κυβέρνησης, παράλληλα με την αντιμετώπιση των προβλημάτων, στον εκσυγχρονισμό των δομών και της λειτουργίας του κράτους και της χώρας, σε όλα τα επίπεδα. Στοχεύστε μακριά, στο μέλλον, αδιαφορώντας για το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Δεν υπάρχει σήμερα με τη μορφή που το πιστεύαμε παλαιότερα. Η υγιής και αληθώς προοδευτική κοινωνία της εργασίας και του μόχθου ζητάει τομές και θετικά άλματα. Ειδικά ο κόσμος που εξακολουθεί να σας στηρίζει, κ. πρωθυπουργέ, προσβλέπει στον φιλελεύθερο αστικό προοδευτικό εκσυγχρονισμό και θα σας το πιστώνει διαχρονικά.





O Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος (www.andreoulaw.gr)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα