Ο τυφώνας «Μαρία» άφησε ολόκληρο το Πουέρτο Ρίκο χωρίς ρεύμα!

Ο τυφώνας «Μαρία» άφησε ολόκληρο το Πουέρτο Ρίκο χωρίς ρεύμα!

Όπως υπογράμμισε ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο 11.000 άνθρωποι βρίσκονται ήδη στα καταφύγεια, αλλά ο πραγματικός αριθμός υπολογίζει ότι είναι μεγαλύτερος - Συγκλονιστικές μαρτυρίες πολιτών

Ο τυφώνας «Μαρία» άφησε ολόκληρο το Πουέρτο Ρίκο χωρίς ρεύμα!
Χωρίς ηλεκτροδότηση έχει μείνει ολόκληρο το Πουέρτο Ρίκο, το οποίο σαρώνεται από τον τυφώνα Μαρία, που βρίσκεται ήδη στην κατηγορία 4. 

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, Άμπνερ Γκόμεζ, δήλωσε ότι ο τυφώνας έχει καταστρέψει ό,τι έχει βρει στο δρόμο του. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι κανείς δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη τη χώρα. 

«Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές», ανέφερε σε σύντομη ενημέρωσή του, συστήνοντας στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. 

Οι 3,5 εκατομμύρια κάτοικοι της νησιωτικής χώρας έχουν αναζητήσει καταφύγια, υπό τον φόβο των πλημμυρών.

«Για την Ίρμα ήμασταν πολύ καλά προετοιμασμένοι. Δυστυχώς, τώρα δεχόμαστε ένα δεύτερο πλήγμα μέσα σε δύο εβδομάδες, και αυτό θα είναι πιο καταστροφικό από το πρώτο. Ποιος ξέρει πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά», δήλωσε ο κυβερνήτης της χώρας, Ρικάρντο Ροσέλο στο CNN.
Κλείσιμο

Όπως υπογράμμισε 11.000 άνθρωποι βρίσκονται ήδη στα καταφύγια, αλλά ο πραγματικός αριθμός υπολογίζει ότι είναι μεγαλύτερος.  

«Ο Θεός μαζί μας. Είμαστε πιο δυνατοί από οποιοδήποτε τυφώνα. Μαζί θα ξανασταθούμε στα πόδια μας», δήλωσε ο Ροσέλο. 

Νωρίτερα, είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να κηρύξει τη χώρα σε ζώνη καταστροφής,κάτι που θα αυξήσει την ομοσπονδιακή βοήθεια για την ανάκαμψη του νησιού. Ηδη ο Λευκός Οίκος έχει κηρύξει το Πουέρτο Ρίκο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ιστορικά, το Πουέρτο Ρίκο έχει βιώσει τυφώνα κατηγορίας 5 τον Okeechobee το 1928. 

«Έπεσαν όλα τα δέντρα, στέγες πετούσαν στον αέρα»


Οι κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο, που ήδη έχουν βιώσει το καταστροφικό πέρασμα της Ίρμα, η οποία άφησε πίσω της τρεις νεκρούς, βρίσκονται αντιμέτωποι με τη «Μαρία»



Οι μαρτυρίες των πολιτών δείχνουν την εικόνα που επικρατεί και την αγωνία τους για τον νέο τυφώνα. Μία 27χρονη ανέφερε ότι οι άνεμοι που συνοδεύουν τον τυφώνα έμοιαζαν να ουρλιάζουν. 

«Σχεδόν όλα τα δέντρα έχουν πέσει, ενώ έβλεπα αλουμινένιες στέγες να πετούν στον αέρα. Οι πόρτες έτριζαν λόγω της δύναμης των ανέμων», τόνισε. 

Στην πόλη Κατάνιο, στα βόρεια της χώρας, ξηλώθηκαν στέγες σπιτιών, καθώς και μίας εκκλησίας σκίστηκε στα δύο, όπως δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό ο δήμαρχος της πόλης, συμβουλεύοντας τους κατοίκους να μην μετακινηθούν πριν τελειώσει το φαινόμενο.

Ο τυφώνας Μαρία ήδη έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στο νησί Δομινίκα, στοιχίζοντας τη ζωή επτά ανθρώπων. Το εύρος των καταστροφών παραμένει ακόμη ασαφές αφού οι επικοινωνίες παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες.



Στελέχη της Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών της Καραϊβικής πέταξαν χθες πάνω από το νησί, σε μια αναγνωριστική πτήση, και διαπίστωσαν ότι "το 70-80% των κτιρίων έχει καταστραφεί" ενώ ζημιές διακρίνονται επίσης "σε νοσοκομεία, δρόμους και γέφυρες", όπως είπε ο διευθυντής της, ο Ρόναλντ Τζάκσον.

Οι ζημιές εκτιμάται ότι ανέρχονται σε "δισεκατομμύρια δολάρια", πρόσθεσε.

Τραμπ: Δεν έχω ξαναδεί τέτοιους ανέμους στο Πουέρτο Ρίκο

Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι δεν έχει ξαναδεί τέτοιους ανέμους όπως αυτοί που συνοδεύουν τον τυφώνα Μαρία. 

«Συμβαίνει κάτι μεγάλο τώρα - δεν έχω δει ξανά τέτοιους ανέμους στο Πουέρτο Ρίκο», δήλωσε ο Τραμπ ενώ προσερχόταν σε συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Βασιλιά Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας. 

Με τη σειρά του ο βασιλιάς της Ιορδανίας εξέφρασε τα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή του στους κατοίκους που χτυπήθηκαν από τους τρεις τυφώνες τις τελευταίες εβδομάδες. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης