Γερμανία: Η Μέρκελ... θυσιάζει τον Σόιμπλε για την «Τζαμάικα»

Γερμανία: Η Μέρκελ... θυσιάζει τον Σόιμπλε για την «Τζαμάικα»

Γιατί δέχτηκε μαρκάρισμα από ψηλά για να αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών - Ποιο όνομα ακούγεται έντονα για τη θέση που χηρεύει 

Γερμανία: Η Μέρκελ... θυσιάζει τον Σόιμπλε για την «Τζαμάικα»
Η Μέρκελ θυσιάζει τον Σόιμπλε για τον Λίντνερ, ένα σημάδι ότι προχωρεί σε διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού «Τζαμάικα».

 Η είδηση ότι ο ισχυρός άντρας της Γερμανίας και δεξί χέρι της Μέρκελ αποχωρεί από το υπουργείο Οικονομικών για να αναλάβει την προεδρία της Bundestag κάνει το γύρο του κόσμου με ένα κυρίως όνομα να ακούγεται έντονα.

Το όνομα που φιγουράρει για να διαδεχτεί τον Σόιμπλε είναι ο Βέρνερ Χόιερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

O 65χρονος Χόιερ, παντρεμένος με δύο παιδιά, έχει επαφές με την Ελλάδα καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι, στην περίοδο της δικτατορίας, όταν ήταν μαθητής, έζησε στην Αθήνα.
Κλείσιμο

Η αποχώρηση Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών σχολιάζεται από την βελγική εφημερίδα Le Soir ως «η έξοδος του δράκου της λιτότητας».

 
«Ο ισχυρός άντρας της Γερμανίας βγάζει από πάνω του αυτό που του είχε γίνει δέρμα του, το υπουργείο Οικονομικών», επισημαίνει από την πλευρά της η γαλλική Le Figaro, ενώ για την γερμανική εφημερίδα Bild, «η Γερμανίδα καγκελάριος τον θυσίασε για να συγκυβερνήσει με τον ηγέτη των Ελεύθερων Δημοκρατών, Κριστιάν Λίντνερ.Το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως, το FDP είχε θέσει ως προϋπόθεση το υπουργείο Οικονομικών,πριν ακόμη γίνουν οι εκλογές, για να συγκυβερνήσει με τους Χριστιανοδημοκράτες». 

 
Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα,ο Σόιμπλε δέχτηκε μαρκάρισμα, όχι μόνο από την Μέρκελ αλλά και από άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), όπως o Ευρωπαίος Επίτροπος, Γκίντερ Έτινγκερ.

Πράγματι ο Σόιμπλε ήταν ο ιδανικός υποψήφιος για την προεδρία της Bundestag όμως ο ίδιος θα προτιμούσε να παραμείνει στο υπουργείο. Από το 2009, ο Σόιμπλε έχει τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

 
Ο Σόιμπλε έτσι κι αλλιώς θα προήδρευε της εναρκτήριας συνεδρίασης του κοινοβουλίου πριν από την εκλογή προεδρείου λόγω της πολύχρονης κοινοβουλευτικής εμπειρίας του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκλογή Σόιμπλε στην προεδρία της Bundestag σημαίνει ότι θα χρειαστεί να βρεθεί αντικαταστάτης στο υπουργείο του προτού ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Ο Σόιμπλε θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμος στη Bundestag αφού αυτή έχει πλέον μετατραπεί από τετρακομματική σε εξακομματική περιλαμβάνοντας στους κόλπους τους και τους αντάρτες Εναλλακτικής για τη Γερμανία (FDP).

Χτες, η εφημερίδα Bild  μετέδωσε την είδηση ότι υπάρχει ήδη συμφωνία ανάμεσα στον Σόιμπλε, την Μέρκελ και την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών και των εταίρων τους βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, να αναλάβει την προεδρία της Bundestag ενώ η σχετική πρόταση αναμένεται να κατατεθεί επισήμως στις 17 Οκτωβρίου.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι την πρόταση προς τον παλαίμαχο πολιτικό -ο μακροβιότερος στην Bundestag, με 45 χρόνια συνεχούς παρουσίας- κατέθεσαν η ίδια η Μέρκελ και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της  CDU,Φόλκερ Κάουντερ, επικαλούμενοι τις λεπτές και επικίνδυνες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στο κοινοβούλιο εξαιτίας της παρουσίας των 94 βουλευτών της "Εναλλακτικής για τη Γερμανία".

«Προφανώς είναι κατάλληλος. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενσαρκώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία, σε τέτοιες επικίνδυνες εποχές, είναι αναγκαία για την σταθερότητα και την ενότητα της χώρας μας», δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU),Έντμουντ Στόιμπερ ,αποδεικνύοντας ότι υπάρχει η σχετική προεργασία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης