Τι πρόκειται να συμβεί το 2024
pagadakis_dimitris_color

Δημήτρης Παγαδάκης

Τι πρόκειται να συμβεί το 2024

Κανείς δεν πρόκοψε με προφητείες

Ελάχιστοι δεν γελοιοποιήθηκαν με αποκλειστικές προβλέψεις. Κάθε, όμως, καινούργια χρονιά αποτελεί προνομιακό πεδίο για προγνώσεις. Τι μας επιφυλάσσει, άραγε, το δίσεκτο 2024; Θα είναι μια καλή, συνηθισμένη ή κακή χρονιά;

Πριν ο καθένας γυαλίσει τη κρυστάλλινη μαντική σφαίρα, ξεσκονίσει τα κιτάπια του Νοστράδαμου, στρώσει τις τράπουλες Ταρό και αγναντέψει στον ουρανό τα αστρολογικά τρίγωνα - χρήσιμο είναι να διατηρεί επιφυλάξεις. Να είναι συγκρατημένος ακόμα και για όσα θεωρεί βεβαιότητες, ώστε να ποντάρει στα στάνταρ και να στοιχηματίζει σε άχαστα σιγουράκια.

Καταρχήν υπάρχουν οι πεποιθήσεις. Ο περισσότερος κόσμος αναμένει ότι οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο από ότι το 23 που καταγράφτηκε ως η πιο καυτή χρονιά του αιώνα. Δεν προσμένει ότι και φέτος οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ξεπεράσουν τον άνθρακα στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει σε απώλεια περισσότερων θέσεων εργασίας από όσες θα δημιουργηθούν το 2024. Περιμένει ότι καθένας θα αφιερώνει πια περισσότερο χρόνο δουλεύοντας στο γραφείο παρά στο σπίτι. Προσδοκά ακόμη ότι ο πληθωρισμός και τα επιτόκια θα αποκλιμακωθούν. Εκτιμά ότι οι επενδυτές θα στραφούν στα ομόλογα, ενώ έχει αναμφίβολα πειστεί ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την εμπόλεμη Ουκρανία.

Ακολουθούν τα προγραμματισμένα γεγονότα. Το 2024, είναι «υπέρ-εκλογική» χρονιά-ορόσημο. Περίπου 4,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι – περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη – θα οδηγηθούν στις κάλπες σε 30 χώρες. Είναι ακόμη το έτος της διοργάνωσης του Euro 2024 στα γήπεδα της Γερμανίας και των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στο Παρίσι.

Λογικά είναι παρακινδυνευμένο να προβεί κανείς σε μαντεψιές για τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις κάλπες και στα γήπεδα. Ωστόσο για όσα πρόκειται να συμβούν υπάρχουν κάποιες πρώιμες απαντήσεις. Πάντα συνοδευόμενες από ίσως, ενδεχομένως, πιθανόν. Καθώς παντού καραδοκούν εκπλήξεις.

Ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος στη Ρωσία; Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ασυζητητί για πέμπτη φορά. Έστω και αν δεν πρόκειται για εκλογή αλλά για τσαρική στέψη;

Ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος στις ΗΠΑ; Φαβορί ο Ντόναλντ Τραμπ, αν φυσικά του επιτρέψει η Δικαιοσύνη να θέσει υποψηφιότητα.

Ποιος θα εκλεγεί πρωθυπουργός στην Ινδία; Επικρατέστερος ο Ναρέντρα Μόντι για τρίτη θητεία

Κλείσιμο
Ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος στο Μεξικό; Αναμφισβήτητα γυναίκα. Ή η Κλαούδια Σέινμπαουμ ή η Σότσιλ Γκάλβες

Ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος στη Βενεζουέλα; Σώνει και καλά ο Νικολάς Μαδούρο . Η αντίπαλος του από τη πλευρά της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο έχει αποκλειστεί από τα δημόσια αξιώματα για 15 χρόνια!

Ποιος θα εκλεγεί πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αν γίνουν εκλογές το 24; Ο Σερ Κιρ Στάρμερ, αρχηγός του Εργατικού κόμματος.

Ποιοι θα αυξήσουν τα ποσοστά τους στις Ευρωεκλογές; Η ακραία και λαϊκιστική Δεξιά

Θα εξασφαλίσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Ναι, με κάποιο ζόρι. Αντικαταστάτης της πάντως στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για το πόστο δεν έχει εμφανιστεί μέχρι ώρας στον πολιτικό ορίζοντα

Θα υποχωρήσει κάτω από το 50% τοις εκατό το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο στις εκλογές της Νότιας Αφρικής; Ναι. Μετά από 30 χρόνια στην εξουσία, αναμένεται να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία για πρώτη φορά από τότε που ο Νέλσον Μαντέλα έγινε πρόεδρος το 1994.

Θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές την άνοιξη στην Ουκρανία;. Όχι. Παρότι η πενταετής θητεία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι λήγει, σύμφωνα με τον ισχύοντα στρατιωτικό νόμο, οι εκλογές αναστέλλονται

Θα πυροδοτήσει μια πλήρη περιφερειακή σύγκρουση ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς; Όχι. Ακόμη και με την εμπλοκή της λιβανέζικης Χεζμπολάχ οι Άραβες παίκτες στη περιοχή είναι απρόθυμοι. Όπως και η Τεχεράνη καθώς και η Ουάσιγκτον

Μια αλλαγή προέδρου στις εκλογές του Ιανουαρίου στην Ταϊβάν θα γίνει αφορμή ένοπλης κινεζικής επίθεσης; Όχι. Η Κίνα συνεχίζει να εντείνει τον στρατιωτικό εκφοβισμό, την πολιτική διείσδυση, τα οικονομικά θέλγητρα και τη διεθνή απομόνωση του νησιού.

Θα επιστρέψει η Βρετανία τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα; Ναι. Αλλά, μέσω δανειακής σύμβασης και ανταλλαγής μουσειακών εκθεμάτων. Όχι με πλήρη απόδοση

Θα χρεοκοπήσει το Χ, πρώην Twitter, του Έλον Μασκ; Ναι, όσο συνεχίζεται το μποϊκοτάζ του από μεγάλους διαφημιστικούς λογαριασμούς

Ποια συμμετοχή στα Όσκαρ θα βραβευτεί ως η καλύτερη ταινία; Η «Barbie».

Ποιο μουσικό άλμπουμ θα κερδίσει το βραβείο Γκράμι; Το “Midnights” της Τέιλορ Σουίφτ

Ποια δραματική τηλεοπτική σειρά θα κερδίσει το βραβείο Emmy; Το «Succession»

Ποιος θα πάρει το Νόμπελ Ειρήνης; Οι αυτόχθονες υπερασπιστές του περιβάλλοντος

Ποιος θα ανακηρυχτεί πρόσωπο του 2024; Ο 38ρονος Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος του αμερικανικού ερευνητικού εργαστήριου τεχνητής νοημοσύνης OpenAΙ.

Τέλος, θα μπορούσε το 2024 να δει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη εδώ και πάνω από μισό αιώνα; Όχι. Το Artemis II της NASA που θα εκτοξευτεί τον Νοέμβριο θα παρακάμψει τη Σελήνη και θα επιστρέψει στη Γη χωρίς να προσεδαφιστεί στη σεληνιακή επιφάνεια.

Όλα αυτά μπορούν να συμβούν ή όχι σε ένα ασταθή, πολύπλοκο και πολυποίκιλο κόσμο. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Η υδρόγειος δυνητικά αντέχει μέχρι την επιστροφή του Τραμπ στο Λευκό Οίκο και τη κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Παρί Σεν Ζερμέν. Τίποτε δεν είναι εγγυημένο, αδιαμφισβήτητο, απόλυτο και κατηγορηματικό για το 2024. Εκτός από τη ευχή , από βάθος ψυχής, να αποβεί αίσιο και ευτυχές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network