Πίσω στη μοναξιά μόνη και με άλλους
foivi-paraskeya_blog

Φοίβη Παρασκευά

Πίσω στη μοναξιά μόνη και με άλλους

Ο ιός μας μιλάει και μαζί μ’ αυτόν μιλάμε κι εμείς, μετρώντας κρούσματα στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο πανικός περαστικός, όπως όλα. Τα ράφια στα σουπερμάρκετ με ήδη πρώτης υγιεινής, άδεια περιμένουν τον ανεφοδιασμό τους. Τα τρόφιμα επαρκή, αλλά η μετακίνηση επί σκοπώ με πρώτη ανάγκη το φαρμακείο και το σούπερ μάρκετ. Στην τηλεόραση όλα μοιάζουν ίδια. Καταμέτρηση, ενημέρωση, ακατάσχετη φλυαρία.

Μας κάνει καλό αυτό? Κάτι ακούμε δεξιά αριστερά, κάτι μαθαίνουμε εμείς οι αδαείς, κάτι πασχίζουμε να προλάβουμε. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, περιμένουμε υπομονετικά την πολυπόθητη ημέρα της ελευθερίας μας, την ημέρα που θα βρεθεί τα φάρμακο, το εμβόλιο του τέλους της πανδημίας, η λεγόμενη ‘πανάκεια’. Η ζωή μας άλλαξε για πάντα. Πόσο θα κρατήσει αυτό…? Μετράμε φίλους, γνωστούς, δίνουμε συμβουλές, μαγειρεύουμε για τους περισσότερο εκτεθειμένους λόγω δουλειάς, αδερφούς, προσπαθώντας να προλάβουμε το κακό. Λες και ήμασταν ‘καλοί’ τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου. Λες και δεν ξέραμε τα όρια ανάμεσα σε καλό και κακό.

Και έρχεται τώρα ένας ιός από το πουθενά να μας μάθει. Και τώρα κάνουμε πως και τι για την ζωή μας, λες και αξίζει η δική μας η ζωή περισσότερο από το διπλανού μας. Προσωπικά, δεν ξέρω αλλά μου φαίνεται πως αυτός ο ιός μας δίνει ένα μήνυμα και φυσικά ένα γερό μάθημα. Είχαμε ζωή και τι την κάναμε? Την διαχειριστήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δεδομένων των συνθηκών μας? Γίναμε καλύτεροι άνθρωποι ή τυφλωμένοι από την μισαλλοδοξία και τον φθόνο κοιτάζαμε πως θα την φέρουμε ο ένας στον άλλον? Ο ιός, αυτό το μικρό τερατάκι, μας απειλεί όλους, καλούς και κακούς. Ξαφνικά, η ζωή μας και εννοείται η καθημερινότητα, οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής μας εξαρτώνται πλέον μόνο από αυτόν. Συμπληρώνουμε τα στοιχεία μας για να πάμε στη σούπερ – μάρκετ και στο φαρμακείο και είμαστε όλοι ‘συνήθεις ύποπτοι’. Λες και δεν ήμασταν πριν. Λες και η ζωή δεν ήταν αρκετά σκληρή. Λες και… λες και…

Κλειστήκαμε για άλλη μια φορά στο καβούκι μας. Εκεί που αισθανόμαστε ασφαλείς τόσο για τον εαυτόν μας, τον ‘εαυτούλη μας ‘ και τους γύρω από μας ‘δορυφόρους’. Που θα πάει αυτή η ιστορία? Κανείς δεν ξέρει, γιατί ακόμα ερευνάται η συμπεριφορά του πάνω στις μικρές ασήμαντες αδυναμίες μας. Πως δημιουργήθηκε όμως αυτός ο ιός? Κανείς δεν ξέρει και όλοι κάνουμε υποθέσεις. Την ημέρα που θα βρούμε το εμβόλιο, την πανάκεια θα το γιορτάσουμε. Θα αλλάξει για πάντα η συμπεριφορά μας. Τα πιστεύω μας, οι σχέσεις μας με τη φύση και το περιβάλλον, η ζωή μας, ο τρόπος που βλέπουμε τον εαυτόν μας και τους άλλους, εκείνους τους ‘άλλους’ που αγαπάμε να μισούμε και που μισούμε να αγαπάμε. Πίσω στο βόλεμα της καθημερινότητας, του μικρόκοσμου μας, της έλλειψης φιλαληθείας και της κοινωνικής υποκρισίας. Αυτοί είμαστε οι άνθρωποι. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο Ξαφνικά χάσαμε την γη κάτω από τα πόδια μας. `Όχι πως δεν ξέραμε τι κάναμε και γιατί, αλλά γιατί πιστεύαμε πως ήμασταν αιώνιοι.

Πως τα ξέραμε όλα. Πως ήμασταν αθάνατοι. Πως μπορούσαμε να κάνουμε ότι θέλουμε και να λέμε και ότι θέλουμε. `Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Στις κρίσεις φαίνεται ο χαρακτήρας. Σκληραγωγηθήκαμε, αναθεωρήσαμε, επαναξιολογήσαμε. Καλό μας κουράγιο λοιπόν αφού όλα δυσκολεύουν και πολλή υπομονή. Ο ιός ταξιδεύει και σαρώνει στο πέρασμά τους το χειρότερο ζώο στον πλανήτη, τον άνθρωπο. Τιμωρία από τον Θεό? Το σύμπαν? Θα δείξει. Ας κάτσουμε φρόνιμα λοιπόν κι ας αναρωτηθούμε τι δεν κάναμε σωστά, τι χάσαμε, τι κερδίσαμε. Πάνω απ’ όλα τι κάναμε ενδιάμεσα, σε όλα αυτά…

Ίσως δεν είχαμε τον χρόνο, αφού ο χρόνος είναι χρήμα. Ίσως δεν μας άφησαν οι άλλοι…ίσως δεν προλάβαμε να αγαπηθούμε και να αγαπήσουμε, όσο έπρεπε… δεν είχαμε τον χρόνο….δεν το κάναμε σωστά, δεν μπορέσαμε, έτσι απλά. Δεν είχαμε καιρό να συγχωρέσουμε, να επικοινωνήσουμε σε βάθος. Τώρα όμως δεν υπάρχει καμμία δικαιολογία. `Όλα θα βγουν στο φως. Το φως που μας περιμένει όλους. Αυτό της επιστήμης και της αλήθειας. Εκεί δηλαδή όπου έχουμε εναποθέσει όλοι τις ελπίδες μας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα