Φοιτητική ζωή: Μην πεινάσεις... μπορείς να μαγειρέψεις και μόνος σου

Φοιτητική ζωή: Μην πεινάσεις... μπορείς να μαγειρέψεις και μόνος σου

«Και τώρα τι τρώμε;», «Πάλι απ’ έξω να παραγγείλω;», «Βαριέμαι να μαγειρέψω μόνο για μένα». Είσαι φοιτητής, μένεις μόνος μακριά από το σπίτι σου (και τα φαγητά της μαμάς σου) και έρχεσαι καθημερινά αντιμέτωπος με αυτά τα ερωτήματα; Μην πανικοβάλλεσαι! 

Φοιτητική ζωή: Μην πεινάσεις... μπορείς να μαγειρέψεις και μόνος σου

Μεγάλωσες πια, δεν είσαι το μικρό παιδί της οικογένειας και πρέπει να αναλάβεις τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις σου.  Η κατηγορία «σίτιση» κατά τη διάρκεια της φοιτητικής σου ζωής – αν δεν είσαι φοιτητής μαγειρικής - είναι μια περίεργη κατάσταση. Πού χρόνος για να μαγειρέψεις και κυρίως πού όρεξη…  Γι’ αυτό και για τους περισσότερους φοιτητές ο χώρος κουζίνα αποτελεί «άβατο». 

Αν όμως βαρέθηκες να «βαφτίζεις» γκουρμέ ακόμα και το πιο άνοστο πιάτο της φοιτητικής σου λέσχης και μπούχτισες με τα junk food  και τα σουβλάκια (έχοντας δώσει και μια περιουσία για να τα χαρείς), ήρθε η ώρα να πάρεις την απόφαση  να μαγειρέψεις μόνος σου, γρήγορα, εύκολα και οικονομικά για να μην… πεινάσεις . 

Τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από ό,τι φαντάζεσαι. Η διατροφή σου και η υγεία σου θα βελτιωθούν σημαντικά, θα νιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου «δημιουργώντας» απολαυστικά και αγαπημένα σου πιάτα (η μαγειρική για πολλούς λειτουργεί και ως αγχολυτικό) και το πιο βασικό όλων…  θα εξοικονομήσεις χρήματα!

Κλείσιμο
Την αρχή την έκανε ήδη ο Στάθης
, φοιτητής στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων σε ιδιωτική σχολή της Αθήνας. Μέχρι προσφάτως έτρωγε «πρόχειρα» φαγητά, «αναγκαστικά» όπως μας λέει,  γιατί είχε από το πρωί μέχρι το βράδυ μαθήματα στη σχολή του.



Με τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά ωστόσο, αποφάσισε να «βαφτίσει» τα μαγειρικά του σκεύη και να γευτεί φαγητό από τα… χεράκια του.  «Είμαι ορκισμένος μακαρονάς και πλέον απολαμβάνω πολύ τη διαδικασία να φτιάξω μόνος μου τα αγαπημένα μου πιάτα σε ελάχιστο χρόνο.



Γλυτώνω χρήματα και μου φαίνεται ότι θα περάσει καιρός μέχρι να ξαναδώ αυτό το μικρό αλουμινένιο σκεύος σκεύος από το delivery της γειτονιάς» εξηγεί ο Στάθης και συνεχίζει: «Για εμένα και την παρέα μου η μαγειρική είναι και ένας τρόπος διασκέδασης. Όλοι μας, είμαστε λάτρεις των ζυμαρικών και ειδικά τα Σαββατοκύριακα που έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο συγκεντρωνόμαστε στο σπίτι μου, μαγειρεύουμε μακαρονάδες και κουβεντιάζουμε μέχρι το πρωί. Ο φίλος μου ο Γιάννης πέρασε σε άλλο επίπεδο μαγειρεύοντας ένα τέλειο δέιπνο για την κοπέλα του! Μοναδικές στιγμές». 



Η ναπολιτέν του Στάθη

Υλικά: 

Ένα πακέτο μακαρόνια νο 10, μισή κ.σ. μαργαρίνη, κρεμμύδι, σκόρδο, τοματοχυμός, 1 κ.σ. λάδι, 1 κ.γ. μουστάρδα, 1 κ.γ. κέτσαπ, αλάτι, πιπέρι, βασιλικός αποξηραμένος

Εκτέλεση:

Τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μισή σκελίδα σκόρδο στο λάδι. Μόλις τα υλικά «μαλακώσουν» προσθέτουμε τον τοματοχυμό και λίγο ζεστό νερό.  Στην πρώτη βράση, προσθέτουμε τη μουστάρδα, την κέτσαπ και τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει με κλειστό καπάκι. 

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια μέχρι να γίνουν al dente, τα σουρώνουμε και τα τσιγαρίζουμε με μισή κ.σ. μαργαρίνη. Περιχύνουμε τη σάλτσα πάνω στα ζεστά μακαρόνια και προσθέτουμε ψιλοκομμένο βασιλικό


Η καρμπονάρα της Αλίντας

«Όταν είσαι φοιτητής και έρχεται η ώρα να υπολογίσεις τα χρήματα που σου μένουν για τη διατροφή σου, τα πράγματα γίνονται «σκούρα» λέει η Αλίντα που σπουδάζει στην Κρήτη, στο τμήμα Φιλοσοφικής και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου.

 

«Τα delivery και τα γεύματα στα εστιατόρια έχουν κοπεί (μαζί τους «κόπηκαν» και τα περιττά κιλά), αλλά με σωστή διαχείριση των χρημάτων σου μπορείς να κάνεις οικονομικές αγορές στο σούπερ μάρκετ για να μαγειρεύεις σπιτικά κυρίως εν μέσω εξεταστικής περιόδου. Οι φοιτητές δεν χρειάζονται πολλά για να είναι ευτυχισμένοι» λέει η Αλίντα. 

«Πλέον θα μαγειρέψω τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα για να έχω ένα πιάτο φαγητό σε καθημερινή βάση» εξηγεί και αποκαλύπτει την σπεσιαλιτέ της: «Αγαπημένη μου συνταγή είναι η καρμπονάρα, αλλά η αυθεντική ιταλική εκτέλεσή της. Οι συνταγές με διάφορα είδη ζυμαρικών έχουν καθιερωθεί στην κουζίνα μου αφού τα μαθήματα, το διάβασμα και οι χρονικές προθεσμίες για να την παράδοση των εργασιών με έχουν μετατρέψει σε μια πρώτης τάξης “μακαρονού”. Οι μακαρονάδες είναι το “επίσημο” φαγητό του φοιτητή. Γρήγορες, εύκολες και πεντανόστιμες».


Η Αλίντα επιβεβαιώνει και την άλλη διάσταση της μαγειρικής: «Εκτός από την βασική ανάγκη να τραφείς, είναι ένα χόμπι που σε χαλαρώνει και σου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργείς γευστικά πιάτα. Στην ουσία, έχει αρχίσει να γίνεται και η διασκέδαση της Κυριακής. Με τους φίλους μου έχουμε πλέον καθιερώσει να μαγειρεύουμε, καθένας με τη σειρά του, και να περνάμε όμορφα γύρω από το Κυριακάτικο τραπέζι. Η ανάγκη που έγινε συνήθεια μας έχει δέσει πιο πολύ σαν παρέα».

Υλικά και αναλογίες για 3-4 άτομα:

3 αυγά, 150-200 γρ μπέικον, μισό κ.γ. αλάτι , πιπέρι αναλογία αρεσκείας, 200 γρ. παρμεζάνα

Εκτέλεση:

Χτυπάμε σε ένα μπολάκι τα αυγά καλά και μετά προσθέτουμε το αλατοπίπερο, και τη παρμεζάνα τριμμένη πολύ ψιλά κομματάκια. Σ’ ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το μπέικον χωρίς λάδι. Αφού έχουμε βράσει τα μακαρόνια σε μια κατσαρόλα και αφού τα σουρώσουμε, ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα το μπέικον και το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε καλά για περίπου 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά ίσα ίσα να δέσουνε όλα τα υλικά μαζί και να λιώσει η παρμεζάνα. Σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό. Για εσάς που θέλετε να προσέχετε την εμφάνισή σας δείτε εδώ μερικά μυστικά για να μην τη χάσετε τρώγοντας τα αγαπημένα σας ζυμαρικά.





Αν ψάχνετε πιο ψαγμένες συνταγές, ο Νίκος έχει τη λύση για ένα αξέχαστο τραπέζι με κρασί και ζυμαρικά.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης