LIVE

Κορωνοϊός

giotaki-2_2

Το δέντρο, η χιονοθύελλα και η γραφειοκρατία

Φώφη Γιωτάκη

Σε κάθε καταστροφή, η πρώτη μας αντίδραση, από τους πολίτες έως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι στερεότυπη: «που είναι το κράτος;»

Αυτό ισχύει ανεξαρτήτως κυβέρνησης και ανεξαρτήτως πολιτικής συγκυρίας. Η ουσία είναι ότι όλα τα κόμματα διαχρονικά έχουν υποστηρίξει μια κατάσταση στο δημόσιο που είναι απολύτως παραλυτική για την άμυνα της χώρας σε συνθήκες που τείνουν να γίνουν καταστροφικές, όπως σε μια μεγάλη κακοκαιρία. Όπως με τη «Μήδεια». Η χώρα στενάζει -τώρα και στο παρελθόν- από το γεγονός ότι χιλιάδες νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα καθώς κάποιες εκατοντάδες δέντρα πέφτουν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να βυθίσουν στο σκοτάδι -εν μέσω κακοκαιρίας- ολόκληρες γειτονιές. Η συνθήκη «δεν έχω ρεύμα» στην εποχή δε του ψηφιακού μετασχηματισμού, σημαίνει ενίοτε «δεν έχω νερό» ή «δεν έχω ίντερνετ για την τηλεργασία»- γενικότερα φέρνει τα πάνω-κάτω στα νοικοκυριά, στα καταστήματα και στις επιχειρήσεις που δίνουν σήμερα αγώνα αντιμετώπισης της πολυεπίπεδης λόγω πανδημίας κρίσης.

Και υπάρχει και η άλλη η εκδοχή. Η χειρότερη. Η πτώση ενός δέντρου να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές ή να προκαλέσει τεράστιες υλικές ζημιές σε σπίτια, αυτοκίνητα κα. Προφανής είναι και ο κίνδυνος όταν με την πτώση ενός δέντρου ξηλώνονται εναέρια καλώδια μεταφοράς ρεύματος…

Δυστυχώς η συζήτηση κάθε φορά ξεκινά και τελειώνει άδοξα λίγες ημέρες μετά την αποκατάσταση των ζημιών από μια χιονο-επέλαση. Τα αίτια και οι ζημίες καταγράφονται, οι προτάσεις στοιβάζονται και στη συνέχεια χάνονται στο δάσος της γραφειοκρατίας και των αγκυλώσεων. Οι αρμόδιοι ζητούν την κατανόηση του κοινού, θέτουν επί ποδός τον μηχανισμό τους, καλούν ενισχύσεις από τα διπλανά «βιλαέτια» και όταν περάσει η …μπόρα επιστρέφουν στα συνήθη θαύματα!

Είναι τόσο δύσκολο όταν ένα δέντρο που έχει ξεραθεί ή γέρνει επικίνδυνα ή ακουμπά την στέγη ενός σπιτιού να κλαδευτεί ή να κοπεί (αν πρέπει) πριν έρθει η κάθε «Μήδεια» με τα τετελεσμένα της; Και όμως- και μοιάζει και είναι δύσκολο. Μπλέκονται διάφορες υπηρεσίες, οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, το Κράτος.

Αν για παράδειγμα ένας πολίτης αντιληφθεί τον κίνδυνο από την πτώση ενός ψηλού γερασμένου δέντρου στον χώρο του, αλλά δεν ανήκει στο οικόπεδό του αλλά σε γειτονικό, τότε θα πρέπει να εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη του. Σωστό; Σωστό. Αρκεί να έχει την ίδια γνώμη- αντίληψη των πραγμάτων ο έτερος ιδιοκτήτης ή να τον βρει εγκαίρως στην περίπτωση που λείπει για χρόνια στο εξωτερικό ή είναι ο ένας από τους πέντε-έξι κληρονόμους.

Τι γίνεται στην περίπτωση που ένα δέντρο εκπέμπει σήμα συναγερμού και βρίσκεται στον δρόμο, και γενικά σε κοινόχρηστο χώρο; Ο πολίτης που θα ενδιαφερθεί πρέπει να απευθυνθεί στην Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου και να υποβάλει εκεί αίτημα κλαδέματος ή κοπής. Σωστό; Σωστό, διότι δεν μπορεί ο καθένας να αρχίσει ανεξέλεγκτα να κόβει δέντρα. Αφού λοιπόν ο πολίτης υποβάλλει το αίτημα, μπαίνει στην αναμονή έκδοσης της «έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας» και της λήψης απόφασης από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ή το δημοτικό συμβούλιο, προσκομίζοντας τοπογραφικό ή οδοιπορικό σκαρίφημα. Πόσος χρόνος χρειάζεται; Εξαρτάται…

Αν εν τω μεταξύ το δένδρο βρίσκεται σε άλσος ή πάρκο που βρίσκεται στην ευθύνη της δασικής υπηρεσίας, τότε ο κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να απευθυνθεί στον Δήμο και ο Δήμος στη συνέχεια να απευθυνθεί στη Δασική Υπηρεσία. Πόσος χρόνος χρειάζεται; Εξαρτάται…

Πρόκειται για ιστορίες που η καθεμιά και ο καθένας μας μπορεί να έχει ζήσει ή να έχει ακούσει να τις διηγούνται με απόγνωση φίλοι και γνωστοί στην Αττική και ανά την επικράτεια. Πρόκειται για ιστορίες που τις «ξεσκονίζουμε» κάθε φορά που, οι κακές καιρικές συνθήκες μας τις θυμίζουν και που δείχνουν τι έπρεπε να έχουν κάνει καταρχάς οι αρμόδιοι για να τις αποφύγουμε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Σακίλ

Χρειάζονται να δοθούν πιο πολλά χρήματα σε εργολαβίες. Οι μελέτες δεν πρέπει να έχουν συγκεκριμένο πλαφόν εργασιών. Χρειάζεται όμως να γίνουν και περισσότερες μόνιμες προσλήψεις, για να καλύπτουν τις εκατοντάδες των περιπτώσεων, κατόπιν αιτήσεων των δημοτών. Που δεν πρέπει να ξεχνιούνται ή να επαναλαμβάνονται με την αποχώρηση της προηγούμενης διοίκησης... Αλλά να γνωστοποιούνται όλες οι αιτήσεις, στις παραλήψεις που έγιναν,στην επόμενη διοίκηση. Και να μην τηρούνται σε σειρά προτεραιότητας, οι αιτήσεις μόνο της τωρινής διοίκησης...

Σακίλ

Έλλειψη χρημάτων - Στάση εμπορίου!..Κι όταν οριστούν κονδύλια για εργολαβίες στους δήμους στον ετήσιο προύπολογισμό τους,πάλι δεν επαρκούν να κρατήσουν όρθια τα δέντρα μέσα στην χρονιά!Εξαντλούνται σε χρόνο μηδέν.Πάμπολλες οι περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης παρέμβασης. Που να εστιαστεί όμως η μεγαλύτερη προσοχή;Συνήθως κι εκεί τηρείται σειρά προτεραιότητας στις εκατοντάδες αιτήσεις των δημοτών...Οι εργάτες στις διευθύνσεις των κήπων,πάνω σε κοπές κλαδιών,δέντρων έχουν πολλές φορές περιορισμένους ρόλους.Λείπουν ακόμη μηχανήματα γερανών,λείπουν οι υπάλληλοι που μπορούσαν κάποτε πιο πολύ και δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ μετά τις συνταξιοδοτήσεις τους...Η εξειδίκευση σε ψηλά δέντρα αφορά συνήθως τις εργολαβίες.Τον ιδιώτη. Όταν λοιπόν τελειώνουν τα κονδύλια του έτους, περιμένουν οι δήμοι με το διοικητικό τους ικανό προσωπικό, να διενεργήσουν τις νέες μελέτες της επόμενης χρονιάς. Αυτό λοιπόν απλά καθυστερεί τις διαδικασίες σε κοπή δέντρων, που χρήζουν άμεσης επέμβασης. Άρα τα κονδύλια που ορίζονται αρχικά, δεν φτάνουν για να καλύψουν όλες τις εργολαβίες που χρειάζονται. Από την άλλη παρατηρούμε ότι, όπως σωστά αναφέρεις το δασαρχείο παρεμβαίνει στις αποφάσεις για κοπή των πεύκων, όπου δεν μπορεί το τμήμα των κήπων του εκάστοτε δήμου να δώσει άμεσα λύση. Διότι απλά απαγορεύεται από τον νόμο,να παρέμβει χωρίς δημοτικά συμβούλια και έλεγχο της αρμόδιας αρχής. Του δασαρχείου δηλαδή. Όταν λοιπόν υπάρχει και η περίπτωση να αναιρούν τα υψηλόβαθμα στελέχη της πολιτικής σκηνής σε συνεργασία με τις διευθύνσεις την όποια επικινδυνότητα σε δέντρα κατόπιν αιτήσεων ως πιο ειδικοί και παρατηρείται να ξεχνιούνται από τους ίδιους στα επόμενα χρόνια η οποιαδήποτε αίτηση των δημοτών,αλλάζοντας και οι διοικήσεις ενδιάμεσα μπορεί εύκολα να μην υπάρχει η έννοια της σωστής πρόληψης στην συνέχεια. Όταν μάλιστα οι διοικήσεις κινούνται σε διαφορετικά πολιτικά πλαίσια και ξεχνάνε με την σειρά τους να ενημερώσουν την επόμενη διοίκηση. Για όσα δεν πρόλαβαν να κάνουν ή για όσα ακόμα δεν ήθελαν να κάνουν,στην θητεία τους.Αλλά και λόγω έλλειψης δικών τους περισσότερων κονδυλίων διάθεσης για τέτοιους σκοπούς. Δεν μπορούμε να λέμε ότι φταίνε αποκλειστικά οι εργολαβίες που καθυστερούν,οι δήμοι που δεν τα προσέχουν όλα στην ώρα τους,οι περιφέρειες που αναλαμβάνουν στο τέλος να γίνουν ρυθμιστές στον κακό που μας βρήκε. Τα περισσότερα χρήματα, είναι η πηγή έμπνευσης, για μεγαλύτερες αποδόσεις σε εργαζόμενους και διοικήσεις που λείπουν τελικά και που παλεύουν όλοι να ανταπεξέλθουν με τα θηρία της φύσης.

Γιώργος

Το άρθρο θα μπορούσε να ήταν πιο εύστοχο αν σκεφτόμασταν οτι εν ετη 2021 τα καλώδια του ρεύματος του τηλεφώνου και ότι άλλο φανταστείτε είναι ακόμα εναέρια όταν σε όλες τις μεγάλες πόλεις του πολιτισμένου κόσμου τα δίκτυα αυτά έχουν υπογειοποιηθεί τουλάχιστον εδώ και 30 με 40 χρόνια. Όταν έχει σκαφτεί όλη η χώρα για να περαστούν δίκτυα οπτικών ινών στην Ελλάδα τα καλώδια του ρεύματος κυρίως κρέμονται πάνω από τα κεφάλια μας.

kostasv

Για την αντιμετώπιση από τα ΜΜΕ δεν γράφεις κάτι. Να για παράδειγμα τώρα αυτά τα ΜΜΕ που είναι μπουκωμένα με € από τη λίστα Πέτσα, τα ρίχνουν στον καιρό ...στο Χατζηπετρή. Ούτε ΜΙΑ αναφορά για την επιτελική ανικανότητα. Ελληνική παροιμία : χέρι που σε ταϊζει δεν το δαγκώνεις, το φιλάς. Και ο νοών νοείτω.

αντψνης ρ.

Δυο παραδείγματα: Επισκευάζεται κτηριο κεραμοσκεπές στο Τατόι με δαπανες της ΕΕ αλλά το πευκο που γέρνει πανω του το δασαρχείο δεν επιτρεπει να κοπεί. Πέφτει και το ξανακαταστρέφει. Διηγηση προεδρου κτηματος Τατοΐου. Στην Ηλιουπολη δέντρο στο πεζοδρόμιο εμποδίζει την παροχή ρεύματος σε πολυκατοικία δημιουργωντας πλημμυρες στα υπόγεια. Η ΔΕΗ σηκωνει τα χερια. Ο δήμος δεν απαντά. Γιατί να ενδιαφερθεί; Τη ζημιά που θα υποχρεωθεί να πληρώσει κάποτε, οι δημότες του θα την υποστούν εν αγνοία τους, όχι οι υπαίτιοι..

αα

Πρωτη φορα που διαβαζω αντικειμενικα σχολια στο ΠΘ σχετικα με τις κωλυσιεργιες της καθε κυβερνησης ,που το μονο που ξερουν ειναι να βριζουν η μια την αλλη, χωρις καμια να παιρνει μετρα για τα προβληματα των πολιτων. Το μονο που ξερουν να κανουν ειναι να μας φορτωνουν χαρατσια χωρις κανενα αντικρισμα

Polyxeni Koutkia

πολυ καλο αρθρο!! Μπραβο!! ειναι η αληθεια....απιστευτη γραφειοκρατια που μονο εαν το εχεις ζησει μπορεις να το καταλαβεις και η αδυναμια να συνεργαστει η ΔΕΔΔΕΗ με το Δημο για να κοπει το δεντρο που ακουμπαει στα καλωδια....μεγαλη ταλαιπωρια και να κοψεις τα κλαδια...μεγαλυτερη ταλαιπωρια για τους ανθρωπους που υποφερουν σημερα λογω αυτων των κλαδιων....Απλα πραγματα, επρεπε ο Δημος να περναει με το γερανο και οπου εβλεπε οτι υπηρχε προβλημα να κλαδευει....Αλλα οταν φωναζεις και κανεις αιτησεις, σε θεωρουν "γραφικο" και σε ρωτανε..κι εσυ γιατι νοιαζεσαι τοσο πολυ??...Το αποτελεσμα εδειξε γιατι ολοι μας πρεπει να νοιαζομαστε τοσο πολυ.....προληψη ειναι η σωστη συμπεριφορα....

Μόνο;

Και όχι μόνο. Αν σε δικό σου οικοπεδο έχεις δέντρο, που εσύ το φυτέψες, και θες να το κόψεις να μην εμποδίζει καλώδια ή κινδυνεύει να πέσει, πάλι πρέπει να ενημερωθεί το κράτος. Έλεος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία