Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί και εμείς γελούσαμε...
georgios_apostolopoulos_blog_2

Γιώργος Π. Αποστολόπουλος

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί και εμείς γελούσαμε...

Το προσεχές διάστημα θα μας απασχολήσουν έντονα τα Εθνικά μας θέματα. Τα προεόρτια άρχισαν ήδη στην Κρήτη και στο Αιγαίο

Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν με την Τουρκία, τα Σκόπια και την Αλβανία δεν είναι αμελητέες. Τα διαχρονικά λάθη που μας απομάκρυναν από τις εθνικές γραμμές που χάραξαν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου και ιδίως οι συνεχείς υποχωρήσεις και παλινωδίες των τελευταίων ετών, πυροδοτούν απρόβλεπτες εξελίξεις. Το ίδιο ισχύει και με την εγκατάλειψη του Ελληνισμού της διασποράς που στην πραγματικότητα αποτελεί το «στρατηγικό βάθος» που λείπει από τη χώρα μας.

Υπενθυμίζω τον «κύκλο» των χαμένων ευκαιριών, των αμφίσημων επιλογών και των μεγάλων λαθών που φοβούμαι ότι θα έχουν σοβαρό μελλοντικό κόστος.

Την «αλλόκοτη διπλωματία» της τελευταίας συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν που δεν περιέλαβε ανακοινώσεις για τα καυτά ελληνοτουρκικά προβλήματα αλλά και την «τυχαία» συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο Τατάρ σε κουζίνα (αν είναι δυνατόν) ξενοδοχείου των Βρυξελλών.
Τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί με χλιαρές αντιδράσεις ενώ την ίδια στιγμή παράγοντες του Ισραήλ όπως ο γιος του Βενιαμίν Ντετανιάχου προασπίζονταν με σθένος τα ιστορικά μας δίκαια.

Την επίσημη εγκατάλειψη κάθε προσδοκίας για εξορύξεις στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο με το πρόσχημα της οικολογίας ενώ μάλιστα οι τιμές των υδρογονανθράκων καθίστανται εξαιρετικά κερδοφόρες για τις παραγωγούς χώρες.
Τη μη ανακήρυξη ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία, γεγονός που άνοιξε το δρόμο στα Τουρκικά σχέδια για ανακήρυξη παράνομης ΑΟΖ με τη Λιβύη και την Τυνησία.

Κλείσιμο
Την ανακοίνωση κατασκευής της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης (Τσατάλζα) που ανατρέπει τους όρους της συνθήκης του Μοντρέ με τη σιωπή να κυριαρχεί στην ελληνική πλευρά.

Την ενεργοποίηση των S-400 στην Τουρκία ενώ οι δικοί μας S-300 (στην πραγματικότητα της Κύπρου) «σαπίζουν» αποθηκευμένοι στην Κρήτη. Σημειωτέον ότι η αντιαεροπορική μας δυνατότητα εξασθένησε περαιτέρω με την αδιανόητη αποστολή μίας Πυροβολαρχίας PATRIOT για την ενίσχυση της αεράμυνας της Σαουδικής Αραβίας. Λες και οι πάμπλουτοι Σαουδάραβες δεν διαθέτουν αντιαεροπορικά συστήματα ή δεν μπορούν να αγοράσουν με τα αστείρευτα πετροδολάρια που διαθέτουν.

Την ανεμπόδιστη εκ μέρους μας κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου το 2023 που θα σημάνει τόσο τον πιθανό μελλοντικό αφανισμό της χώρας μας όσο και την περιβαλλοντική καταστροφή της Μεσογείου.

Την καταστρατήγηση της συνθήκης της Λωζάνης με τον αφανισμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης σε αντίθεση με τους ευημερούντες μουσουλμάνους της Θράκης και την έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς-διεκδίκησης για την εφαρμογή των όρων για το αυτοδιοίκητο της Ίμβρου και της Τενέδου.

Την εγκατάλειψη και σταδιακή «Τουρκοποίηση» των Πομάκων και των Ρομά στη Θράκη.

Την επανειλημμένη χρήση της ονομασίας «Μακεδονία» και όχι «Βόρεια Μακεδονία» από το γειτονικό κρατίδιο τόσο στο EURO όσο και σε άλλες επίσημες διοργανώσεις με αποτέλεσμα η ελληνική διπλωματία τρέχει ασθμαίνοντας πίσω από τον Ζόραν Ζάεφ.

Την έλλειψη κάθε αναφοράς και υποστήριξης στην Ελληνική μειονότητα των Σκοπίων στον αντίποδα της δράσης διαφόρων φορέων που υποστηρίζουν την ύπαρξη «Μακεδονικής» μειονότητας στην ελληνική επικράτεια.

Την πλήρη εγκατάλειψη της Ελληνικής μειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο σε αντίθεση με τις διεκδικήσεις της Αλβανικής Κυβέρνησης.
Την έλλειψη κάθε αναφοράς στα συνεχιζόμενα εγκλήματα των Τούρκων κατά των Κούρδων, των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Πόντιων, των κρυπτοχριστιανών Ελλήνων και άλλων γηγενών λαών της Μικράς Ασίας.

Τη θλιβερή εγκατάλειψη των τελευταίων Ελλήνων στη Νότια Ιταλία που αγωνίζονται ολομόναχοι για τη γλωσσική επιβίωσή τους.
Την απουσία κάθε πολιτιστικής επαφής και υποστήριξης προς τους λαούς της Ασίας και της Αφρικής που αυτοπροσδιορίζονται ως «απόγονοι» του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πραγματικά λυπάμαι αλλά νομίζω ότι ο νοήμων αναγνώστης δεν χρειάζεται παραπάνω διευκρινήσεις και σχόλια για το τι μέλλει γενέσθαι. Επέλεξα ωστόσο να θυμίσω μία σχετικά άγνωστη ιστορία της αρχαίας Αθήνας.

Λέγεται ότι όταν οι Αθηναίοι υπέστησαν συντριπτική ήττα στη ναυμαχία της Αμοργού που σήμανε και το τέλος της πόλης ως μεγάλης δύναμης, κάποιοι πολιτικοί κυκλοφόρησαν στην πόλη την ψεύτικη πληροφορία ότι είχαν διάγει μεγάλη νίκη.

Κατόπιν αυτού η Αθήνα γλεντοκοπούσε επί δύο ημέρες. Όλα αυτά έως ότου ο στόλος αφιχθείς στον Πειραιά γνωστοποίησε τη θλιβερή πραγματικότητα.Τότε οι Αθηναίοι σοκαρισμένοι απευθύνθηκαν σε όσους διέσπειραν τη ψεύτικη πληροφορία ζητώντας το λόγο. Η απάντηση τους ήταν ακόμα πιο σοκαριστική: Τι παραπονιέστε; Δεν περάσατε καλά σε αυτό το ανεπανάληπτο γλέντι;
Ακολούθησε η εξόντωση και εξορία χιλιάδων πολιτών από τους νικητές.

«Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί κι εμείς γελούσαμε στις γειτονιές την πρώτη μέρα…»

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Γιώργος Π. Αποστολόπουλος είναι Τομεάρχης Περιβάλλοντος-Μέλος Κ.Ε. ΚΙΝ.ΑΛ και Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα