Κανένα έλεος ούτε μισό
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Κανένα έλεος ούτε μισό

Μερικά «ζητηματάκια» που προκύπτουν και είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Α, Βου, Γου, Δυο. Ας πούμε

Είχε υπογραφεί σύμβαση με την ονομασία «717» για την εγκατάσταση και λειτουργία τηλεδιοίκησης στη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Θεσσαλονίκης; Είχε! Επρεπε το έργο να είχε ολοκληρωθεί το 2017; Επρεπε! Εγινε; Όχι δεν έγινε! Ποιος ο υπουργός Μεταφορών που φέρει την πρώτη ευθύνη; Ο Χρήστος Σπίρτζης του ΣΥΡΙΖΑ. Απλό.

Επομένως ένοχος ο Χρήστος Σπίρτζης. Γιατί αν το έργο είχε ολοκληρωθεί τότε κανένας επιβάτης δεν θα είχε «εξαερωθεί». Πόσο ένοχος είναι; Δεν γνωρίζω. Είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας των δικαστικών αρχών. Πάντως είναι.

Πάμε παρακάτω. Τι έκανε ο διάδοχος του Χρήστου Σπίρτζη, δηλαδή ο Κώστας Καραμανλής; Ολοκληρώθηκε το έργο, έστω μετά από τόσα χρόνια; Όχι δεν ολοκληρώθηκε. Είναι αλήθεια πως ο εν λόγω Καραμανλής είχε προειδοποιηθεί από εμπειρογνώμονες για πιθανό, μεγάλο και τραγικό δυστύχημα που θα κοστίσει πολλές ζωές; Φυσικά είχε προειδοποιηθεί. Είχε συμβεί εκτροχιασμός τρένου στην ίδια γραμμή; Είχε. Και όχι μόνο. Παραλίγο προηγούμενο δυστύχημα να κατέληγε σε μαζικό τάφο δεκάδων επιβατών. Είχε ο ίδιος, από το βήμα της Βουλής, διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό πως η ασφάλεια των τρένων είναι εξασφαλισμένη και υποδειγματική; Είχε!

Επομένως ένοχος ο Κώστας Καραμανλής. Πόσο ένοχος; Δεν γνωρίζω. Είναι της αρμοδιότητας των δικαστικών ερευνών. Πάμε παρακάτω; Είναι αρκετή η παραίτησή του από το πόστο του υπουργού Μεταφορών; Όχι δεν είναι. Αλλωστε, μετά την τραγωδία και υπό το βάρος μαζικού τάφου καθώς και από την οργή γονέων και συγγενών ήταν αδύνατον και αδιανόητο να παραμείνει στη θέση του.

Επρεπε λοιπόν, το στοιχειώδες να κάμει, δηλαδή να μην θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του Ιουνίου του 2023; Επρεπε. Όμως δεν το έκαμε. Όχι μόνο έπρεπε αλλά από πάνω ο ίδιος να θέσει τον εαυτό του στη διάθεση των δικαστικών αρχών. Δεν το έκαμε. Γιατί; Πρώτο επειδή η βουλευτική έδρα είναι ελκυστική. Δεύτερο επειδή πίστευε ότι μια τέτοια παραίτηση θα λειτουργούσε ως ομολογία ποινικών ευθυνών. Και τρίτο επειδή ήταν σίγουρος πως θα εκλεγεί.

Επομένως όσοι τον ψήφισαν στην περιφέρειά του και μάλιστα ήταν αρκετοί, πλαγίως συνένοχοι κι αυτοί. Στη συνείδηση του μέσου πολίτη. Αν και με την πλάτη στον τοίχο των Τεμπών, εκείνοι τον ψήφισαν. Επειδή η περιφέρειά του είναι το βιλαέτι του. Επειδή Καραμανλής και ξερό ψωμί. Ο, τι κι αν γίνει.

Πάμε παρακάτω. Είναι η δεν είναι περίεργο το γεγονός πως αρκετοί εκ των προφυλακισθέντων πλήρωσαν μεγάλα ποσά προκειμένου να αποφυλακιστούν προσωρινά; Είναι! Μα που τα βρήκαν όλα αυτά; Δεν πρέπει ο εισαγγελέας να αναζητήσει την διαδρομή του χρήματος για το έργο εγκατάστασης της τηλεδιοίκησης ανάμεσα σε μεγαλοστελέχη της εταιρείας καθώς και στους ανώτερους κύκλους των συνδικαλιστών; Πρέπει!

Με απλά λόγια, οι ένοχοι κάθε κατηγορίας είναι πολλοί. Δεκάδες νοματαίοι. Τόσο εντός της εταιρείας, των συνδικαλιστών αλλά και των σταθμαρχών, όσο φυσικά των πολιτικών και των παρατρεχάμενων αυτών. Εκεί στα Τέμπη των λυγμών και των νεκρών, είναι θαμμένο το σύμπαν των παθογενειών της νεότερης Ελλάδας.

Και πάνω από αυτούς τους τάφους μια αόρατη, ανελέητη, ακατάβλητη και διαχρονική πινακίδα περιφέρεται με τη φράση, χαραγμένη με χρυσά γράμματα: πάρε τα λεφτά και τρέχα! Ο θάνατος σας η περιουσία μας!

Κλείσιμο
Η απάντηση γνωστή. Όταν στην ταινία «ο δικαστής Ρόι Μπιν» ο Πολ Νιούμαν, βγάζει τα περίστροφα και στα πλήθη ανελέητων χρυσοθήρων φωνάζει: Justice you sons of bitches! Δικαιοσύνη τομάρια. Η Νέμεσις πρέπει να επιπέσει και κάθε ένοχο να τον μπουντρουμιάσει. Κανένα έλεος ούτε μισό!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK