Ποιος φοβάται τη Μενδώνη;
pagadakis_dimitris_color

Δημήτρης Παγαδάκης

Ποιος φοβάται τη Μενδώνη;

Πιάστηκε κορόιδο η Λίνα Μενδώνη. Σύμφωνοι. Πόσα, όμως,  κορόιδα έχουν κιόλας «τσιμπήσει» στη ενορχηστρωμένη μεθόδευση που υστερικά τη καλεί να παραιτηθεί; Κι ακόμη χειρότερα ποια ανομολόγητη συμμαχία μεταξύ βαθέως συνδικαλισταράδικου μηχανισμού, μαινόμενου κομματικού λαϊκισμού και λόμπι συμφερόντων την συκοφαντεί και τη στοχοποιεί;

Σαφώς και η υπουργός προχώρησε σε μια σειρά επικοινωνιακά φάουλ πνιγμένη μέχρι τη στέκα των μαλλιών της στο άγχος. Προφανώς δεν είχε παρακολουθήσει τα σεμινάρια «θεραπείας πανικού»  που παρέδιδε η προκάτοχος της στο ΥΠΠΟ. Διότι, αν είχε κινητοποιήσει αυτή την περιδινούμενη καταπραϋντική ενέργεια θα είχε την «φώτιση» να διερευνά εκ των προτέρων φήμες, ανώνυμες καταγγελίες  ποινικού ενδιαφέροντος και κουτσομπολιά.

Επίσης, υπό τη νηφαλιότητα της αύρας των «τσάκρα» που θεράπευε εναλλακτικά η Λυδία Κονιόρδου θα περιφρονούσε τη διάκριση των εξουσιών και θα υποκαθιστούσε νταηλίδικα και τη δικαιοσύνη. Θα εξέδιδε, δηλαδή, μόνη της εντάλματα σύλληψης, θα προσήγαγε στη φυλακή και θα δίκαζε το κατηγορούμενο ως βιαστή ανηλίκων κατά συρροή. 

Κακά τα ψέματα. Η ξεφτίλα δεν αυτορυθμίζεται ούτε φρενάρει από μόνη της. Αλλά ένας υπουργός που διαφυλάττει τη σοβαρότητά και τη αξιοπιστία του οφείλει να μην υποδύεται τον εξομολόγο, τον παπά ή τον ψυχοθεραπευτή. Ούτε να αγανακτεί επειδή εξαπατήθηκε. Τι να συγχώρεση να ζητήσουν μετά και αυτοί που πορεύτηκαν ανεμίζοντας το φλάμπουρο με τις δικές τους αυταπάτες;

Τις διέπραξε, πράγματι, τις φραστικές αστοχίες της η Μενδώνη με αφορμή τη δυσώδη υπόθεση  του καλλιτεχνικού διευθυντή που η ίδια διόρισε με ομοθυμία επαίνων,  στο Εθνικό θέατρο. Από πουθενά, όμως,  δεν αντλούσε το δικαίωμα να τον κρίνει ως «επικίνδυνο άνθρωπο» υποτιμώντας το τεκμήριο αθωότητας του. Ούτε η εμπειρία και η καλλιέργεια της επέτρεπε τη στρεβλωτική σύγχυση μεταξύ υποκρισίας και υποκριτικής τέχνης 

Ωστόσο μέσα στη, τυφλωμένη από οργή, κοχλάζουσα αρένα η τοποθέτηση της ότι « είμαστε κράτος δικαίου, οτιδήποτε άλλο θίγει την δημοκρατία και το κύρος των θεσμών» πέρασε ντούκου. Με συνέπεια να θαφτεί στο πολτό της υποκινούμενης διαδικτυακής παραφοράς η οποία  άγγιζε τα όρια του λιντσαρίσματος της

Άλλωστε από την τοποθέτησή της κιόλας στο υπουργικό πόστο ,που γνωρίζει απέξω κι ανακατωτά,  η Μενδώνη ενοχλούσε. Χάλαγε τη χλιαρή, άνοστη σούπα της κακομαθημένης δημοσιοϋπαλληλικής γραφειοκρατίας. Εκσυγχρονίζοντας τους αρχαιολογικούς χώρους ξεβόλεψε διάφορους καταφερτζήδες από τη μίζερη κακογουστιά και τα «τυχερά» τους με τις σκόπιμα χαλασμένες ταμιακές μηχανές και τα τριτοκοσμικά μπαξίσια για να ανεβάσουν ΑΜΕΑ στην Ακρόπολη. 

Κλείσιμο
Ανακάτεψε τη ράθυμη βολή διάφορων τυχάρπαστων αφορολόγητων με το χαρτογραφημένο τοπίο του καλλιτεχνικού μητρώου και αναστάτωσε με τη μη επιχορήγηση τη νταραβερίστικη καλοπέραση  εκατοντάδων κρατικοδίαιτων πολιτιστικών μονάδων. Με δυο λόγια αποστράγγιζε το βάλτο των μεροληπτικών δοσοληψιών.

Ερέθισε ακόμη της μείζονα αντιπολίτευση με την επίσπευση  των  εργασιών "αναβίωσης" του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης. Αυτόν που είχε καταχωνιάσει εμμονικά η προηγούμενη κυβέρνηση , μη τυχόν τον πουν το τάφο Μακεδονικό,  και σκορπίσει το περισπούδαστο αφήγημα της συμφωνίας των Πρεσπών. Πώς να μην τη βάλουν μετά στη μπούκα όσοι προπαγανδίζουν με θράσος ότι η διαστροφή χει κομματικό πρόσημο; 

Ειδικότερα όταν η Μενδώνη διασφάλισε τη προστασία των αρχαιοτήτων στο Ελληνικό εξασφαλίζοντας παράλληλα την απρόσκοπτη εκτέλεση του επενδυτικού σχεδίου, ξιφούλκησαν εναντίον της . Δεν της το συγχώρεσαν ποτέ εκείνοι που  εργαλειοποιούν κομματικά την υποτιθέμενη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιά για να ματαιώσουν, μαζί με αντίπαλα επιχειρηματικά συμφέροντα, το μεγάλο έργο που θα ανοίξει χιλιάδες θέσεις εργασίας

Εισέπραξε τα συντονισμένα αντίποινα της επιχειρούμενης «δολοφονίας χαρακτήρα» που της επεφύλασσαν με συρροή fake news, ανακρίβειες και παραπληροφόρηση. Πότε με το δήθεν τσιμεντάρισμα  στην Ακρόπολη και πότε με τη παραποιημένη φωτογραφικά τη τάχα καπνισμένη πύλη των Λεόντων στις Μυκήνες. Στη τελευταία περίπτωση οι στενόμυαλες μπαρούφες  για τη φωτιά σε κάτι ξερόχορτα δρομολογήθηκαν από τα εντεταλμένα τρολ, ως ρεβανσιστικό περίπου αντίβαρο- αν είναι  δυνατόν;- της θανατηφόρας πυρκαγιάς στο Μάτι.

Αναπόδραστα η στριμωγμένη εκδικητική κακοήθεια κατασκεύασε φαρισαϊκά τη θεωρία της εκ μέρους της υπουργού συγκάλυψης του σκανδάλου και επιμένει στην παραίτηση για τους πρόσφατους χειρισμούς της.  Εξάλλου το αδιήθητο λαϊκιστικό σύμφυρμα που ως μάστιγα επιδίδεται στο δημόσιο χώρο σε χυδαία ιντερνετικά ξεκατινιάσματα και τροφοδοτεί με λάσπη τον  ανεμιστήρα,  γνωρίζει καλά ότι η Μενδώνη δεν ανήκει εξ απαλών ονύχων στη γαλάζια παράταξη.

 Γι αυτό, το ίδιο δημαγωγικό συνονθύλευμα προσποιούμενο φρίκη για τη δήθεν σιωπηρή εμπλοκή της  στα εγχώρια καλλιτεχνικά «Σόδομα και Γόμορρα» επιχειρεί να κεντρίσει τα ανακλαστικά των συντηρητικότερων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος. Στόχος του, πλασάροντας χολερικούς ισχυρισμούς, να επιτύχει την αποπομπή της από το κυβερνητικό σχήμα. 

Προφανώς διότι φοβάται ότι μακροχρόνια το μεταρρυθμιστικό πνεύμα που η ίδια εμπνέει στο υπουργείο που προΐσταται θα διενεργήσει περεταίρω κρίσιμες τομές στα αποστήματα και τις παθογένειες του πολιτισμού. Γεγονός που θα επιφέρει μεγάλη ζημιά σε παρωχημένα και ετσιθελικά κεκτημένα συμφέροντα.

Όση, όμως, άτσαλη πίεση κι αν ασκεί το οπισθοδρομικό μπλοκ δύσκολα θα του γίνει το χατίρι της απομάκρυνσής της από τη κυβέρνηση. Όχι μόνο για να μην δικαιωθούν οι υπονομευτικές συκοφαντίες του αλλά και για να μην χρησιμοποιηθεί η ηθικολογική υποκρισία του ως αρετή με τον ποταπό τρόπο της συμπεριφοράς των σκοταδιστών μοναχών του μεσαίωνα.

 Εκείνους που ο Καβάφης περιέγραφε ως «οι τα φαιά φορούντες και περί ηθικής λαλούντες». Και τους οποίους δεν χρειάζεται η δημοκρατία για να αποδεικνύει κάθε πολίτης το ήθος του και να ορίζει χωρίς ενοχές, τη πολιτική του ταυτότητα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα