H εκκωφαντική ήττα του Τσίπρα και το come back του ΠΑΣΟΚ
politis_blog

Γιάννης Α. Πολίτης

H εκκωφαντική ήττα του Τσίπρα και το come back του ΠΑΣΟΚ

Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν απλά εκκωφαντική αλλά «στρατηγική»: ποτέ άλλοτε μετά το 1977 μέχρι και σήμερα η διαφορά του πρώτου με το δεύτερο κόμμα δεν είχε ξεπεράσει τις 20 μονάδες

Από πρώτα αποτελέσματα, το βράδυ της Κυριακής, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν καλεσμένοι στα τηλεοπτικά πάνελ έμοιαζαν να είναι χαμένα στο διάστημα καθώς δεν μπορούσαν να διανοηθούν το μέγεθος της κατάρρευσης των ποσοστών του κόμματος.

Η αμηχανία συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα της κάλπης - Η Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος, αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αντί να κοιτάξουν κατάματα τις χιλιάδες των ψηφοφόρων τους και να τους μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας, επιχείρησαν να ρίξουν την ευθύνη για την συντριβή τους στο ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 – τάχα επειδή απέρριψαν την «προοδευτική διακυβέρνηση», για να λάβουν πληρωμένες απαντήσεις, κυρίως από την Χαριλάου Τρικούπη. Μέχρι τις 25 Ιουνίου και το δεύτερο ραντεβού με την κάλπη ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να βρει ένα πειστικό αφήγημα για να αποφύγει μία περαιτέρω αποσυσπείρωση.

Το προεκλογικό αφήγημά του, πάντως, δεν ήταν ένα – αλλά πολλά και διαφορετικά. Και όλα τα πλήρωσε στην κάλπη. Τη Δευτέρα μιλούσε για σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων και την Τρίτη για κυβέρνηση ηττημένων και ειδικού σκοπού. Την Τετάρτη καλούσε να τον ψηφίσουν οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής και την Πέμπτη μιλούσε για το ενδεχόμενο τοπικών νομισμάτων. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και την τοποθέτηση Κατρούγκαλου για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Οι προσκλήσεις για κυβερνητική, «προοδευτική διακυβέρνηση» ήταν κατά τα πρότυπα του 2012 - για αλίευση ψηφοφόρων από άλλα κόμματα: Ο Αλέξης Τσίπρας ήλπιζε ότι το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη δεν θα επιβίωνε σε αυτές τις εκλογές αλλά το τελικό αποτέλεσμα τον διέψευσε. Και αυτό διότι όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ «επέστρεψε» έστω και στο 11,5% - αλλά πλέον η διαφορά του με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 8,61 μονάδες, ενώ το 2019 ήταν στις 23,4 μονάδες. Παράλληλα, μεγάλο μέρος των διαρροών του ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνθηκαν προς το ΠΑΣΟΚ.

Κλείσιμο
Πλέον, όλα – για την ακρίβεια τα περισσότερα – είναι στο χέρι του Νίκου Ανδρουλάκη: Θα εκμεταλλευτεί το momentum για να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ ως το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία; Τα πάντα είναι θέμα αριθμών – με άλλες τέσσερις μονάδες «εισροών» από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου, το ΠΑΣΟΚ θα έχει φέρει στα ίσια τον αγώνα. Ωστόσο, αυτό απαιτεί επίσης ένα αφήγημα για την ενότητα στη βάση της δημοκρατικής παράταξης, που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή Ακολουθεί η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, στις οποίες δημιουργούνται παραδοσιακά οι πολιτικοί συσχετισμοί με τους οποίους θα φτάσουμε σε έναν χρόνο στις ευρωεκλογές. Ως τότε, πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει στην Κεντροαριστερά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ