LIVE

Κορωνοϊός

vartzopoulos

Επέκταση στα 12 ν.μ. και στο Αιγαίο εάν δεν υπάρξει πρόοδος

Δημήτριος Βαρτζόπουλος

Η επέκταση της κυριαρχίας στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο αποτελεί την ιστορική επιτομή μιας σειράς εξαιρετικών κινήσεων: των συμφωνιών με την Ιταλία, την Αίγυπτο και την Αλβανία. 

Οι σχέσεις μας με την Τουρκία τίθενται πλέον εντός σαφούς πλαισίου δύο βασικών αρχών:
1. Οπωσδήποτε συζητούμε! Μπορεί η ειλικρινής συμφωνία μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας με ένα αυταρχικό, αναθεωρητικό ισλαμικό καθεστώς να είναι απίθανη έως αδύνατη. Η διεθνώς όμως επικρατούσα κουλτούρα της Real Politik επιβάλλει συνομιλίες. Ορθώς, λοιπόν, εκκινούμε τις διερευνητικές.
2. Οσον αφορά τη διαφορά για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ισχύει δυοίν θάτερον, όπως το έθεσε πολύ απλά ο κ. Δένδιας: ή η Τουρκία θα συμφωνήσει να χρησιμοποιήσουμε ως όρο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο, οπότε όλα θα είναι εύκολα, ή όχι, οπότε είναι αδύνατον να οδηγηθούμε σε λύση. Θέματα άλλα δεν υπάρχουν.

Απλά πράγματα, αλλά με βάση την εμπειρία και εξαιρετικά δυσοίωνα. Προ ημερών η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα παγκοσμίως που κατεψήφισε στον ΟΗΕ την ετήσια Εκθεση για τους Ωκεανούς. Μηδέποτε άλλωστε έχει επικυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο των Θαλασσών (UNCLOS 1982). Η απόρριψη αυτή του Διεθνούς Δικαίου δεν είναι θεωρητική. Εκδηλώθηκε εμπράκτως με τη Συμφωνία της με τη Λιβύη, με τις γεωτρήσεις έξω από την Πάφο και με το ερευνητικό της σκάφος στα όρια των σημερινών χωρικών μας υδάτων.

Η έλλειψη αμοιβαίως αποδεκτού κανονιστικού πλαισίου επιτρέπει διαφορετικούς στόχους. Η διερευνητική επαφή επί της οριοθετήσεως της ΑΟΖ, που επιδιώκουμε εμείς, εννοείται από την άλλη πλευρά ως ανατολίτικο παζάρι επί των επεκτατικών της φαντασιώσεων.

Εδώ ελλοχεύει κίνδυνος: μια αδιέξοδος σχοινοτενής συζήτηση κωφών θα χρησιμοποιηθεί από την τουρκική πλευρά ως αποδεικτικό διαλλακτικότητος στην επιδίωξη της τελωνειακής ενώσεως, αναβαθμίσεως των οικονομικών της σχέσεων με την Ε.Ε. και συνεχίσεως των εξοπλιστικών της προγραμμάτων. Πρόθυμοι έξω υπάρχουν πολλοί.

Ασφαλής τρόπος αποφυγής του κινδύνου θα μπορούσε να είναι η προσέγγιση των διερευνητικών επαφών με σαφή χρονικά όρια: ήδη από τα πρώτα στάδια να καταστήσουμε σαφές ότι, εάν εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, που θα προσδιορίσουμε σαφώς, δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος, τότε θα προχωρήσουμε στην επέκταση της κυριαρχίας στα 12 ν.μ. και στο Αιγαίο.

Η προηγηθείσα προσπάθεια διαλόγου θα είναι επαρκής δικαιολογία. Υπό μία έννοια μάλιστα, η επέκταση θα μπορούσε να θεωρηθεί κίνηση λύτρωσης, να γίνει κίνητρο και αφορμή και για την άλλη πλευρά, να δεχθεί την προσφυγή στη διεθνή δικαιοδοσία, όπως και σοβαρές διαπραγματεύσεις για τους όρους των πλόων διέλευσης και εν γένει καλής γειτονίας.

Στο πλαίσιο μιας τέτοιας προσέγγισης οίκοθεν, νοείται ότι η επέκταση θα συμβεί άμεσα, εάν η Τουρκία επαναλάβει την πρόσφατη ιταμή συμπεριφορά παραβιάσεων. Ως εκ του κοινού υπαρξιακού μας χώρου, τούτο αυτονοήτως θα ισχύσει και στην περίπτωση εμπράκτων αμφισβητήσεων της κυπριακής κυριαρχίας.

Καθίσταται έτσι απολύτως ορατό ότι κινούμεθα με περισσή σύνεση, όπως αρμόζει σε χώρα της Ευρωζώνης, αλλά και με την ιστορική μας αποφασιστικότητα, τα 200 χρόνια μιας κορυφαίας εκδήλωσης της οποίας και εορτάζουμε εφέτος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (44)

Απορία

Τότε γιατί να μην κάνει επέκταση στα 12 νμ πρώτη η Τουρκία από όλα τα παράλια της και από όλα τα νησάκια και βραχονησίδες που διεκδικεί; Είναι αυτή η λύση, αντί συνομιλιών και διεθνούς διαμεσολάβησης;

Μπορεί να το δούμε και αυτό

Με μία διαφορά. Άν εμείς επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια οι τούρκοι θα μας χτυπήσουν αμέσως, αν όμως το κάνει η Τουρκία εμείς θα τρέχουμε στους ΟΗΕδες, θα παρακαλάμε τους "συμμάχους" και θα στέλνουμε ηχηρά μηνύματα.

Τζίμης

Είναι τραγικό να αναφέρονται με τόση ελαφρότητα πάνω σε τόσο σημαντικά θέματα, θέματα που αφορούν το Ελληνικό Έθνος, θέματα που αφορούν την πατρίδα. Δεν έχει σημασία να μεγαλώσεις την πατρίδα, σημασία έχει να την κρατήσεις και μεγάλη. Άντε και τα επεκτείνουμε τα μίλια, η Τουρκία έχει κάνει σαφές εδώ και 25 ολόκληρα χρόνια, ότι εάν συμβεί αυτό θα είναι αιτία πολέμου γιατί το Αιγαίο καθίσταται μια Ελληνική λίμνη. Μπορεί να εγγυηθεί ο αρθρογράφος και βουλευτής και ιατρός ότι την επόμενη μέρα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με έμφαση στο Καστελόριζο, την Ρω, την Στρογγύλη θα είναι ασφαλή και Ελληνικά. Το Καστελλόριζο απέχει 2χλμ από τις Τουρκικές ακτές, εάν οι Τούρκοι μαζέψουν 100000 στρατιώτες και τους περάσουν απέναντι τι θα γίνει? Εγγυάται ότι το Καστελόριζο θα μείνει Ελληνικό έδαφος, ότι οι πολίτες και οι στρατιώτες μας θα είναι ασφαλής. Τα λόγια είναι καλά, δεν ειρωνεύομαι με αυτό που θα πώ, πολλές φορές βλέπω τον χάρτη και φαντάζομαι όχι Κωνσταντινούπολη αλλά και σύνορα με την Ινδία, όπως την εποχη του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το ζήτημα όμως είναι τι είναι εφικτό και τι δεν είναι. Θέλουμε μια Ελλάδα μεγάλη, όχι να την μεγαλώσουμε για λίγο και μετά να μικρύνει επειδή κάποιοι κομπάζουν. Για αυτά τα θέματα υπάρχουν διεθνολόγοι, στρατιωτικοί και πάσα φύσεως ειδικοί όχι όμως γιατροί, οι γιατροί στην ιατρική τους. Η Ελλάδα πρώτα πρέπει να γίνει μεγάλη στρατιωτικά, οικονομικά, κοινωνικά, με έμφαση στην εκπαίδευση και στην παιδεία για την αγάπη προς την πατρίδα και μετά κάνουμε και το ιστορικό μας χρέος. Προσωπικά δεν είμαι ούτε στρατιωτικός, ούτε διεθνολόγος είμαι φαρμακοποιός διαβάζω πολύ, το 2010 είχα διαβάσει το βιβλίο Στρατηγικό Βάθος του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, στα πρώτα κεφάλαια μιλάει για τα σταθερά και τα μεταβλητά δεδομένα μιας χώρας, δεν θα επεκταθώ. Οι απέναντι μιλάνε στιβαρά, δομημένα, στρατηγικά, με μέσα και χτίζοντας μέσα. Βασικό πρόβλημα τους είναι η αλαζονεία τους. Είτε το θέλουν, είτε δεν το θέλουν κύριος εχθρός τους είναι και θα είναι η Ρωσία. Μακροπρόθεσμη στρατηγική τους θα είναι να ενωθούν με όλα τα τουρκόφυλα κράτη της Ασίας, το καταφέρανε με το Αζερμπαιτζάν και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και έτσι θα συνεχίσουν. Αυτό έγινε με την πλάτη της Ρωσίας, η οποία έκανε λίγο πίσω, για τους δικούς της στρατηγικούς σκοπούς, ενισχύοντας την αλαζονεία τους. Απλά οι Τούρκοι θα την φάνε από τους Ρώσους αργά ή γρήγορα, το θέμα είναι αν εμείς θέλουμε να μεγαλώσουμε την πατρίδα να σκεφτόμαστε πιο έξυπνα, όπως στο σκάκι δεν νικάς με μια κίνηση αλλά με πολλές.

Λαθος Τζιμη, οχι εκατο χιλιαδες στρατιωτες

Αλλα 200 κομαντος χρειαζονται οι τουρκοι για το Καστελοριζο.Πρωτα ενας βομβαρδισμος με drones και μετα 200 κομαντος.Αν κανουμε το λαθος να στειλουμε τον στολο στο Καστελοριζο, οι εκατο χιλιαδες τουρκοι στρατιωτες θα επιτεθουν σε νησια και Θρακη. Αν στειλουμε τρια τεσσερα πλοια στο Καστελοριζο, θα τα βυθισουν.Αν δεν προσεξουν οι πολιτικοι μας, το Καστελοριζο ειναι χαμενο απο χερι. Οχι η ΑΟΖ του, αλλα το ιδιο το συμπλεγμα Καστελοριζου.Και θα βγουμε κεραταδες και ζημιωμενοι.Θα ισχυριστουν οτι καναμε επιθετικη κινηση αυξανοντας τα χωρικα υδατα στα δωδεκα μιλια και αυτοι υπεραμυνθηκαν των δικαιωματων τους.Οπως εγινε με την Κυπρο.

Aρθούρος

Πέρασαν 191 χρόνια από την ανακήρυξη του ελεύθερου ελληνικού κράτους (Φλεβάρης 1830-κοντοζυγώνει η επέτειος που λίγοι θυμούνται), γιά να πειστούμε, να πείσουμε και να ψηφίσουμε μαζί με τους γείτονές μας τα αυτονόητα. Δηλαδή να α)καθορίσουμε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με Αίγυπτο, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί κατά το δοκούν κι από τους δύο μας, β)με την Ιταλία, η οποία έχει κάποια σκοτεινά σημεία στα Στροφάδια και γ)απλά ξεκινούν οι διαδικασίες γιά ΑΟΖ με την Αλβανία. Μένει ακόμα δ)να οριστεί ΑΟΖ με τη Λιβύη, ε)με την Κύπρο(αλήθεια γιατί ο κύριος Βαρτζόπουλος και όλοι εδώ μέσα το ξέχασαν;), στ)να κλείσουν οι εναπομείναντες κόλποι της Ελλάδας και ζ)τέλος να επεκταθεί η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα μας νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια και τέλος να οριστεί ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με την Τουρκία. Δηλαδή μέχρι να γίνει το τελευταίο, πρέπει να πειστούμε, να πείσουμε και να πετύχουμε 4 ακόμα πράγματα, τα οποία είναι κι αυτά πολύ δύσκολα. Μέχρι να τα πετύχουμε, θα περάσουν άλλα 191 έτη και μετά μπορούμε να συζητήσουμε γιά την υφαλοκρηπίδα με την Τουρκία. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Γιατί αν πανηγυρίζουμε ως ιστορικά γεγονότα την επιτυχία γιά τα δύο πρώτα που κι αυτά έχουν "ουρές", που συμπίπτουν μάλιστα με τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, μάλλον ως φάρσα λέγεται ότι θα πετύχουμε όχι το τρίτο ή το τέταρτο, αλλά το τελευταίο που είναι το πιό δύσκολο απ' όλα. Πάντως, δείκτης και οδηγός γιά τις συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σήμερα δεν μπορεί παρά να είναι η συνθήκη της Λοζάνης, η οποία κι αυτή είναι 100 ετών και ήδη η Τουρκία την έχει ξεχάσει. Αν περάσουν άλλα 191 χρόνια μέχρι να πετύχουμε τα εξίσου αυτονόητα, όπως και τα δύο πρώτα που αναφέραμε, ούτε εμείς, ούτε η Τουρκία θα τη θυμόμαστε. Γι' αυτό, μην πανηγυρίζουμε γιά τίποτα και πρέπει ΕΜΕΙΣ να κινηθούμε με γρήγορο ρυθμό σε όλα τα μέτωπα, ακόμα πιό γρήγορα από τη γείτονα. Και μπορούμε άμεσα σε τούτη την κυβερνητική θητεία να κλείσουμε τους κόλπους όπως λέει ο Κοτζιάς που σ' αυτό έχει δίκιο, και να επεκτείνουμε την υφαλοκρηπίδα μας στα 12 μίλια νότια κι ανατολικά της Κρήτης. Τα υπόλοιπα, είναι απότοκα ενθουσιασμού και μόνο.

Εισαι σοβαρος Αρθουρε ;

Τι ΑΟΖ με την Κυπρο να ορισουμε ; Πρωτα-πρωτα.....εχουμε τετοια ΑΟΖ ; Δευτερον, οι τουρκοι κανουν γεωτρυσεις σε χωρικα υδατα της Κυπρου και δεν ακουγεται κιχ και εσυ λες να ορισουμε ΑΟΖ που κλεινει την Τουρκια στις αχτες της; Αλλο που δεν περιμενου οι τουρκοι για να μπουκαρουν και να παρουν ολη την Κυπρο.Αν γινει το μπαμ, εσυ θα πας να υπερασπιστεις τους κυπριους ;Μαλλον θα περιμενουμε τις ανακοινωσεις του ΟΗΕ και θα υπενθυμιζουμε στους ευρωπαιους οτι οι τουρκοι παραβιασαν τα ευρωπαικα συνορα.Συγνωμη παιδια, αλλα ειστε εκτος τοπου και χρονου.

Δικαστής Ντρεντ

Δεν νομίζω να υπάρξει ελληνική κυβέρνηση που να πάει Χάγη μην έχοντας εξασκήσει το νόμιμο δικαίωμα της επέκτασης στα 12 νμ γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση είναι σα να πηγαίνουμε σαν πρόβατα στη σφαγή.

Δηλαδη κ. δικαστα μας......

Εσυ προτεινεις να βαρεσουμε στο δοξα πατρι και οποιον παρει ο χαρος, ετσι ; Αλλα αν μας παρουν φαλαγγι και στην επετειο των 200 χρονων απο το 21 μας κατεβασουν στην Λαμια, τοτε τι κανουμε κυριε δικαστα μας ; Θα παρακαλαμε να μας αφησουν οχι τα 12 αλλα τα 6 μιλια στις Σποραδες, στις Κυκλαδες και στη Ευβοια,.....ηρωα ;

πόσο σανό θα δώσετε πια;

Μας κοροϊδεύετε τόσα χρόνια όπως και με το σκοπιανό. Αυτά τα θέματα δεν λύνονται μονομερώς εκτός κι αν εισαι υπερδύναμη και ρίξεις 2-3 υδρογονοβόμβες στον απέναντι. Ειδικά στην περίπτωση του Αιγαίου, η Λωζάνη έδινε τα πάντα στην Ελλάδα αποκλείοντας εντελώς την Τουρκία. Μέγαλο λάθος(;) το οποίο οδήγησε σε τρομερή ταλαιπωρία, τεράστιο διπλωματικό, στρατιωτικό και οικονομικό κόστος, και στασιμότητα, δυο γειτονικά κράτη... Ξυπνήστε πια, είμαστε στο 2021, επιτέλους με τις ψευτοπατριωτικές αρτηριοσκληρώσεις που έχουν αυτοπαγιδέψει επί 10ετίες την Ελλάδα!

Giannis

Έχεις κάνα δωμάτιο σπίτι σου που περισσεύει να μου το γράψεις ρε φίλε ακούγεσαι θησαυρός

Μαντζαφλάρας

Ή έχεις φάει πράγματι πολύ σανό και έχεις λασκάρει βίδες ή είσαι πράγματι μακάκας και πεμπτοφαλαγγίτης οπότε άντε κατά Ταγίπ μεριά να ησυχάσουμε και να λιγοστέψουν οι μακάκες. Πάντως αν γίνει κανένα μπαμ με τον Ταγίπ θα χαρώ να σε έχω μπροστά μου και να σε σπρώχνω κατά τον Ταγίπ να δεις πόσο καλό είναι το οθωμανικό δίκαιο.

Ο Ροζακης είσαι

η πλάκα κάνεις??

Νικος

Γιατρε μου να ασχοληθειτε καλυτερα με ιατρικα θεματα. Αφηστε την εξωτερικη πολιτικη σε ατομα με σχετικες σπουδες και εμπειρια. Το οτι ειστε βουλευτης δεν σημαινει οτι εχετε το δικαιωμα να γραφετε μπουρδες. Νομιζετε οτι η επεκταση στα 12 νμ σε μια κλειστη θαλασσα οπως το Αιγαιο ειναι τοσο ευκολη; Νομιζετε οτι μια τετοια αποφαση θα βρει αντιθετη μονο την Τουρκια; Αναφερεστε και στα 200 χρονια απο την επανασταση ως κινητρο για το σημερα, παραβλεποντας οτι η επανασταση σωθηκε απο την επεμβαση των ξενων στο Ναβαρινο.

σωστός

+1!

Πειραιώτης μαουνιέρης.

Κανείς μεγάλος δε βγήκε αντίθετα. Η Ρωσία πχ,προχθές,δια του ΥπΕξ,δήλωσε ότι έχουμε αυτονοήτως το δικαίωμα να επεκτείνουμε στα 12 μίλια...

στα δαρδανελια γιατι είναι 12νμ

και είναι κλειστά στενά για την τουρκία ??? εκείνο γιατί το αποδέχεσαι ??? α ρε χεσμένα φοβισμένα τιποτέρνια ανθρωπάκια... αν θες μπορέις να φύγεις από τη χώρα... να πας στην ελβετία...

Στην Ελλάδα ζουν όσοι σχολιάζουν;

Όλοι γράφουν να γίνουμε σαν αστακός με τούς εξοπλισμούς!Ρε άνθρωποι δεν το ξέρετε ότι με τα μνημόνια έχουμε χάσει την ανεξαρτησία μας σαν χώρα;Όχι ότι είχαμε ποτέ ανεξαρτησία δηλαδή, αλλά τώρα έγινε και επίσημο. Αυτό σημαίνει ότι άλλοι εγκρίνουν το αν θα ξοδέψουμε για την άμυνα και πόσα. Για τα ραφάλ και τις φρεγάτες, απλά ο Τσίπρας είχε μαζέψει ενα αποθεματικό το οποίο τώρα ο Μητσοτάκης ξοδεύει. Όσο για την πρόταση του αρθογράφου είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Να πούμε στους τούρκους, άν δεν τα βρούμε εδώ και τώρα, πόλεμος ή Χάγη. Άλλο πού δεν θέλουν οι τούρκοι! Η Χάγη θα τούς δώσει την ΑΟΖ τού μισού Αιγαίου και φυσικά θα επικυρώσει ότι το Καστελόριζο δεν έχει ΑΟΖ. Το ωραίο θα είναι να μην τους δώσει αποπάνω νησάκια και βραχονησίδες, όπως καμία Γαύδο. Γιατί στην Χάγη οί διαφορές πάνε πακέτο και όχι επιλεκτικά.

Πειραιώτης μαουνιέρης.

...α σα πέρα ρε ούφο.Τράβα να διαβάσεις κανα βιβλίο μπας και μάθεις κάτι....

Πέτρος

Συγχαρητήρια για το άρθρο σας. Συμφωνώ απολύτως !!!! Μετά τη εισβολή στη Κύπρο και την μή αντίδραση μας οι Τούρκοι πήραν αέρα θεωρώντας ότι είμαστε κότες. Με τη πασοκοκρατία και το κρύψιμο κάτω απο το χαλί των Τουρκικών απειλών ήρθαν και τα Ιμια με τους Αιθεροβάμονες Σημιτοπάγκαλους που πίστευαν ότι με την Ευρωπαική προοπτική ή Τουρκία θα μας αγαπήσει...... Πληρώστε τώρα για τα Rafale και τις φρεγάτες

Μαργαρίτα.

Τα 12 Ναυτικά Μίλια θα πρέπει μετά το Ιόνιο να επεκταθούν και στο Αιγαίο, καθώς είναι αναφέρετο δικαίωμα της Ελλάδας. Αυτή η κυβέρνηση ότι μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα από την προηγούμενη στην εξωτερική πολιτική και χωρίς απώλεια Εθνικού μας εδάφους όπως την κατηγορούν οι λαϊκιστές της αριστεράς του ΣΎΡΙΖΑ.

Μιχαλης

απολυτα, Εαν δεν προκυψη εν ευθαιτω χρονο προοδος, τοτε 12 μιλια. Και αυτο να το ανακοινωσουμε και σε εχθρους και σε φιλους

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία