Ό,τι του φανεί
pagadakis_dimitris_color

Δημήτρης Παγαδάκης

Ό,τι του φανεί

Το κάθε κόμμα θεμελιώνεται σε τρεις κυρίως πυλώνες

Ιδεολογία, προγραμματικές θέσεις, ηγεσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει μέσα σε οκτώ μήνες να γκρεμίσει τους δυο. Στηρίζεται πλέον αποκλειστικά στο μπιζιμποντισμό του «αδιαμεσολάβητου» αρχηγού του. Με συνέπεια να τραμπαλίζεται η όποια παλιότερη ταυτότητα και παραδοσιακή φυσιογνωμία του.

Άλλα ας μην διαμαρτύρονται οι εναπομείνασες παλιές εσωκομματικές καραβάνες της κουλτούρας του διαλόγου στα όργανα και της συλλογικότητας στις αποφάσεις. Ας πρόσεχαν. Για να μην έχουν τη τύχη των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που περιέρχονται στη νομή του δανειστή τους.

Δεν τους ενοχλούν μόνο οι ναρκισσιστικές πόζες και οι βερμπαλιστικές εξάρσεις του Στέφανου Κασσελάκη με τις οποίες κομπάζει ότι θα «εκπλήξουμε την Ευρώπη και τη χώρα στις ευρωεκλογές». Ούτε του κουράζει η επιμονή του στο αίτημα άμεσων εθνικών εκλογών με τη παρουσία διεθνών παρατηρητών!

Ο βολονταρισμός, άλλωστε, ταιριάζει τόσο στους μεσσιανιστές όσο και στους αδαείς που έχουν μαύρα μεσάνυχτα για τη πραγματικότητα. Αδιαφορούν αμφότεροι αν η άκρατη αισιοδοξία τους εγκυμονεί αλλεπάλληλες απογοητεύσεις.

Ο δυσκολότερος, πάντως, γρίφος για την φιλόδοξη «ινφλουένσερ» περσόνα του Κασσελάκη είναι ποιες εν τέλει αξίες, ιδέες και πολιτικές προτάσεις ενστερνίζεται ή ανά περίπτωση δανείζεται. Φρόντισε μέσα σε λίγες μόνο μέρες να δώσει ένα σόου επιμελημένης πρόζας με «ντρέτες» λέξεις ικανές να δελεάσουν ένα μετριοπαθές , αν όχι συντηρητικό, κοινό.

Υπεραμύνθηκε την ύπαρξης του ΝΑΤΟ και το αποκάλεσε «ιερή αμυντική συμμαχία» . Πάλι καλά που με τη θερμή του χαρακτηρισμού δεν έψαλλε «τη υπερμάχω». Υποστήριξε την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα. Με τόση ζέση που λίγο έλειψε να τη κατευοδώσει με την ιαχή «Ίτε παίδες Ελλήνων».

Επανέλαβε ακόμη την αναγκαιότητα ύπαρξης, ως χρήσιμου εργαλείου, του φράκτη στον Έβρο. Προκαλώντας ταραχή στις επαγγελματίες μοιρολογίστρες των «μωρομάνων».

Επικρότησε επίσης ως προτεραιότητά τη στρατιωτική αυτονομία της Ε.Ε. Σαν έτοιμος από καιρό να παρελάσει ντυμένος στο χακί έκτος από τη Θήβα και στις Βρυξέλλες
Επιπλέον δήλωσε πως η Ουκρανία θα πρέπει να υποστηριχθεί απέναντι στην αιματηρή και παράνομη ρωσική εισβολή. Θρυμματίζοντας με μιας τον μασίφ ευαίσθητο ψυχισμό των ισαποστάκηδων , ταγμένων «με τον άνθρωπο». Εκείνων που διοργάνωναν αντιπολεμικές συναυλίες για να καταγγείλουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ για τη βάναυση επίθεση της Ρωσίας σε μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα!

Κλείσιμο
Και βέβαια καταδίκασε απερίφραστα «χωρίς αστερίσκους» την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Το έπραξε με μια κομματική ανακοίνωση copy paste εκείνης που εξέδωσε τον ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Αλλά προκειμένου να μην κατηγορηθεί για υιοθέτηση αυτούσιας της κυβερνητικής ρητορικής, πρόσθεσε για «ξεκάρφωμα» ότι συντάσσεται με τη στάση του Προέδρου Μπάιντεν!

Στο τσακ μάλιστα τον πρόλαβαν οι δικοί του πριν συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον διευθυντή του ισραηλινού λόμπινγκ AIPAC. Μια οργάνωση επιρροής που διατηρεί στενές σχέσεις με το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου και ισχυρούς δεσμούς με υπερσυντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ.

Για τον εκτός Βουλής αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρίνεται πως μετά την εμπειρία του στα μέτωπα της Νότιας Βοιωτίας είναι επιρρεπής με το θεατράλε εγωκεντρισμό του να συσστρατευθεί με τη «Τζαχάλ», τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ. Προς αποτροπιασμό των εθιμικών συντρόφων του που ανέκαθεν συνέπλεαν συναισθηματικά με του «φιλειρηνικούς» Παλαιστινίους.

Μερίδα των τελευταίων τον θεωρεί ικανό να μετατρέψει τη λουσάτη διαμεριαματάρα του στο Κολωνάκι σε προχωρημένο φυλάκιο της Μέσης Ανατολής στη γηραιά ήπειρο. Και ενώπιων τηλεοπτικών καμερών να κυκλοφορεί εντός του με αρβύλες, στολή παραλλαγής και καλάμι για ψάρεμα σε θολά νερά. Κανένα πρόβλημα. Υποκριτικά το έχει.

Το ζόρι, ωστόσο, των τοποθετήσεων του για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής υποτίθεται ότι έχει μεταφερθεί στο κόμμα του. Ειδικότερα οι αμυντικοπατριωτικές του προδιαθέσεις, οι οποίες δεν απαντώνται συχνά στο «κολλημένο» ρεπερτόριο του εχθροπαθούς μορφώματος της αυτοαποκαλούμενης ριζοσπαστικής αριστεράς. Στην πιο κινηματική εκδοχή της οποίας λέξεις όπως σημαία, έθνος, σύνορα, Ατλαντική συμμαχία κλπ την ξενίζουν όταν δεν τη ξινίζουν.

Αλλά και πάλι δεν τρέχει και τίποτε το συνταρακτικό σε ένα οργανωτικά ξεχαρβαλωμένο κόμμα που συνήθισε στις κωλοτούμπες των ηγετών του. Έστω κι αν ο νυν αρχηγός του αντιστρατεύεται τη κληρονομιά του, αυτός ασκεί ανενόχλητος τα μονοπρόσωπα προεδρικά του καθήκοντα.

Επιβάλλοντας πατερναλιστικά και κατά το δοκούν το δικό του , όχι και τόσο νεωτερικό, πολιτικό δόγμα ως αποτύπωμα ή ως τσιχλόφουσκα στη μαρκίζα της Κουμουνδούρου. Έως ότου μετεξελίξει, μεταλλάξει ή μεταμφιέσει κατ΄ εικόνα του το κόμμα. Και αφου δεν τον αμφισβητέι κανείς είναι δικαίωμα του κάθε Στεφανή να λέει ότι του φανεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK