Το Παρίσι είναι μόνο η αρχή
Ανδρέας Μπελεγρής

Ανδρέας Μπελεγρής

Το Παρίσι είναι μόνο η αρχή

Το ISIS δεν είναι μια ακόμη ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση. Πρόκειται για ένα επαναστατικό κίνημα στο εσωτερικό της Συρίας με φιλοδοξίες ελέγχου εδαφών και εγκαθίδρυση κράτους στην καρδιά του μουσουλμανικού κόσμου.

Έχει στοχοποιήσει την Δύση ως τον μεγάλο εχθρό για τα δεινά των Αράβων και με την νοοτροπία εχθρικού κράτους στρέφεται προς ο,τιδήποτε δυτικό, από Ρωσία μέχρι ΗΠΑ. Η επιμονή ορισμένων δυτικών χωρών να στηρίζουν τον Ασάντ, η αμηχανία ηγεσίας και η αντιμετώπισης ενός φλέγοντος προβλήματος με βυζαντινούς χρόνους, έδωσε τον χώρο στους πιο ακραίους ισλαμιστές μέσα στην Συρία να εκμεταλλευτούν την ανέχεια, τη φτώχεια και την αστάθεια.  

Κλείσιμο
Το ISIS πήρε όλον το χρόνο που χρειαζόταν για να οργανωθεί. Στην Συρία κερδίζει συνεχώς έδαφος και δημοφιλία. Έχοντας λαϊκή υποστήριξη, που δεν μπορεί να μετρηθεί, για ένα κομμάτι του πληθυσμού φαντάζει η λύση και όχι το πρόβλημα. Έτσι και ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός στο εσωτερικό της χώρας συνεχώς αυξάνεται. Όταν οι άνθρωποι δεν βρίσκουν διέξοδο στρέφονται στον Θεό.

Το ISIS υπόσχεται έναν καλύτερο κόσμο για τους μουσουλμάνους όπου γης, αρκεί να νικηθεί ο δυτικός κόσμος.

Από την άλλη πλευρά, το Παρίσι αποτελεί την ιστορική εστία των Αρχών του Διαφωτισμού και η Γαλλία είναι ένα κράτος με αυστηρούς νόμους σε σχέση με κάποιες μουσουλμανικές παραδόσεις, όπως η απαγόρευση της μαντίλας. Επιπλέον ήδη από το τέλος Σεπτεμβρίου η Γαλλία διεξήγαγε επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους, επεκτείνοντας τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή στον συνασπισμό δυνάμεων υπό τις ΗΠΑ – αν και την ίδια ώρα ζητά την απομάκρυνση του Ασάντ.

Η Γαλλική Δημοκρατία έχει όλα τα χαρακτηριστικά του ιδανικού εχθρού για τους τζαχαντιστές. Το Παρίσι, έτσι, έζησε πιο δραματικά και εκτεταμένα ένα δεύτερο χτύπημα σε λιγότερο από ένα χρόνο.  

«Αυτό που συνέβη χθες είναι μια πράξη πολέμου», είπε ο Πρόεδρος Ολάντ. «Οι επιθέσεις στο Παρίσι σχεδιάστηκαν με τέτοιο τρόπο για να δείξουν ότι η Γαλλία είναι από τους πρώτους μας στόχους όσο συνεχίζει την ίδια πολιτική», ανέφερε το ISIS, ενώ σε μηνύματα στο διαδίκτυο οι απειλές συνεχίστηκαν: «Μετά το Παρίσι θα έρθει η σειρά της Ρώμης, του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον».

Πλέον οι μαζικές επιθέσεις στη Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι θέμα χρόνου, με το ερώτημα να παραμένει το κατά πόσο οι ισχυρές δυτικές χώρες μπορούν να αντεπεξέλθουν σε έναν ακόμα πόλεμο.

Σίγουρα δεν μπορούν να τον αποφύγουν. Ανεξαρτήτως αυτού οι απομακρυσμένες επεμβάσεις σε χώρες «στην άλλη άκρη του κόσμου», έχουν τελειώσει. Το Ισλαμικό Κράτος δείχνει να έχει ήδη προετοιμαστεί στο εσωτερικό των εχθρικών κρατών. Οι φόβοι πως για κάθε χτύπημα στην Συρία θα επιχειρείται κάποιο αντίστοιχο σε δυτικές πρωτεύουσες, είναι υπαρκτοί. Θύλακες τζιχαντιστών υπάρχουν παντού στις λαμπερές μεγαλουπόλεις της Δύσης κι αυτό το ξέρουν όλοι. Το φράγμα έσπασε και η Ευρώπη είναι απροστάτευτη.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ