TRIKAS

Αθανάσιος Τρίκας

Η λοίμωξη από τον κορωνοϊό SARS- CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus-2) είναι υπεύθυνη για την ασθένεια Covid-19 (Corona Virus Disease-19) η οποία προκαλεί συνήθως ήπια συμπτωματολογία, κυρίως από το αναπνευστικό σύστημα. Σε μικρό ποσοστό ασθενών παρατηρείται σοβαρή επιβάρυνση της αναπνευστικής λειτουργίας με την εκδήλωση βαριάς πνευμονίας που μπορεί να συνοδεύεται από πολυοργανική ανεπάρκεια οδηγώντας συχνά τους ασθενείς στο θάνατο

3

Ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε επίσημα ως πανδημία την λοίμωξη από τον νέο κορωνοιό SARS-COV2, τη γνωστή σε όλους πλέον COVID-19. Μια πανδημία με τρομακτικό αντίκτυπο στον τομέα της δημόσιας υγείας, αλλά και σε κάθε σχεδόν έκφανση της ανθρώπινης ζωής, δεδομένων των πρωτόγνωρων συνθηκών που επέβαλε στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση της διασπορας του ιού και αντιμετώπιση του. Μια πανδημία που δείχνει τώρα περισσότερο από ποτέ στην χώρα μας το πραγματικό της πρόσωπο με σημαντική θνητότητα και νοσηρότητα.

Τα πρώτα κρούσματα της νόσου από τον κορωνοϊό 2019 (COVID-19) αναφέρθηκαν στην πόλη Ούχαν της Κίνας, η οποία και αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό της πανδημίας.