Κακομαθαίνοντας τα εγγόνια

Κακομαθαίνοντας τα εγγόνια

Ορίστε τους κανόνες που εσείς θέλετε για τα παιδιά σας, αλλά αξιοποιήστε την εμπειρία των γιαγιάδων και των παππούδων στην ανατροφή τους

Κακομαθαίνοντας τα εγγόνια
Εχετε εξηγήσει στα πεθερικά σας ότι η ζάχαρη και τα γλυκά γενικά «απαγορεύονται» στο σπίτι σας. Εχετε αναφέρει ρητά στη μητέρα σας τους λόγους για τους οποίους δεν θέλετε τα παιδιά σας να βλέπουν μονίμως τηλεόραση. Κι όμως, κανείς δεν τηρεί αυτούς τους κανόνες. Είναι στη φύση του παππού και της γιαγιάς να κακομαθαίνουν το εγγόνι τους. Η δε μάχη μεταξύ του ζευγαριού και των γονιών του για την παρεμβατικότητά τους στο μεγάλωμα των παιδιών είναι μια παλιά ιστορία που καλά κρατεί και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Μήπως, όμως, ήρθε ο καιρός να βάλετε τα πράγματα στη θέση τους;

Μια φιλική συμβουλή: μπορεί να έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που οι γονείς σας ασχολήθηκαν με μωρά ή μικρά παιδιά, αλλά μην ξεχνάτε ότι η πείρα τους, οι χειρισμοί τους και οι γνώσεις γύρω από το θέμα της ανατροφής ενός παιδιού είναι γενικά αναμφισβήτητα και θα ήταν μεγάλο ατόπημα από την πλευρά σας να μην το λάβετε αυτό σοβαρά υπόψη σας. Να ξέρετε, επίσης, ότι οι προθέσεις τους είναι συνήθως καλές. Ενστικτωδώς το μόνο που θέλουν είναι να σας βοηθήσουν, ιδίως στη σημερινή δύσκολη εποχή που βιώνουμε όλοι.

Τι μπορείτε να κάνετε:
Θέστε τους κανόνες του σπιτιού σας
Είναι σημαντικό να ορίζετε με τον/τη σύζυγό σας τους βασικούς τρόπους διαπαιδαγώγησης του παιδιού σας από κοινού και να υπερασπιστείτε αυτή την κοινή γραμμή σας με κάθε τρόπο, όποιες κι αν είναι οι εξωτερικές επιρροές - γιαγιάδες, φίλοι, δάσκαλοι των παιδιών σας κ.λπ. Ενημερώστε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές ότι αυτή είναι η θέση σας, αλλά και ότι συγχρόνως περιμένετε και τη δική τους στήριξη σε αυτή σας την προσπάθεια. Μην ξεχνάτε, όμως, να παραμείνετε σταθεροί και να το γνωστοποιήσετε αυτό παντού.

Αναθέστε συγκεκριμένες ασχολίες
Οι σημερινοί παππούδες και γιαγιάδες θέλουν να φανούν χρήσιμοι στα νέα ζευγάρια, αλλά δεν ξέρουν τις ανάγκες τους. Μερικές φορές αισθάνονται απομονωμένοι και νομίζουν ότι κανείς δεν τους θέλει. Ζητήστε από την πεθερά σας, για παράδειγμα, να φτιάξει κουλουράκια με την κόρη σας -μια και πετυχαίνει τόσο καλά αυτή τη συνταγή- ή αναθέστε στον παππού να γυρίζει κάθε μεσημέρι τα παιδιά από το σχολείο στο σπίτι.

Συνθηκολογήστε
Αν και προσπαθήσατε πολλές φορές να τους εξηγήσετε ότι η πολλή τηλεόραση δημιουργεί ένταση και εκνευρισμό στα παιδιά, προκαλεί προβλήματα στα μάτια τους και κάποιες φορές είναι υπεύθυνη για τις χαμηλές σχολικές επιδόσεις, οι ίδιοι φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Τουλάχιστον εξηγήστε τους ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης δεν θα υπερβαίνει τη μία ώρα την ημέρα και η απασχόληση με τα βιντεοπαιχνίδια τα 30 λεπτά – μάλιστα αυτό πρέπει να τηρηθεί οπωσδήποτε.

Κλείσιμο
Πείτε το χαμογελαστά
Ακούγεται δύσκολο γιατί -λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης- οι γιαγιάδες περνούν πολλές ώρες με τα εγγόνια τους. Εάν, για παράδειγμα, βλέπετε ότι τα πεθερικά σας, αν και τους έχει κοινοποιηθεί το πρόβλημα, επιμένουν να αγνοούν τις απόψεις σας, γεγονός που έχει επιπτώσεις σε θέματα υγείας ή συμπεριφοράς στο σπίτι ή στο σχολείο σχετικά με το παιδί σας, τότε υπάρχει σοβαρός λόγος να κάνετε μαζί τους μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση. Εξηγήστε σε ήπιους τόνους ότι, παρά τις καλές τους προθέσεις, είναι σημαντικό να στηρίξουν τις δικές σας προσπάθειες και να μην ανακατεύονται τόσο. Εάν δυσκολεύεστε να τα πείτε, γράψτε τους ένα γράμμα και εκφράστε το πώς αισθάνεστε.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας
Εάν εξακολουθούν να κάνουν το δικό τους, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Εάν, για παράδειγμα, δεν τρώνε υγιεινά ή και καθόλου στο σπίτι επειδή τρώνε στα φαστφουντάδικα «σκουπίδια» ή δεν κοιμούνται όσες ώρες πρέπει, ήρθε η ώρα να παρέμβει ο ειδικός και να τακτοποιήσει αυτά τα θέματα προτείνοντας λύσεις σε όλους. Με αυτόν τον τρόπο κανείς δεν θα θιγεί και όλες οι πλευρές θα είναι ευχαριστημένες. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης