Η Ασφαλιστική διείσδυση στην Ελλάδα σε μια αβέβαιη καθημερινότητα

Η Ασφαλιστική διείσδυση στην Ελλάδα σε μια αβέβαιη καθημερινότητα

Στα πλαίσια του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών διενεργήθηκε ένα, άκρως ενδιαφέρον και διαφωτιστικό, panel σχετικά με την εξέλιξη της ασφαλιστικής συνείδησης στην χώρα μας με τον τίτλο: «Ανασφάλιστοι και Απροετοίμαστοι: Το Κρυφό Κόστος της Χαμηλής Ασφαλιστικής Κουλτούρας»

nodaros-nn-xr
Στο πάνελ συζητήθηκε εκτενώς το φαινόμενο της υπασφάλισης, το οποίο είναι κυρίαρχο στην ελληνική κοινωνία καθώς παραμένουμε μία από τις χώρες με τη χαμηλότερη διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ευρώπη.

Οι ομιλητές αναζήτησαν τις ρίζες του φαινομένου και ο κ. Στέλιος Πέτσας, βουλευτής της ΝΔ και πρώην Υπουργός, εξέφρασε την ανησυχία του αλλά και την αναγκαιότητα να βελτιωθεί η εικόνα εν όψει της κλιματικής αλλαγής αλλά και κάθε είδους απρόβλεπτης κατάστασης που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση, φέτος, κατέγραψε ρεκόρ πληρωμών τόσο ποσοτικά όσο και σε χρόνους πληρωμής σε αποζημιώσεις φυσικών καταστροφών, είναι σαφής η ανάγκη της αύξησης της ασφαλιστικής κουλτούρας καθώς ενδέχεται στο μέλλον ο κρατικός προϋπολογισμός να μην αντέχει να καλύψει τέτοιες αποζημιώσεις. Οφείλουμε, λοιπόν, να είμαστε και εμείς ως πολίτες προετοιμασμένοι σε μία κλιματική συνθήκη, η οποία συνεχώς επιδεινώνεται και να μεριμνήσουμε ώστε να ασφαλίσουμε τις κατοικίες μας, δεδομένου ότι σήμερα μόνο το 16% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένες.

dionisis-nodaros


Κλείσιμο
Ο κ. Διονύσης Νοδάρος, Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων της ΝΝ Hellas, ανέφερε ότι η ιδιωτική ασφάλιση αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και σήμερα έχει φτάσει σε προ κρίσης επίπεδα με ρυθμό ανάπτυξης 8,9%, ο οποίος ξεπερνάει το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Είναι γεγονός, όμως, ότι στις ασφαλίσεις ζωής και υγείας, όπου ειδικεύεται η ΝΝ Hellas, υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι να φτάσουμε το ποσοστό διείσδυσης των Ευρωπαϊκών χωρών και το κράτος παραμένει ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της υγειονομικής δαπάνης, ενώ τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο Έλληνας καταναλωτής είναι διατεθειμένος να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψει τα έξοδα υγείας που προκύπτουν.

Υπάρχουν τρόποι, όπως ανέφερε, που θα βοηθήσουν να αλλάξουν οι συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών σε σχέση με την ασφάλισή τους. Αρχικά, θα πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα, και μέσω του κρατικού μηχανισμού προσφέροντας κάποιες ελαφρύνσεις φόρων σε εκείνους που επιλέγουν να ασφαλιστούν, όπως συνέβη στον τομέα της κατοικίας.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας που νιώθουν οι καταναλωτές μέσω στοχευμένων ενεργειών, ώστε να νιώθουν τις ασφαλιστικές εταιρίες ως συμμάχους και ότι είναι δίπλα τους σε κάθε δύσκολη στιγμή, αλλά και να υπάρχει ένας ανοιχτός διάλογος με τους πολίτες. Θα πρέπει οι ασφαλιστικές εταιρίες να είναι σε θέση να αφουγκράζονται τις πραγματικές ανάγκες τους και να προσπαθούν να τις καλύψουν είτε πρόκειται για τα κόστη των ασφαλίστρων, είτε πρόκειται για νέα ασφαλιστικά προϊόντα που καλύπτουν νέες ανάγκες.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Νοδάρος στην εμπειρία πελάτη που πρέπει να απολαμβάνουν οι ασφαλισμένοι. Είναι υψίστης σημασίας, κάθε φορά που επικοινωνούν με την ασφαλιστική τους εταιρία να επιβεβαιώνεται η αρχική τους επιλογή και οι διαδικασίες να είναι απλές και ομαλές σε όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού τους «ταξιδιού».
Όλα αυτά δείχνουν την αναγκαιότητα κατάρτισης ενός κοινού μακροπρόθεσμου και πολύπλευρου πλάνου για την ολοκληρωμένη ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων κοινών, με στόχο την ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης στη χώρα μας.

Η συζήτηση του panel ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Πλάτωνα Τηνιού, ο οποίος επεσήμανε ότι ακόμα και σε χώρες με μεγάλη ασφαλιστική κάλυψή όπως οι ΗΠΑ υπάρχει μία άρνηση στην αντίληψη του μεγέθους των προβλημάτων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε είτε πρόκειται για κάλυψη αναγκών υγείας είτε για ανάγκες που μπορεί να προκύψουν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι επιλέγουν να πιστέψουν ότι κάποιος άλλος θα τους καλύψει σε περίπτωση ανάγκης, όπως για παράδειγμα το κράτος, αλλά και σε έναν οικονομικό αναλφαβητισμό που υπάρχει στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, δηλαδή δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν τα οικονομικά δεδομένα της ζωής τους γεγονός που καταδεικνύει την μεγάλη ανάγκη εκπαίδευσης του κοινού ώστε να μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που υπάρχουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης