Ο περίπατος του κ. Μπακογιάννη
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Ο περίπατος του κ. Μπακογιάννη

Ο κ. Μπακογιάννης με τον μεγάλο περίπατο ξεκίνησε  ένα εμβληματικό έργο   που αλλάζει τη μορφή του κέντρου της Αθήνας. Μια σωστή πρωτοβουλία που μπορεί να δικαιώσει τις προσδοκίες ότι ο Δήμαρχος ως νέος πολιτικός θα φέρει έναν διαφορετικό αέρα.

Ωστόσο, είναι φανερό ότι η διαχείριση του μεγάλου αυτού έργου έγινε με προχειρότητα. Ο κ. Μπακογιάννης αρνείται τις κατηγορίες και σε συνέντευξη του είπε ότι δουλεύει συγκροτημένα από την 1/9/19 με μεγάλη ομάδα συγκοινωνιολόγων, χωροτακτών, αρχιτεκτόνων κλπ όπως και ότι οι εναλλακτικές διαδρομές δόθηκαν 12 ώρες μετά την εφαρμογή των ρυθμίσεων γιατί έπρεπε να καταγραφούν τα δεδομένα των πρώτων ωρών!

Δεν χρειάζεται να διαθέτεις διδακτορικό συγκοινωνιολόγου για να καταλάβεις ότι ένα τέτοιο έργο θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία. Ούτε χρειάζονται κάποιες ιδιαίτερες ικανότητες για να κατανοήσεις πως ότι και να σου εισηγούνται οι ειδικοί, πριν ξεκινήσεις πρέπει να έχουν μελετηθεί σε βάθος οι εναλλακτικές διαδρομές και να έχουν ενημερωθεί εκτεταμένα οι πολίτες. Σίγουρα μπορούσαν στον τομέα αυτό μπορούσαν να γίνουν περισσότερα, όπως για παράδειγμα να είχε αξιοποιηθεί το 112 για έκτακτες ενημερώσεις.

Ενώ πρόκειται για εξαιρετική πρωτοβουλία, η τύχη του μεγάλου περιπάτου εξαρτάται τώρα από την ορθότητα και πληρότητα των κυκλοφοριακών παρεμβάσεων που θα διασφαλίσουν για όλους λειτουργικές λύσεις. Το 2004 που μελετήθηκε σοβαρά το κυκλοφοριακό της Αθήνας έγινε σειρά παρεμβάσεων λόγω των αγώνων, που τελικά κατέστησαν μόνιμες επειδή αποδείχθηκαν αποτελεσματικές. Καταργήθηκαν φανάρια στην Κηφισίας που διέκοπταν τη ροή των οχημάτων στο αντίθετο ρεύμα, ρυθμίστηκε το τρίγωνο της Φειδιππίδου, άλλαξε η κατεύθυνση των ΙΧ σε βασικούς δρόμους κά Σύμφωνα με μηχανικό που γνώριζε τότε πρόσωπα και πράγματα, στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, υπό το φόβο της αποτυχίας εμπιστεύτηκαν ειδικούς (ώστε να μετατεθεί και η ευθύνη των αποφάσεων) και τελικά το αποτέλεσμα αποδείχθηκε εξαιρετικό.

Αν ο κ. Μπακογιάννης είχε επιμείνει να είναι καλύτερα μελετημένες οι αναγκαίες κυκλοφοριακές προσαρμογές του μεγάλου περιπάτου, δεν θα είχε διακινδυνέψει να επιβαρύνει με αρνητική δημοσιότητα ένα σημαντικό έργο και να κάνει επιφυλακτικούς για ανάλογες πρωτοβουλίες Δημάρχους άλλων πόλεων. Θα μπορούσε ακόμη να έχει επιλέξει από την επιτροπή των ειδικών που λέει ότι μελετούσε το έργο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, κάποιους οι οποίοι να εμφανίζονται στους δημοσιογράφους καθημερινά και μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση από το Δημαρχείο και να ενημερώνουν για τις αποφάσεις τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK