Εκλογές ΝΔ: Tο φιάσκο της δεκαετίας
Ανδρέας Μπελεγρής

Ανδρέας Μπελεγρής

Εκλογές ΝΔ: Tο φιάσκο της δεκαετίας


Για να έρθει η καταστροφή στην πολιτική η δύναμη της ηλιθιότητας δεν αρκεί, χρειάζεται και κομματική ευφυΐα. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τα γεγονότα ήταν συμπυκνωμένα, οι εξωτερικοί παράγοντες ισχυροί, οι συνθήκες πρωτόγνωρες η απογοήτευση του κόσμου μεγάλη και, έτσι, οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις δεν άφηναν πολλά περιθόρια επανεκίνησης για τη ΝΔ. Εντούτοις, μέχρι το δημοψήφισμα, ή αν θέλετε μέχρι και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, δινόταν η εικόνα ενός κόμματος που λειτουργούσε στοιχειωδώς, παρά τα στραπατσαρίσματα. 

Τους τελευταίους διόμιση μήνες το κόμμα έπαψε να λειτουργεί ως κόμμα, ως μια συλλογικότητα. Δεν είχε αρχηγό. Δεν είχε ιδεολογική κατεύθυνση. Δεν είχε οργανική συγκρότηση. Και εν τέλει, δεν είχε επαφή με τον κόσμο. Οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί που θα αναμετρούνταν στις σημερινές εσωκομματικές εκλογές έχουν τόσες διαφορές, που θα μπορούσαν να βρίσκονται σε ένα άλλο κόμμα. 

Όμως στα μεγάλα κόμματα συμβαίνουν αυτά. Κι ένα από εκείνα που διαχωρίζει τα μεγάλα από τα μικρά κόμματα είναι η στοιχειώδης οργανωτική δομή ανάμεσα σε διαφορετικούς ιδεολογικούς θύλακες. Το παράδοξο να διασπώνται τα μικρά κόμματα πιο εύκολα από τα μεγάλα βρίσκεται και στο γεγονός ότι τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας έχουν γρήγορες λύσεις στα τεχνικά, καταστατικά και οργανωτικά θέματα που προκύπτουν. 

Η Νέα Δημοκρατία σήμερα λειτούργησε σαν να είναι ένα μικρό κόμμα. Ο πρόεδρος Ευάγγελος Μεϊμαράκης - γνώστης όσο κανείς των κομματικών λειτουργιών -  δεν ήταν μόνο ένας υποψήφιος, αλλά παραμένοντας στην θέση του ανέλαβε την ευθύνη της επιτυχούς διεξαγωγής των εκλογών. Επίσης παραμένοντας πρόεδρος είχε την ευκαιρία να απολαύσει και όλα τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη θέση αυτή. 

Ο κ. Μεϊμαράκης έγινε γνωστός στα αμφιθέτρα. Από τους τέσσερις υποψήφιους ειναι ο μόνος που ξέρει σε τέτοιο βάθος και προσωπικά από εσωκομματικές διαδικασίες. Το κόμμα οδηγήθηκε σήμερα σε ένα φιάσκο άνευ προηγουμένου για μεγάλο ευρωπαϊκό κόμμα. Δεν οργανώθηκε τίποτα σωστά. Έχει γίνει περίγελος. Η κατάσταση μοιάζει ανεξέλεγκτη. Μοιάζει να μην υπάρχουν περιθόρια συννενόησης. Αλλά και κάτι χειρότερο: μοιάζει να μην αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς πάνω στην υπάρχουσα βάση, αφού πρόκειται για μια πολιτική φάρσα από αυτές που συνέβαιναν στην δεξιά παράταξη προδικτατορικά.
Κλείσιμο

Αν το "μεγάλο ΠΑΣΟΚ" περιορίστηκε δραματικά με την εκλογική αποδοκιμασια του ελληνικού λαού, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι καταρρέει εκ των έσω. Ενα μεγάλο κόμμα χωρίς δομές και εξουσια κατεδαφίζεται. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ μετακινούνται πιο δύσκολα από κόμμα σε κόμμα, πιστεύουν στη σταθερότητα που τους προσφέρει ο πολιτικός χώρος του και εξ αυτού το κόμμα διασώθηκε μέχρι σήμερα. Αποδεικνύεται, ωστόσο, πως ορισμένα από τα προβεβλημένα στελέχη της παραγνώρισαν αυτή την πραγματικότητα. Δεν πρόσεξαν, κινήθηκαν για μια ακόμη φορά ως ιδιοκτήτες στο κτήμα που τους άφησε ο Καραμανλής, ο Ράλλης, ο Αβέρωφ. Άφρονες κακομαθημένοι απόγονοι που έπαιξαν με την τύχη τους. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK